Σαν δεντράκι λυγίζω στον άνεμο… αλλά δε σπάω-18ο Δ.Σ. Καλαμάτας

11:02 18/10/2024 - Πηγή: Sch

10 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

  Αν μπορούσατε αθώα και άδολα να τρυπώσετε σε κάποια αίθουσα, κάποιου σχολείου,   αυτές τις μέρες…

-Παιδιά  μου, καλημέρα! Σήμερα θα μιλήσουμε για την Ψυχική Υγεία. Ξέρει κανείς τι σημαίνει αυτό;

Ένα μεγαλοπρεπέστατο «ΟΧΙ» απλώθηκε στην τάξη, βροντερό και ξεκάθαρο σαν εκείνο του 1940.

Έτσι γίνεται συνήθως όταν έχεις να συζητήσεις με τα παιδιά

«μεγάλα» και σοβαρά, θέματα.

Τότε, ίσως νιώσεις μονομιάς σαν τον σοφό παπαγάλο, που αποδεικνύεται πως στα δύσκολα  ξέρει να λέει μόνο «καλησπέρα».

Μέχρι που για καλή σου τύχη, καλή ώρα όπως τώρα στη δική μας τάξη, ένα παιδί πετάγεται και …  «Εγώ ξέρω! Ξέρω ότι δεν έχεις ψυχική υγεία όταν αισθάνεσαι σαν τον σκύλο στο βιβλίο που διαβάζω. Αυτός φοβότανε ότι θα χάσει την ουρά του. Μετά όμως ξύπνησε, ο φόβος  του έφυγε και τότε είχε ψυχική υγεία. Αυτό το παθαίνουν και οι άνθρωποι».

Γρήγορα η συζήτηση φουντώνει… «Α! Κι εγώ ξέρω τελικά .Είναι όταν..» , « Τώρα θυμήθηκα, πρέπει να είναι τότε που…», «Νομίζω πως …».

Για να μην τα πολυλογώ, τα παιδιά τα είπαν όλα !

Όχι βέβαια  με όρους επιστημονικούς και περισπούδαστους, αλλά με λόγια απλά, αγνά, ειλικρινή, ολοκάθαρα.

Είπαν πως ψυχική υγεία έχουμε όταν νιώθουμε ωραία με τον εαυτό μας και τους άλλους ανθρώπους,  όταν έχουμε όμορφα συναισθήματα, φιλίες, φροντίζουμε τον εαυτό μας , δείχνουμε αγάπη και καλοσύνη, ζούμε αρμονικά με τους γύρω μας, εκφράζουμε τα συναισθήματα μας και τα διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά, κάνουμε θετικές σκέψεις και όνειρα, χαμογελάμε, ελπίζουμε, αντέχουμε στις δυσκολίες και ξεπερνάμε τα εμπόδια που εμφανίζονται μπροστά μας.

Είπαν ακόμα πως ψυχική υγεία δεν έχουμε όταν δεν ελέγχουμε τον εαυτό μας και τα συναισθήματά μας, όταν  δεν τον αποδεχόμαστε, δεν τον φροντίζουμε, όταν δε νοιαζόμαστε και δε βοηθάμε τους άλλους, όταν δεν έχουμε φίλους, όταν ασκούμε βία…

... όταν οι δυσκολίες μάς καταβάλουν, όταν η ψυχή μας υποφέρει πολύ, όταν τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και μόνο ο γιατρός μπορεί να μας βοηθήσει,  όταν «οι χειμώνες» στη ζωή μας είναι πολύ περισσότεροι από «τα καλοκαίρια» μας.

Τα παιδιά μίλησαν κυρίως με ζωγραφιές, με χρώματα. Έφτιαξαν καρδιές, χέρια που ενώνονται και συνεργάζονται, φίλους που αγκαλιάζονται, ουράνια τόξα που υπόσχονται καλύτερες μέρες, πρόσωπα σαν ήλιους φωτεινά ή μάτια συννεφιασμένα που ποτίζουν τη γη και λουλουδίζει.

Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η ψυχική Υγεία είναι παναθρώπινο δικαίωμα, σπουδαίο και τόσο σημαντικό όσο και η σωματική υγεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα