Νηπιαγωγείο Ριζαριού : Λήξη του Erasmus+ KA2 σχεδίου «ICT and robotics in preschool education :A more attractive way for learning!»

11:25 16/5/2022 - Πηγή: Sch
Δραστηριότητες διάχυσης του σχεδίου Erasmus+ΚΑ2 (Σχολικές στρατηγικές συμπράξεις )« ICT and robotics in preschool education: A more attractive way for learning! »

Αυλαία τέλους για ένα ακόμη εξαιρετικό καινοτόμο  Ευρωπαϊκό σχέδιο Erasmus+ ΚΑ2 ,τομέα Σχολικών συμπράξεων με τίτλο « ICT and robotics in preschool education : A more attractive

way for learning!» και του ομότιτλου υποστηρικτικού  eTwinning προγράμματος  που υλοποιήθηκε  από το  Νηπιαγωγείο Ριζαριού  από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και τον Μάρτιο του 2022.

Το έργο ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα επιτυχώς με πλήθος παραγόμενων τελικών προϊόντων κυρίως στον τομέα STEM και ρομποτικής που εφαρμόστηκαν στη διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου, σε όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στη σύμπραξη και βρίσκεται στο στάδιο της τελικής αναφοράς προς αξιολόγησή του από το ΙΚΥ .

https://blogs.sch.gr/niprizartri/2022/05/12/lixi-toy-erasmus-ka2-schedioy-quot-ict-and-robotics-in-preschool-education-a-more-attractive-way-for-learning-quot/

Στα πλαίσια διάχυσης του σχεδίου Erasmus « ICT and robotics in preschool education : A more attractive way for learning!»πραγματοποιήθηκαν τηλεδιασκέψεις  παρουσίασης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου σε συνεργασία με Συντονίστριες Εκπαιδευτικού έργου των ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας ,Στερεάς Ελλάδας ,Νοτίου Αιγαίου Αττικής και Μακεδονίας και Θράκης καθώς κι online εκδηλώσεις μέσω της πλατφόρμας του e Twinning που απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς της ευθύτερης διεθνούς εκπαιδευτικής κοινότητας.

Συντονιστικό σχολείο της σύμπραξης είναι  το Νηπιαγωγείο Ριζαριού Τρικάλων ,ενώ το γενικό συντονισμό του όλου προγ/τος έχει η Δ/ντριά τουκ Άννα Μαγκιώση, η οποία και διαθέτει εξαιρετική εμπειρία στη διαχείριση διεθνών συμπράξεων.Πρόκειται για  ένα πρόγραμμα που ένωσε  πάνω από 1000 εκπαιδευτικούς και μαθητές από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα από Σουηδία, Ισπανία, Λιθουανία Λετονία ,Εσθονία κι Ελλάδα και τους δόθηκε η ευκαιρία να αυξήσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες ,να ανταλλάξουν ιδέες κι απόψεις ,να μοιραστούν νέες μεθόδους διδασκαλίας ,να γνωρίσουν τα εκπαιδευτικά συστήματα και την κουλτούρα άλλων χωρών και μέσα από αυτή τη συνεργασία, να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.

Το έργο απευθύνθηκε σε παιδιά 3-6 ετών(προσχολικής εκπαίδευσης )

  

 

 

Ο κύριος στόχος του έργου ήταν να βελτιώσει τις ψηφιακές και τεχνολογικές δεξιότητες των εκπαιδευτικών και των παιδιών με τη χρήση  εκπαιδευτικών  ρομπότ και εξοπλισμού ΤΠΕ και την ενσωμάτωση τους (συμπεριλαμβανομένων  STEAM και ρομποτικής) στη διαδικασία μάθησης και διδασκαλίας της προσχολικής εκπαίδευσης.Μέσω της χρήσης ΤΠΕ και ρομποτικού εξοπλισμού σε καθημερινές μαθησιακές δραστηριότητες σε συνδυασμό με επιλεγμένες δραστηριότητες του προγράμματος σπουδών της προσχολικής εκπαίδευσης, τα παιδιά ανέπτυξαν  τις δεξιότητές τους στην έρευνα, την κριτική και δημιουργική προσέγγιση σκέψης  κι όλες τις συναφείς δεξιότητες του 21ου αιώνα , Πειραματίστηκαν με διαφορετικά υλικά, έμαθαν  μέσα από το παιχνίδι, συνεργάστηκαν με άλλα παιδιά, σεβόμενοι τους κανόνες και τις ευθύνες κι αποδέχτηκαν τη διαφορετικότητα.

Η διδασκαλία έγινε σαφώς πιο ενδιαφέρουσα για τα παιδιά και είχαν  την ευκαιρία να είναι πιο δραστήρια, να εξερευνήσουν, να παρατηρήσουν, να αναλύσουν και να λύσουν προβλήματα, να πειραματιστούν , να ενεργήσουν και να βιώσουν την επιτυχία στη διαδικασία της εργασίας.Εφάρμοσαν  τις νέες τους δεξιότητες, ανέπτυξαν  το πνεύμα της συνεργασίας και υπευθυνότητας, παρήγαγαν  υλικά και συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες, νιώθοντας τη χαρά της δημιουργικότητας.Συνεργάστηκαν αρμονικά  με παιδιά άλλων χωρών και πήραν την αίσθηση  ότι είναι μέρος ενός ευρύτερου κόσμου που ονομάζεται Ευρώπη.

 

Αλλά και οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν κατά τη διάρκεια των κινητικοτήτων βελτιώνοντας τις ψηφιακές τους γνώσεις στο έπαρκο.

Ζώντας σε μία εποχή όπου η τεχνολογία έχει ραγδαία εξέλιξη  ,είναι  απαραίτητο να δοθούν στα παιδιά όλες οι απαιτούμενες δεξιότητες και ικανότητες που θα προετοιμάσουν τους ευρωπαίους πολίτες της αυριανής κοινωνίας ξεκινώντας από τα νηπιαγωγεία, ως το πρώτο στάδιο της συστηματικής εκπαίδευσης.

Από την αρχή του έργου, η τεχνολογία ενσωματώθηκε   στις δραστηριότητες διδασκαλίας και μάθησης και όλα τα ιδρύματα που συμμετείχαν διαθέτουν πλέον  υλικά, εξοπλισμό, δεξιότητες και γνώσεις σχετικά με τη χρήση των ΤΠΕ στις μαθησιακές δραστηριότητες. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί έμαθαν να χρησιμοποιούν περισσότερα από 120 νέα διαδικτυακά εργαλεία και διαδικτυακές εφαρμογές και είναι απολύτως προετοιμασμένοι να εφαρμόσουν  τις νέες γνώσεις τους  στις καθημερινές μαθησιακές δραστηριότητες, δίνοντας στα παιδιά έναν νέο, πιο ελκυστικό και πιο ποιοτικό τρόπο διδασκαλίας.

Το έργο  έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο σε κάθε ίδρυμα εταίρο.  Οι εκπαιδευτικοί βελτίωσαν την ποιότητα των γνώσεων τους και τις μεθοδολογίες τους κι απέκτησαν  αρκετές δεξιότητες, ώστε να μπορούν να κάνουν αλλαγές στο υπάρχον πρόγραμμα σπουδών που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, επιτυγχάνοντας έτσι ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία στην ποιότητα της προσχολικής εκπαίδευσης .

Πιστεύουμε ότι αυτό το έργο θα βοηθήσει  στη θετική στάση των παιδιών απέναντι στη μάθηση και θα συμβάλει στην προετοιμασία του Ευρωπαίου πολίτη του αύριο, ο οποίος έχει τις απαραίτητες δεξιότητες, σέβεται τις αξίες της ζωής και προετοιμάζεται να είναι σε θέση για δράση και σωστή απόφαση για ένα καλύτερο αύριο. Ας επενδύσουμε  σε έναν καλύτερο κόσμο, σε ένα καλύτερο μέλλον, έχοντας ως αφετηρία τα παιδιά.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών που είναι και ο Εθνικός φορέας της χώρας μας.

H δημοσίευση του κειμένου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διάδοσης των αποτελεσμάτων του έργου και γενικότερα του προγ/τος Erasmus+.

Επιμέλεια άρθρου : ‘Αννα Μαγκιώση

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νηπιαγωγείο Ριζαριού, Λήξη, Erasmus+ KA2, ICT,nipiagogeio rizariou, lixi, Erasmus+ KA2, ICT