Το Νόμπελ του Μανώλη Καρέλη: Μια διαδικτυακή σειρά στο YouTube

10:42 20/11/2020 - Πηγή: Youfly

Το Νόμπελ του Μανώλη Καρέλη – Μια διαδικτυακή σειρά στο YouTube. Η ελληνική δημιουργικότητα και… θεατρικότητα μεταφέρεται στο Διαδίκτυο και σε μια σειρά δεκάλεπτων επεισοδίων που «κυκλοφορεί» και ανανεώνεται στο YouTube

Εντάξει, μην κάμπτεστε από τώρα. Ο κακομοίρης ο Μανώλης Καρέλης έμεινε έγκλειστος (στην καραντίνα του covid-19) για 722 συνεχόμενες ημέρες!

Όμως, έτσι οι επιστήμονες έκαναν τα… δικά τους. Η ψηφιακή υπηρεσία covid19 support

ανέλυσε, με τη δέουσα προσοχή, τη συμπεριφορά του εγκλείστου Καρέλη και με βάση αυτήν προχώρησε, το 2035, στη δημοσίευση μιας μελέτης από το τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σας φαίνονται πολύ… προχώ, όλα αυτά; Μπα. Βγαλμένα από την ζωή είναι. Από τη ζωή ενός θεατρικού ήρωα, που «ανασαίνει» πλέον, με κατεβασμένο το γενικό στο θεατρικό γίγνεσθαι εν μέσω κορονοϊού, στο Διαδίκτυο πλέον. Σε μια σειρά, μικρών επεισοδίων, που αποτυπώνει την ζωή και την… κρίση του, στο YouTube.

Ο Μανώλης Καρέλης, ήρωας του θεατρικού έργου Χριστίνας Σαμπανίκου «Η χαμένη παντόφλα του Μανώλη Καρέλη» (ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ), πρωτοπάτησε στο θεατρικό σανίδι το 2015. Σε σκηνοθεσία Βίκυς Αδάμου, στο θέατρο «Victoria» και με τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη στον ομώνυμο ρόλο.

Το 2015-2016, παρουσιάστηκε στον πολυχώρο Πολιτισμού Vault, στο Βοτανικό, με τον Στέφανο Κοσμίδη και το 2016-17 στον «Κινητήρα». Ταξίδεψε στην Πάτρα (Επίκεντρο +) και στο Ρέθυμνο στο θεατρικό φεστιβάλ Αντίβαρο, αλλά και στην Κύπρο από την ομάδα «Παράσιτα» του Φώτη Γεωργίδη, σε σκηνοθεσία του.

Το Νόμπελ του Μανώλη Καρέλη – μια διαδικτυακή σειρά στο YouTube

Και τώρα, χάρη στην Life After Death Theatre Company, σε συνεργασία με την ORKI, προσαρμόστηκε… διαδικτυακά στις έκτακτες συνθήκες της εποχής για κάθε καλλιτεχνική παραγωγή.

Έτσι, γεννήθηκε στο YouTube μια σειρά για την πανδημία «και τον τρόπο που την βιώνουμε, γυρισμένη με τους περιορισμούς που αυτή έχει φέρει».

Δεν σας τα είπα ακόμη όλα τα καθέκαστα, από το 2035. Δεν σας είπα, ας πούμε, ότι σταδιακά δημιουργήθηκε ένα πανανθρώπινο κύμα υποστηρικτών του Μανώλη Καρέλη. Ειδικά μετά την ομιλία του στον ΟΗΕ, την ώρα που ο πλανήτης, στην απελπισία του από την εγκλεισμό, διατράνωνε την ανάγκη για ελευθερία, αλληλεγγύη και οικολογική αντίληψη.

Και έχει σημασία αυτό. Διότι για όλα αυτά, ο Μανώλης Καρέλης προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης του 2035. Και αυτό του έφερε και πολλούς εχθρούς, που θα κάνουν ότι μπορούν για να ανατρέψουν τη βράβευσή του.

Με δυο λόγια βάζουν τρικλοποδιές στον ήρωα Καρέλη, που δεν κάνει άλλο από το να μιλήσει «για την κατάσταση που όλοι βιώνουμε, τον εγκλεισμό και την κοινωνική απόσταση. Με χιούμορ, ρεαλισμό, σασπένς και σαρκασμό».

«Αν κάτι χαρακτηρίζει την covid-19 εποχή που διανύουμε εδώ και μήνες είναι η αβεβαιότητα, ο φόβος, η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση», μου εξηγεί την οπτική της η ηθοποιός και θεατρική συγγραφέας Χριστίνα Σαμπανίκου.

«Το σπίτι μας έχει γίνει το καταφύγιο μας και ταυτόχρονα η άνετη φυλακή μας. Οι συνήθειες μας έχουν αλλάξει και ο τρόπος επικοινωνίας από την άμεση επαφή έχει περιοριστεί στις δυνατότητες που μας προσφέρει το Διαδίκτυο.

Μανώλης Καρέλης

Ο ήρωας της σειράς, Μανώλης Καρέλης, βιώνει τον εγκλεισμό όπως πολλοί από εμάς:
χωρίς δουλειά και περιορισμένος στον ιδιωτικό του χώρο. Χωρίς συναναστροφές, με ανησυχία, ερωτηματικά και προσπάθεια να παραμείνει πνευματικά δραστήριος. Αμφισβητεί, αναλύει, αναπολεί.

Το Νόμπελ του Μανώλη Καρέλη στο YouTube

Η Χριστίνα Σαμπανίκου έστησε, μαζί τον συνεργάτη της, σκηνοθέτη, Στέφανο Κοσμίδη τη διαδικτυακή σειρά «Το Νόμπελ του Μανώλη Καρέλη», μέσα ακριβώς «σε αυτή την απομόνωση και την έλλειψη δυνατότητας θεατρικής παραγωγής».

Με όπλα τους την τεχνολογία και τις εφαρμογές των social media μαζί με τους υπόλοιπους συνεργάτες (στο δημιουργικό οι Σπύρος Περδίου και Μελίνα Λασκαρίδου) «κάνουμε», όπως μου λέει, «όλα τα γυρίσματα μαζί με τους ηθοποιούς είτε είναι μόνιμοι ρόλοι, όπως οι Σωτήρης Δούβρης και Ιωσήφ Ιωσηφίδης, είτε έκτακτοι, που θα εμφανίζονται στα επόμενα επεισόδια ο καθένας μόνος του σε μια προσπάθεια να παραμείνουμε ευφάνταστα δημιουργικοί».

Όσο για τον τρόπο γραφής της Χριστίνας Σαμπανίκου για το YouTube; «Παραμένει ο ίδιος όπως και στο πρωτότυπο θεατρικό “Η Χαμένη Παντόφλα του Μανώλη Καρέλη”, από το οποίο μεταφέραμε και διασκευάσαμε τον ήρωα».

Σε ένα «συνδυασμό μαύρου χιούμορ, σαρκασμού και εξερεύνησης του ψυχισμού σε απλή καθημερινή γλώσσα. Άλλωστε ο Μανώλης είναι εμείς και εμείς είμαστε ο Μανώλης Καρέλης».

Και κάτι ακόμη, σημαντικό: «Ακόμα και μέσα στο σκοτάδι υπάρχουν χαραμάδες γέλιου και προσδοκίας. Ας είμαστε όλοι υγιείς για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον που έρχεται πιο δυνατοί και πιο σοφοί, έχοντας ανακαλύψει την δύναμη που ο καθένας κρύβει μέσα του».

Info:

«Το Νόμπελ του Μανώλη Καρέλη», σειρά δεκάλεπτων επεισοδίων στο YouTube (https://www.youtube.com/channel/UC5p0zK0hkLipWlAxhCzxzEA).

Ιδέα – σκηνοθεσία διαδικτυακής μεταφοράς: Στέφανος Κοσμίδης

Κείμενα: Χριστίνα Σαμπανίκου

Φωτογραφία- Μιξάζ ήχου: Σπύρος Περδίου

Drone: Πέτρος Κιοσσές

Υπότιτλοι στα Αγγλικά: Mελίνα Λασκαρίδου

Παίζουν: Στέφανος Κοσμίδης, Χριστίνα Σαμπανίκου, Σωτήρης Δούβρης, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Σπύρος Περδίου και άλλοι, που προστίθενται ανάλογα με την πλοκή.

Δείτε επίσης:

Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: Πάμε θέατρο;

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

The post Το Νόμπελ του Μανώλη Καρέλη: Μια διαδικτυακή σειρά στο YouTube appeared first on Youfly.

Keywords
Τυχαία Θέματα