Ο Νίκος Τσούχλος και το Ωδείο Αθηνών

17:44 29/5/2021 - Πηγή: Youfly

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει για το Ωδείο Αθηνών και το έργο που έχει προσφέρει ο Πρόεδρος του, Νίκος Τσούχλος.

Φέτος η Ελλάδα σαν κράτος έγινε με το καλό 200 χρονών. Από το 1821 βέβαια μέχρι σήμερα να πούμε την αλήθεια δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που να έχουν μείνει ίδια όπως τότε. Με οργανωμένο, με επιμελή τρόπο αυτή η χώρα προσπαθεί και συνήθως τα καταφέρνει να

εξαφανίζει ως δια μαγείας τα καλύτερα από το παρελθόν της. Από κτίρια μέχρι ανθρώπους, από ιδρύματα μέχρι τοπία…

Ωδείο Αθηνών «Προετοιμάζουμε τα επόμενα 150 χρόνια»

Και όμως υπάρχει κάτι του οποίου τα θεμέλια μπήκαν πριν 150 χρόνια και φέτος που κλείνει αυτή τη θαυμαστή πραγματικά επέτειο πάνω από όλα αντοχής στην ελληνική πραγματικότητα πιο πολύ και από τη σπουδαία πολιτιστική προσφορά του είναι ευτυχώς σε πολύ καλά χέρια τα τελευταία οκτώ χρόνια. Και έτσι μπορεί πραγματικά να πιστεύει στην αλήθεια του σλόγκαν με το οποίο γιορτάζει αυτήν την επέτειο «Προετοιμάζουμε τα επόμενα 150 χρόνια».

Ο Νίκος Τσούχλος είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός Έλληνας. Άνθρωπος της μουσικής. Λατρεύει τη μουσική και για αυτό η μουσική τόσα χρόνια του έχει κάνει τη χάρη όχι μόνο να κατοικεί μέσα του αλλά και να τον οδηγεί σε σωστές κινήσεις. Όχι μόνο καλλιτεχνικές αλλά και οργανωτικές, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη και πορεία του Ωδείου Αθηνών.

Μπορεί να λέγεται Ωδείο Αθηνών που φυσικά το μυαλό του καθενός να πηγαίνει στη μουσική και μόνο, αλλά έχει 4 σχολές και μάλιστα η δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών ήταν μέχρι που άνοιξε το Εθνικό Θέατρο η πιο σημαντική σχολή περί δραματικής τέχνης χωρίς βέβαια τα κατοπινά χρόνια μέχρι σήμερα να μειωθεί η αξία και η λάμψη της.

Το κτίριο που στεγάζεται το Ωδείο Αθηνών στην οδό Ρηγίλλης είναι υπέροχο, υπόδειγμα αρχιτεκτονικής 14.0000 τ.μ.. Φιλοξενεί πολύ σημαντικά πράγματα και όχι μόνο σχολές αλλά ακόμα και συλλογές. Κόσμος πολύ σημαντικός έχει περάσει από εκεί τα τελευταία 150 χρόνια από τον Μητρόπουλο έως την Κάλλας. Και τα αρχεία του όπως οι συλλογές που λέγαμε μοιάζουν περισσότερο με τη σπηλιά του χαμένου θησαυρού.

Ευτυχώς όλα αυτά τα σημαντικά πράγματα ψηφιοποιούνται γιατί δεν είναι να παίζει κανείς με την ανεκτίμητη ιστορία…

Ο Νίκος Τσούχλος και ο ρόλος του στο Ωδείο Αθηνών

Ο Νίκος Τσούχλος μου είχε πει τον πρώτο καιρό που είχε αναλάβει το 2013 τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου στο Ωδείο Αθηνών πως έβρισκε σημαντικότατα πράγματα σε επίπεδο αρχείου σε γωνιές ενός διαδρόμου. Και όμως ο Νίκος Τσούχλος τα κατάφερε. Και θα τα καταφέρει και άλλο είμαι σίγουρος. Και με το αρχείο που ψηφιοποιείται  και με τις σχολές που εκσυγχρονίζονται και με το κτίριο που έχει και αυτό τα προβλήματα του, διαφόρων ειδών προβλήματα. Προβλήματα που ο Πρόεδρός του κάνει ότι μπορεί για να λυθούν πριν ο «φορέας ιδιωτικού δικαίου» αυτοδύναμος και εποπτευόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού κλείσει και τα 151 του χρόνια…

Και φυσικά τα εμπόδια σπέρνονται ασταμάτητα στο δρόμο του…

Όπως όμως μου έλεγε ο Νίκος Τσούχλος πάντα απορούσε γιατί η Αθήνα να είναι η μοναδική πραγματικά πρωτεύουσα σε ολόκληρο τον κόσμο που να μην έχει τον τρόπο πανεπιστημιακής διδασκαλίας και πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών για τους ανθρώπους που σπουδάζουν αυτήν την τέχνη.

Και να σκεφτεί κανείς πως όταν πρωτοφτιάχτηκε από τους πεφωτισμένους ανθρώπους που έφτιαξαν το Ωδείο Αθηνών φτιάχτηκε για να γίνει όπως λέει το καταστατικό του «Ανώτατη Μουσική Ακαδημία».

Και επειδή ο Νίκος Τσούχλος που είναι άνθρωπος της πράξης και όχι των λόγων και είναι οργανωτικός και πρακτικός άνθρωπος κοιτάζοντας γύρω του είδε ένα υπέροχο κτίριο φτιαγμένο για να είναι πανεπιστημιακού επιπέδου στον τομέα του,  είχε τους καλύτερους δασκάλους και τον καλύτερο τρόπο για να σπουδάσει κανείς τη μουσική και ασφαλώς με την δύναμη και την οικονομική αυτοτέλεια των διεθνών πήγε σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας από τη Σχολή Καλών Τεχνών μέχρι το Πανεπιστήμιο Αθηνών για να τους προτείνει συνεργασία για να αποκτήσει επιτέλους η Αθήνα αυτό που της έλειπε…

Η συνεργασία του Ωδείου Αθηνών με το Κολλέγιο Goldsmiths

Και βεβαίως όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός  «Μοναχή το δρόμο επήρες, εξανάλθες μοναχή» όταν άκουσε αρκετές ευγενικές αρνήσεις δεν το έβαλε κάτω.  Το πήγε ακόμα πιο πάνω και πιο πάνω ακόμα και το έφτασε μέχρι το Λονδίνο. Και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ειδικά στο Κολλέγιο Goldsmiths  που ανήκει σε αυτό δεν αρνήθηκαν ευγενικά, αντιθέτως πολύ ευγενικά δέχτηκαν τη συνεργασία.

Έτσι λοιπόν από τον Σεπτέμβρη που μας έρχεται όσοι συμμετέχουν στις σπουδές της μουσικής που έχουν ετοιμαστεί και θα γίνονται στο Ωδείο Αθηνών σε τέσσερα χρόνια θα έχουν στα χέρια τους ένα Πανεπιστημιακό χαρτί. Και με αυτό, ως πολύτιμη αποσκευή στα χέρια θα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές άνετα για μεταπτυχιακά και ότι άλλο χρειάζονται  στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Και μετά οπουδήποτε αλλού διδάσκεται η μουσική στην Αγγλία …

Μη μου πείτε αυτό σίγουρα είναι και σπουδαίο σαν είδηση για το Ωδείο Αθηνών αλλά σπουδαία είδηση και για τη Ελλάδα και τις μουσικές σπουδές που προσφέρει η Αθήνα για τους Έλληνες σπουδαστές μουσικής.

Δείτε επίσης:

Λίνα Μενδώνη: Η Υπουργός Πολιτισμού μας μιλάει για το Θεατρικό ΜουσείοARC for Dance Festival 14: Η Φρόσω Τρούσσα μας μιλά για το Φεστιβάλ

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

The post Ο Νίκος Τσούχλος και το Ωδείο Αθηνών appeared first on Youfly.

Keywords
Τυχαία Θέματα