ERASMUS+: Συμπεριληπτική Εκπαίδευση, STEM, English Language Improvement από το 6ο Γ/σιο Λάρισας στο Rimini της Ιταλίας.

09:54 4/3/2024 - Πηγή: Sch

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ του σχολείου μας με κωδικό 2023-1-EL01-KA121-SCH-000129483 ως διαπιστευμένο σχολείο με κωδικό διαπίστευσης 2020-1-EL01-KA120-SCH-000094713 και με στόχο την προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας, της πολιτιστικής κατανόησης, της συμπερίληψης και της ψηφιακής παιδείας, μία αντιπροσωπεία  από δεκαεπτά μαθητές και μαθήτριες  του 6ου Γυμνασίου Λάρισας και συνοδούς τον Διευθυντή του σχολείου κ. Παπαμαργαρίτη Βασίλειο και τις καθηγήτριες κ. Εξάρχου Ασημίνα και κ. Σιμογιάννη  Σταματία επισκέφτηκε το σχολείο Liceo Scientifico A. Einstein

στο Ρίμινι της Ιταλίας από τις 19 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2024. Εκεί συναντήθηκαν με Ιταλούς μαθητές και καθηγητές και πραγματοποίησαν μια σειρά δραστηριοτήτων που ενίσχυσαν την πολιτιστική ανταλλαγή και προήγαγαν τη συνεργασία και την εκπαίδευση.

Έχοντας ως κύριο άξονα τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, την εκπαιδευτική προσέγγιση STEM, τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων και των ικανοτήτων στην αγγλική γλώσσα, οι μαθητές, εμπλεκόμενοι σε σχετικές δραστηριότητες, απέκτησαν νέες γνώσεις και δεξιότητες ενισχύοντας παράλληλα τους δεσμούς τους. Με την ανταλλαγή ιδεών και προσεγγίσεων με τους Ιταλούς συμμαθητές τους, οι μαθητές μας ανακάλυψαν την ποικιλομορφία των πολιτισμών και των ανθρώπινων ιδιαιτεροτήτων και προώθησαν την αμοιβαία κατανόηση. Με τη συμμετοχή σε μαθήματα Αγγλικών και δραστηριότητες που απαιτούσαν επικοινωνία στα Αγγλικά, οι μαθητές μας βελτίωσαν σημαντικά τις γλωσσικές τους ικανότητες. Η αμεσότητα της επαφής με την Αγγλική γλώσσα σε πραγματικό περιβάλλον ενίσχυσε την προφορική και γραπτή τους έκφραση. Με τη συμμετοχή σε δραστηριότητες όπως η δημιουργία βίντεο, η χρήση τεχνολογίας και η διαδραστική συμμετοχή σε προγράμματα STEM, οι  μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους ικανότητες. Η πρακτική εμπειρία χρήσης ψηφιακών εργαλείων στο πλαίσιο μιας διμερούς, διαπολιτισμικής συνεργασίας ενίσχυσε τις ικανότητες τους σε αυτόν τον τομέα.

Αρχικά οι Έλληνες μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και στη συνέχεια παρουσίασαν την πόλη της Λάρισας και τη χώρα μας μέσα από ψηφιακό υλικό που είχαν δημιουργήσει.

Παρακολούθησαν μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας, Μαθηματικών, Πληροφορικής, Ιστορίας της Τέχνης και Βιολογίας - Φυσικής στο εργαστήριο Επιστημών.

Έκαναν χρήση του εργαστηρίου ρομποτικής όπου και έδωσαν συνέντευξη για το σχολικό περιοδικό με δύο Ιταλούς μαθητές σε ρόλο δημοσιογράφου κι έναν σε ρόλο εικονολήπτη.

Περιηγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο  της  πόλης του Ρίμινι με τους Ιταλούς μαθητές σε ρόλο ξεναγού. Πήραν μέρος σε ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες και δημιούργησαν ψηφιακό υλικό με βίντεο και φωτογραφίες από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης.

Εκτός από τις δραστηριότητες στον χώρο του σχολείου και στο ιστορικό κέντρο του Ρίμινι, οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν το μικροσκοπικό κρατίδιο του  Αγίου Μαρίνου με τους 3 πύργους στις ισάριθμες κορυφές του όρους Τιτάνο, τη μοναδική Ραβέννα με τα περίφημα βυζαντινά ψηφιδωτά, τη γραφική Τσεζένα με τη Μαλατεστιανή βιβλιοθήκη, που αποτελεί την πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της Ευρώπης, και την αρχοντική Μπολόνια με το παλαιότερο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης, τους πύργους και τις στοές της.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ιταλία αποδείχθηκε εμπειρία που ξεπερνά τα όρια της συμβατικής εκπαίδευσης και αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στις δράσεις του σχολείου  μας ενθαρρύνοντας την πολύπλευρη ανάπτυξη των μαθητών μας.

Η αντιπροσωπεία επέστρεψε στη Λάρισα με νέες γνώσεις, εμπειρίες και δεσμούς φιλίας που θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν τις εκπαιδευτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή η δράση αποτελεί ένα παράδειγμα ζωντανής και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης καθώς και πολιτιστικής ανταλλαγής που βελτιώνει τις ικανότητες των συμμετεχόντων στην αγγλική γλώσσα και τις δεξιότητές τους στα ψηφιακά εργαλεία ανοίγοντάς τους νέους ορίζοντες.

Keywords
Τυχαία Θέματα