ΕΡΤ: Σειρές που έχτισαν την τηλεοπτική μυθοπλασία στην Ελλάδα

11:29 15/10/2020 - Πηγή: Youfly

Σήμερα ξαναθυμόμαστε γνωστές και αγαπημένες σειρές της ΕΡΤ που έχτισαν την τηλεοπτική μυθοπλασία με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα.

Φέτος η ΕΡΤ κάνει μεγάλη επιστροφή στη μυθοπλασία και μάλιστα με το δεξί, αφού την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το τηλεοπτικό κοινό φαίνεται να έχει αγκαλιάσει το «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο» και να περιμένει

τις επόμενες δύο νέες παραγωγές μυθοπλασίας της Ελληνικής Τηλεόρασης…

Μετά από αποχή πολλών χρόνων λοιπόν, οι σειρές της ΕΡΤ φαίνεται να αφορούν ξανά τους τηλεθεατές που μέχρι φέτος, έβλεπαν και ξανάβλεπαν τις πολύ πετυχημένες σειρές της ιδιωτικής τηλεόρασης…

Πρίν από τους Αυθαίρετους, τις Τρεις Χάριτες, τους Απαράδεκτους και το Ντόλτσε Βίτα όμως, η Κρατική τηλεόραση είχε δημιουργήσει σήριαλ που πραγματικά καθήλωναν τους Έλληνες στη μικρή οθόνη…

Πάμε να θυμηθούμε τις πιο αγαπημένες μας…

(…και φυσικά, επειδή όλα στην τέχνη είναι υποκειμενικά, θα περιμένουμε τα σχόλιά σας με τις ΔΙΚΕΣ σας αγαπημένες , που – ίσως – δε θα βρείτε σε αυτό το αφιέρωμα.)

Αγαπημένες σειρές της ΕΡΤΑγαπημένες σειρές της ΕΡΤ 1972 – 19771972: Η γειτονιά μας

Σειρά – σταθμός! 550 επεισόδια που λατρεύτηκαν από τους τηλεθεατές…

«Η Γειτονιά» ήταν ηθογραφία εποχής, δοσμένη μέσα από τις καθημερινές ιστορίες ανθρώπων σε μια γειτονιά της Αθήνας, κατά τη διάρκεια μιας εποχής κατά την οποία η Ελλάδα σιγά – σιγά άλλαζε…

Σεναριογράφος της σειράς ήταν ο Κώστας Πρετεντέρης, ενώ υπεύθυνοι σκηνοθεσίας ήταν ο Πέτρος Λεωκράτης και ο Μεγακλής Βιντιάδης. Η σειρά ήταν γυρισμένη εξ ολοκλήρου στο Studio ATA και μάλιστα ο ηθοποιός Βάσος Ανδριανός είχε παρουσιάσει το αρχικό επεισόδιο, διατυπώνοντας την εξής ευχή: “Σας καλωσορίζουμε σήμερα με τη νέα εκπομπή μας, από το στούντιο ΑΤΑ, ελπίζοντας να μην πάτε … ‘άτα’ αλλά να μας παρακολουθήσετε”.

Δυστυχώς μόνο ελάχιστα πλάνα από τη σειρά έχουν διασωθεί…

1974: Λούνα Πάρκ

Μια πρωτοποριακή σειρά που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι σήμερα, αφού το Λούνα Πάρκ του Γιάννη Δαλιανίδη ήταν ΚΑΙ κωμική σειρά, ΚΑΙ τηλεπαιχνίδι ΚΑΙ μουσικό σόου…

Ο χαρακτήρας του γκρινιάρη κυρ-Γιώργη (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος), ήταν ο πιο χαρακτηριστικός και δημοφιλής απ’ όλους. Άλλοι ήρωες της σειράς υπήρξαν η σύζυγος του Ουρανία (Άννα Παϊτατζή), η ανηψιά του Κάθριν (Ρένα Παγκράτη), η χαρτορίχτρα Μαρία (Αλέκα Στρατηγού), και η Τούλα (Κάτια Αθανασίου) με το παιχνίδι των κρίκων και την γνωστή ατάκα «Πέντε κρίκοι ένα τάλιρο, για περάστε παρακαλώ, πλούσια δώρα!»

Από τα συνολικά 330 επεισόδια της σειράς σώζεται μόνο ένα! Το τελευταίο…

1974: Μεθοριακός σταθμός

Ο “Μεθοριακός Σταθμός” κατείχε το ρεκόρ της μακροβιότερης ελληνικής σειράς στην τηλεόραση, μέχρι που το ρεκόρ αυτό καταρρίφθηκε από την “Λάμψη” και το “Καλημέρα Ζωή” του Νίκου Φώσκολου. Επομένως, σήμερα είναι η 4η ελληνική σειρά με τις περισσότερες σεζόν προβολής από το 1974 εώς το 1981… Πρόσφατα την 3η θέση κατέκτησε η «Μουρμούρα» του Alpha…

Μόλις 3 από τα 349 της επεισόδια έχουν επιβιώσει από την τότε νοοτροπία της ΕΡΤ να μη συντηρεί το αρχείο των σειρών της και να γράφει στις βιντεοταινίες των επεισοδίων… ποδοσφαιρικούς αγώνες!

1975: Ο Χριστός ξανασταυρώνεται

Ίσως πρόκειται για την 1η  μεγάλη τηλεοπτική παραγωγή!

Προβλήθηκε την περίοδο 1975-1976 και συντάραξε το τηλεοπτικό κοινό, σημειώνοντας υψηλή τηλεθέαση για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Το σενάριο ήταν βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.

1977: Οι Πανθέοι

Η σειρά αποτέλεσε την τηλεοπτική μεταφορά της ομώνυμης τριλογίας του Τάσου Αθανασιάδη.

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος και η Κάτια Δανδουλάκη άφησαν εποχή ως Ανδρέας και Μάρμω και η σειρά ολοκληρώθηκε σε 100 επεισόδια.

Πρόσφατα δημοσιεύματα όμως θέλουν τους Πανθέους να επιστρέφουν εν έτει 2021 με καινούρια σειρά – sequel σχεδόν 44 χρόνια μετά!

Αγαπημένες σειρές της ΕΡΤ 1980 – 19831980: Λωξάντρα

Η μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Μαρίας Ιορδανίδου με την Μπέτυ Βαλάση, όχι απλώς να υποδύεται… αλλά να γίνεται η Λωξάντρα στη συνείδηση του κόσμου, για πάντα!

1980: Μεθυσμένη Πολιτεία

Στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά, ένας θίασος περιπλανώμενων και αποτυχημένων ηθοποιών, καταφθάνει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Πελοποννήσου για να παίξει Άμλετ.

Η Οφήλια της παράστασης μια νέα και προκλητικά όμορφη ηθοποιός, η Ρένα (Βέρα Κρούσκα), αναστατώνει με τη παρουσία της, τους κατοίκους. Κάποιοι θέλουν να την κατακτήσουν ερωτικά, κάποιοι άλλοι ονειρεύονται να την παντρευτούν, σε κάποιους άλλους θυμίζει τα φαντάσματα της νιότης τους, ενώ όλες οι γυναίκες της μικρής πόλης την αντιμετωπίζουν σαν ανεπιθύμητη και τη μισούν.

Το έργο του Σωτήρη Πατατζή σε μία πολύ επιτυχημένη τηλεοπτική μεταφορά.

Το τραγούδι των τίτλων, ακούγεται στα ραδιόφωνα μέχρι σήμερα με τη φωνή της, ανερχόμενης τότε, Άννας Βίσση.

1982: Οι Αξιόπιστοι

Η 1η από τις σειρές του Θάνου Λειβαδίτη με ήρωα τον δημοσιογράφο Άρη Μαρτέλη (ακολούθησαν οι «Ιερόσυλοι» και η «Βεντέτα»)

1982: Ορκιστείτε παρακαλώ

Η σειρά έχει ως κεντρικό θέμα τις υποθέσεις που εκδικάζονται επί καθημερινής βάσεως στα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. Οι μόνιμοι πρωταγωνιστές της σειράς είναι ο Γιάννης Μιχαλόπουλος στο ρόλο του δικαστή και η Ελένη Φιλίνη ,με διαφορετικά μέλη νομικών υποθέσεων κάθε φορά και πολλούς γκεστ σταρ. Θεωρείται από τις πιο πετυχημένες ελληνικές σειρές της δεκαετίας του 1980.

1983: Τα καθημερινά

Κλασική τηλεοπτική κωμωδία στα πρότυπα των σειρών του Γιάννη Δαλιανίδη με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και την Ξένια Καλογεροπούλου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους

1983: Το μινόρε της αυγής

Η σειρά ουσιαστικά πραγματεύεται την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Κεφάλαιο από μόνο του το soundtrack της σειράς αφού στα επεισόδια ακούγονται δημοφιλή τραγούδια
των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Χατζηχρήστου και άλλων, αποτυπώνοντας την ατμόσφαιρα της περιόδου 1930 – 1960. Ο δίσκος έγινε τότε πλατινένιος, ξεπερνώντας τις 100.000 πωλήσεις.

Διαβάστε επίσης για τις τρεις νέες τηλεοπτικές σειρές της ΕΡΤ.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

The post ΕΡΤ: Σειρές που έχτισαν την τηλεοπτική μυθοπλασία στην Ελλάδα appeared first on Youfly.

Keywords
Τυχαία Θέματα