Η Μαθητική Καινοτομία στην εποχή του κορωνοϊού – 13ο Διαδικτυακό Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για 13η συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί το Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής - για 2η φορά διαδικτυακά - με θεματολογία πρωτότυπη που αναδεικνύει την μαθητική καινοτομία και ευρηματικότητα.
Σε μία δύσκολη εποχή, το συνέδριο έπρεπε να «μεταμορφωθεί» και να συμβαδίσει με τις ανάγκες των καιρών για να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως. Οι εφαρμογές που υποστηρίζουν την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση αποτέλεσαν πολύτιμα εργαλεία ώστε το συνέδριο να είναι έτοιμο να παρουσιάσει διαδικτυακά το σύνολο των εργασιών του. Το φετινό εγχείρημα είναι πολύ πιο δύσκολο, μεγαλύτερο σε
Περισσότερες από 100 ερευνητικές εργασίες θα παρουσιαστούν στο τετραήμερο 20-23 Απριλίου. Projects από 80 και πλέον σχολικές μονάδες, με εξ αποστάσεως συμμετοχή άνω των 900 μαθητών και των 190 εκπαιδευτικών. Η θεματολογία των εργασιών ποικίλει: Ρομποτική, Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου, Έξυπνες πόλεις και συσκευές, προγραμματισμός εκπαιδευτικών εφαρμογών για κινητά, εκπαιδευτικοί ιστότοποι, ασφάλεια στο διαδίκτυο, ερευνητικά Projects. Ιδιαίτερο αντικείμενο ενασχόλησης, φέτος, υπήρξε η πανδημία και οι τρόποι αντιμετώπισης καθώς και οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Στο φετινό 13ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής η μαθητική φαντασία εφευρετικότητα και δημιουργικότητα θα μας εκπλήξουν ευχάριστα.
Σας δίνουμε μια «γεύση» από μερικά έργα που θα παρουσιαστούν:
Από εργασίες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας, το Πειραματικό Γυμνάσιο του ΑΠΘ θα παρουσιάσει ένα καινοτόμο σύστημα εξαερισμού σχολικών αιθουσών με έλεγχο ποιότητας αέρα αίθουσας και αρκετά αποτελεσματικό στην περίοδο πανδημίας. Μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας μας προτείνουν ένα δικό τους μικρό ρομπότ που μπορεί να δίνει μία δόση αντισηπτικού στο χρήστη ανέπαφα. Το 1ο Γενικό Λύκειο Αγίου Αθανασίου θα κάνει μία παρουσίαση του συστήματος καταμέτρησης ατόμων εντός των καταστημάτων ώστε να πληρούνται οι όροι αποφυγής συνωστισμού και να μην ξεπερνούν το επιθυμητό όριο, με παράλληλη ανέπαφη θερμομέτρηση πελατών. Μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης από το Γυμνάσιο Ελληνογαλλικής σχολής Καλαμαρί υπόσχεται να δώσει λύση αναγνώρισης χρήσης μάσκας σε δημόσιους χώρους, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες συστάσεις λόγω της πανδημίας.
Σε θέματα που σχετίζονται με την κοινωνική προσφορά και την πρόνοια, το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς προτείνει το ρομπότ-αμφίδρομο μεταφραστή Braille, που προορίζεται για τυφλούς, ενώ το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς μας παρουσιάζει android εφαρμογή για ανθρώπους με μειωμένη όραση, ώστε να προσαρμόζονται στο φυσικό τους περιβάλλον μέσω αισθητήρων. Το ίδιο σχολείο θα μας δείξει και μια πρωτότυπη εφαρμογή android για εύρεση ράμπας σε πεζοδρόμια για άτομα με αναπηρία. Μία ενδιαφέρουσα Android εφαρμογή μας προτείνουν οι μαθητές από το Πειραματικό Γυμνάσιο του ΠΑΜΑΚ, όπου άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης διευκολύνονται να αναγνωρίσουν τα χρώματα. Μαθητές από το ΕΠΑΛ Κρύας Βρύσης κατασκεύασαν μία διαδραστική εφαρμογή η οποία απευθύνεται σε άτομα με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στην ανάγνωση, και μπορεί να μετατρέψει ένα οποιοδήποτε κείμενο σε αρχείο ήχου με το πάτημα ενός κουμπιού. Τέλος το τετράτροχο ρομπότ ΠΑΙΣ, που δημιουργήθηκε από μαθητές του 5ου & 1ου ΓΕΛ Σερρών, του 1ου ΕΠΑΛ Καβάλας καθώς και του ΕΕΕΕΚ Σερρών και σκοπεύει να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη, την ανάπτυξη και την έκφραση δεξιοτήτων παιδιών που βρίσκονται σε αυτισμό και έχουν κινητικά προβλήματα.
Στον τομέα πλανήτης Γη και περιβάλλον, παιδιά από το 1ο Γενικό Λύκειο Ωραιοκάστρου μας παρουσιάζουν το σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις με χρήση αισθητήρων ανίχνευσης καπνού και ελέγχου θερμοκρασίας ενώ παράλληλα υπάρχει εποπτεία από μη επανδρωμένο μέσο ελέγχου. Έναν ιδιαίτερο σεισμογράφο - γεώφωνο μας προτείνουν οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Καλαμαριάς, ο οποίος μέσω ενός συστήματος μέτρησης μηχανικών δονήσεων και μηχανικών ταλαντώσεων μάζας ελατηρίου καθώς και λογισμικού επεξεργασίας σήματος πραγματοποιεί μετρήσεις σεισμικών κυμάτων. Τους δικούς τους μετεωρολογικούς σταθμούς έχουν κατασκευάσει οι μαθητές από το Γυμνάσιο Βιωματικής Μάθησης και από το Πειραματικό Γυμνάσιο του ΑΠΘ με συλλογή και επεξεργασία μετεωρολογικών δεδομένων μέσω μικροεπεξεργαστών και ειδικού λογισμικού.
Την δική του πρόταση για τον Μελλοντικό Φύλακα Σχολείου έχει το 1ο ΕΠΑΛ Ελευθερίου Κορδελιού με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, αναγνωρίζοντας πρόσωπα μαθητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού για τον έλεγχο της πρόσβασης και την προστασία της σχολικής μονάδας. Μία εφαρμογή από το Λύκειο του Κολλεγίου Ανατόλια μας υπόσχεται έλεγχο και πρόληψη επιβλαβών συνηθειών κατά την πολύωρη χρήση υπολογιστή. Μαθητές από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Περαίας προτείνουν το σύστημα ασύρματης επίβλεψης ολιγομελών ομάδων, προτρέποντας εκπαιδευτικούς να το χρησιμοποιήσουν για τον έλεγχο της παρουσίας των μαθητών τους και για την έγκαιρη ειδοποίηση, σε περίπτωση απομάκρυνσης ενός μαθητή. Τέλος, ομάδα μαθητών από το ΕΚ Ευόσμου προσομοίωσε και μοντελοποίησε τα σχολικά εργαστήρια των επαγγελματικών λυκείων διατυπώνοντας προτάσεις και βελτιώσεις σχεδίασης μέσω ενός ειδικού λογισμικού.
Μία ρομποτική κατασκευή από την σύμπραξη Γυμνασίου Κοπανού και 2ου Γυμνασίου Νάουσας φιλοδοξεί να κάνει πιο εύκολο το δίπλωμα ρούχων στο σπίτι, ενεργώντας αυτόματα, μόλις ο αισθητήρας αντιληφθεί την κίνηση του χεριού.
Χρήση και εφαρμογή Τρισδιάστατης Εκτύπωσης θα μας παρουσιάσουν το 5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας αλλά και το Γυμνάσιο Βιωματικής Μάθησης, τα οποία κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα 3Dbluetoothηχείο πλήρως λειτουργικό.
Δεκάδες άλλες εργασίες θα παρουσιαστούν μέσα στο τετραήμερο 20-23 Απριλίου. Παιχνίδια γνώσεων και ψυχαγωγίας, εφαρμογές για κινητά, ρομποτικές κατασκευές, έρευνες και δημοσκοπήσεις, projects για την ασφάλεια στο διαδίκτυo, ιστορικές οπτικοακουστικές έρευνες για την επέτειο των 200 ετών από το 1821, μαθητικοί ιστότοποι, ηλεκτρονικά μαθητικά έντυπα, animation & comics καθώς και μουσικές εφαρμογές .
Το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του καναλιού Youtube της ΠΔΕ Κ.Μακεδονίας στην ιστοσελίδα: www.math-syn-pli.gr και μέσω της Υπηρεσίας Μεταδόσεων του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.
Για άλλη μία χρονιά χορηγός Επικοινωνίας θα είναι η δημόσια τηλεόραση ΕΡΤ3 και οι δημόσιοι ραδιοφωνικού σταθμοί 102FM & 958FM..
Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, το σωματείο Φίλοι του Ιδρύματος Κ.Δ.Ε.Μ.Τ. και οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου Πληροφορικής.
Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα νέα μέτρα του lockdown που πάνε για ξήλωμα και η μετακίνηση από νομό σε νομό
- Πέθανε από κορονοϊό ο 33χρονος γιος του Απόστολου Σουγκλάκου, Χρήστος
- Λαμία: Ραγίζει καρδιές ο άνδρας της 36χρονης μητέρας που «έσβησε» στο τιμόνι με τα παιδιά της μέσα στο αμάξι
- Λαμία: Σε κατάσταση σοκ η αδερφή της νεαρής μητέρας που «έσβησε» στο τιμόνι - Κλήθηκε να παραλάβει τα ανίψια της
- Καταρράκτης: Το δημοφιλές ποτό που σώζει την όραση
- Διευκρίνιση ως προς τη διάθεση Self Test από φαρμακοποιούς
- Ο Άγιος Εφραίμ ο Σύρος για την Δευτέρα Παρουσία
- Πέρασαν 11 χρόνια: Όταν ο Νίκος Χαρδαλιάς έφτανε στη κορυφή της Ευρώπης με τον Αθηναϊκό
- Λαμία: «Ήταν ένας άγγελος» – Ραγίζει καρδιές ο σύζυγος της μητέρας που πέθανε μπροστά στα παιδιά της (video)
- Εμβόλια κορονοϊού: Έτοιμη η Γερμανία να συζητήσει με τη Ρωσία για το Sputnik V
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sch
- Τελευταία Νέα Sch
- Η Μαθητική Καινοτομία στην εποχή του κορωνοϊού – 13ο Διαδικτυακό Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ – ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_Ημερίδα ΠΕΚΕΣ & Ελληνικής Αστυνομίας για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
- AstroCamp 2021: 10o Θερινό Σχολείο Αστρονομίας – Φυσικής για μαθητές Λυκείου. Διοργάνωση: Κέντρο Ερευνών Αστροφυσικής, Πανεπιστήμιο του Πόρτο, Πορτογαλία
- Τα Επαγγέλματα της Γαλάζιας Οικονομίας
- Στο δρόμο για την επανάσταση του 1821 (4ο Νηπιαγωγείο Λαυρίου, Τμήμα 1)
- Grafis.sch.gr: Δείτε πως μπορείτε να Χειριστείτε την υπηρεσία μέσω των εκπαιδευτικών videos
- Βίντεο Του 6/Θ Δημοτικού Σχολείου Κορησσίας Κέας Για Την 25 Μαρτίου Του 2021
- Ταινία αφιερωμένη στα 200 χρόνια ελευθερίας-3ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η «συγγνώμη» το μεγαλύτερο δώρο για τα παιδιά μας
- Πελώνη : Κανένα σχόλιο για παρέμβαση Καραμανλή – Μόνη διαφορά με την Τουρκία η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ
- Αύξηση των επενδύσεων στη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα το 2019
- Χατζηδάκης για Φουρθιώτη: Αν βεβαιωθούν παρανομίες η κυβέρνηση θα ζητήσει πίσω τα λεφτά
- Η Ελλάδα ανέβηκε θέσεις στο FIFA Ranking
- Τα προβλήματα όρασης και ακοής στους ηλικιωμένους συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας
- Ο Βατόπουλος αποκαλύπτει το παρασκήνιο στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων – Ποιοι διαφώνησαν για τα σχολεία
- Στα «χαρακώματα» με ρομπότ στο πλευρό του ο Γαλλικός Στρατός (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)
- Σοκ στη Λαμία:Νεαρή μητέρα έσβησε στο τιμόνι – Ήταν μαζί της τα δυο παιδιά της