Kορωνοϊός: Διασπορά της μετάλλαξης-Ενδείξεις για κρούσματα και σε βόρεια Ελλάδα

Υπάρχουν ενδείξεις για κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού και στη Βόρεια Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα και την Κρήτη, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Στο μεταξύ την ανησυχία τους για τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού και την αυξητική πορεία των κρουσμάτων

εκφράζουν οι επιστήμονες, χωρίς να αποκλείουν ένα νέο lockdown.

Όπως εξήγσε η Παναγιώτης Αρκουμανέας, στη χώρα μας προς το παρόν έχουν εντοπιστεί μόνο η βρετανική μετάλλαξη με συνολικά 59 κρούσματα, ενώ υπάρχουν και μερικά «ύποπτα» στη Βόρεια Ελλάδα.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διασπορά της καινούριας μετάλλαξης και στη χώρα μας», και γι’ αυτό ακριβώς ξεκίνησε μια πιο έντονη γονιδιακή επιτήρηση που είναι μια διαδικασία ειδική και γίνεται στην Αθήνα σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Με βάση τα στοιχεία που δείχνουν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, ο κ. Αρκουμανέας εξέφρασε την ανησυχία του για περισσότερα κρούσματα κάτι που όπως είπε έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη πολύπλοκη εξίσωση.

Στο ερώτημα εάν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορούν να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση των μέτρων, τόνισε ότι εάν διαπιστωθεί μεγάλη διάδοση προφανέστατα θα επηρεάσει κάποιες αποφάσεις. Δεν απέκλεισε ενδεχόμενο τρίτου lockdown αν υπάρξουν ανησυχητικά σημάδια .

Για την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στα σχολεία την προσεχή Δευτέρα τόνισε ότι πρόκειται για μια απόφαση ειλημμένη ενώ για την επόμενη δραστηριότητα που θα μπορούσε να ξεκινήσει εξήγησε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κάθε Παρασκευή από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. «Συζητάμε εβδομάδα- εβδομάδα, μέρα – μέρα. Ανοίγουμε σταδιακά για να βλέπουμε την επίπτωση της κάθε άρσης και για να έχουμε καλύτερη εικόνα για μετάλλαξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Ανησυχούν οι ειδικοί

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι οι νέες μεταλλάξεις τον ανησυχούν πολύ, κυρίως για τον αυξημένο ρυθμό μετάδοσης. Αυτή τη στιγμή ο δείκτης θετικότητας είναι περίπου στο 2,1. Ο αριθμός κρουσμάτων, τόνισε, είναι λίγο αυξημένος, όμως δεν έχουμε υπερβολική αύξηση. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με τα σχολεία και ελάχιστα μεταλλαγμένα στελέχη, είπε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εικόνα της επιδημίας δείχνει μια αυξητική πορεία, όπως την πρώτη με δεύτερη βδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας για το άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων είπε ότι θεωρεί ότι μπορούν να ανοίξουν, αλλά πρέπει η επιτροπή να το ξαναδεί το θέμα, καθώς είναι σημαντικό να γίνονται τεστ.

«Είναι σημαντικό να μπορούμε να ανιχνεύσουμε τη βρετανική μετάλλαξη», τόνισε και συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στις ΜΕΘ και να έχουμε πάνω από 500 διασωληνωμένους ξανά.

Πιθανόν να επικρατήσει η μετάλλαξη

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρίτου lockdown αλλά τόνισε ότι «δεν είναι κάτι που είναι άμεσο». Ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις μεταλλάξεις.

Είπε ότι απαιτείται εξαιρετική προσοχή από τους πολίτες και καλή επιδημιολογική επιτήρηση της κατάστασης «για να ξέρουμε πολύ γρήγορα τι γίνεται».

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως ούτε έχει ζητηθεί ούτε έχει τεθεί θέμα να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την προσεχή Δευτέρα χωρίς ωστόσο να αποκλείσει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση στο μέλλον αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Ειδικά για τις μεταλλάξεις εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να επικρατήσει του αρχικού στελέχους καθώς φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα και πως είναι εξαιρετικά σημαντικό πια να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού.

Ξεπέρασε το 4% ο δείκτης μεταδοτικότητας

Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για τα χθεσινά στοιχεία σχετικά με την πορεία της πανδημίας.  Εξήγησε πως παρά το σχετικά μικρό αριθμό των θετικών τεστ, «δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4%», κάτι που προκαλεί προβλήματα στις «κόκκινες» περιοχές.

Εξέφρασε την ανησυχία της για τα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού που εντοπίστηκαν και στη χώρα μας και τόνισε πως «κάθε αύξηση των επαφών, θα φέρνει αύξηση κρουσμάτων». «Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι κάθε αύξηση να φέρνει και ένα αντίδωρο, όπως πολλά τεστ, περισσότερη τηλεργασία, να αυξήσουμε παντού τις αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων, ώστε να αφήνομε περισσότερη ελευθερία στον κόσμο».

Σχετικά με το θέμα των μασκών, μετά την απόσυρση των υφασμάτινων από την Αυστρία, σημείωσε πως «όλες οι μάσκες έχουν ένα βαθμό προστασίας, ο οποίος επηρεάζεται από τον τρόπο που τη φοράμε». Ανέφερε πως «η απλή χειρουργική προστατεύει 45%» και πρότεινε ως λύση τη χρήση δύο μασκών ταυτόχρονα, για μεγαλύτερη προστασία. «Όλες κάπως προστατεύουν, κυρίως αν τις φοράμε όλοι», κατέληξε.

Το άρθρο Kορωνοϊός: Διασπορά της μετάλλαξης-Ενδείξεις για κρούσματα και σε βόρεια Ελλάδα εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα