Lockdown μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα

Παράταση δύο εβδομάδων στο lockdown «δείχνει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες εμφανίζονται χωρισμένοι σε δυο «σχολές»: Στη μία πλευρά τάσσονται όσοι υπερασπίζονται τη δοκιμασμένη φόρμουλα του lockdown – ιδίως στην κρίσιμη αυτή φάση που καταγράφεται έξαρση εισαγωγών στα νοσοκομεία – και στην άλλη όσοι δίνουν μια ευκαιρία στο σταδιακό άνοιγμα -ακόμη και πρόωρα – σε μία προσπάθεια να σπάσουν τον συγχρωτισμό

στα πάρκα, τις παραλίες και τα σπίτια.

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Ομως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δυο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης», δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός, κατά τη τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τη δωρεά 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο Δημόσιο και το ΕΣΥ.

Με τα λόγια αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ουσιαστικά την παράταση του lockdown έως τα μέσα Μαρτίου, επενδύοντας εντούτοις σε μία επιστροφή στην κανονικότητα που θα επιτευχθεί αφενός στα επόμενα «προσεκτικά βήματα» σε συνδυασμό με την εφαρμογή «έξυπνων λύσεων» και αφετέρου στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία».

Στο μεταξύ, και σύμφωνα με τη Μάρθα Καϊτανίδη και Τα Νέα, οι ειδικοί αναζητώντας εκείνο το «πλέγμα» μέτρων που θα καταπνίξει το τρίτο κύμα έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες, με την κάθε μία να υποδεικνύει διαφορετικές προσεγγίσεις. Αλλωστε την Τετάρτη, 9 Φεβρουάριου, όταν «κλείδωσε» η απόφαση για την τρίτη κατά σειρά καραντίνα στην Αττική η ψηφοφορία δεν κατέδειξε μία ομόφωνη στάση. Αντιθέτως, εφτά μέλη ψήφισαν «λευκό», εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητα του lockdown αλλά και τις αντιρρήσεις τους για το κλείσιμο των σχολείων. Για τους υπόλοιπους το «κλείσιμο» της οικονομικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής δραστηριότητας ήταν μονόδρομος, με γνώμονα τις αντοχές του ΕΣΥ.

Ομως και ενώ από την περασμένη εβδομάδα καταγράφεται μια σταδιακή αύξηση κρουσμάτων που οδηγεί μοιραία σε αύξηση των εισαγωγών και των διασωληνωμένων ασθενών, η διχογνωμία αυτή γίνεται πιο έντονη καθώς παράλληλα αυξάνονται οι φωνές που υποστηρίξουν ότι οι «φωτιές» που ξεσπάνε ανά τη χώρα – με έμφαση στην Αττική, την Αχαΐα και την Κρήτη – οφείλονται στις… ρωγμές που παρατηρούνται στην τήρηση των μέτρων. Ενδεικτικό παράδειγμα ήταν οι εικόνες του περασμένου Σαββατοκύριακου, όταν λόγω του καλού καιρού οι παραλίες της Αττικής και τα πάρκα γέμισαν ασφυκτικά από κόσμο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες υπερμετάδοσης ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. Αναζητώντας τη χρυσή τομή, η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και διευθύντρια συντονίστρια της Γ’ παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς, Ματίνα Παγώνη, διερωτάται «σε ποιο lockdown αναφερόμαστε;».

Η ίδια μιλώντας στα «ΝΕΑ» παραδέχεται ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πλέον επιβαρυμένη, συνεπώς υπό τις συνθήκες αυτές περιορίζεται η ευελιξία που θα επέτρεπε την εφαρμογή πιο ελαστικών και στοχευμένων περιορισμών ώστε αφενός να αποφορτιστούν οι κουρασμένοι πολίτες και αφετέρου να περιοριστούν οι μεταδόσεις. «Ομως, δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Είναι προτιμότερο να ανοίξουν τα καφενεία, ελέγχοντας τον αριθμό των ανθρώπων που κάθονται ανά τραπέζι αλλά και τις αποστάσεις, παρά να στριμώχνονται ο ένας δίπλα στον άλλο σε ένα παγκάκι χωρίς μάσκες», καταλήγει η Μ. Παγώνη.

Εντείνονται όμως και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην αποτελεσματικότητα των περιορισμών που συνθέτουν το πλαίσιο της αυστηρής καραντίνας. «Το να κατηγορούμε τα μέτρα, που είναι το μόνο πράγμα που έχει σώσει την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, είναι κακό, είναι τελείως λάθος. Τα μέτρα λειτουργούν. Δείτε την Πορτογαλία, το Ισραήλ και άλλες χώρες που δεν τα κατάφεραν», υπογράμμισε ο γιατρός ερευνητής στον τομέα των ανοσοθεραπειών και των εμβολίων για τον καρκίνο και τις μολυσματικές ασθένειες στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, δρ Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega». Ο ίδιος δε, πρόσθεσε με νόημα ότι «χρειάζεται πειθαρχία ακόμα… Αυτοί που θέλουν να ανοίξουν ας σκεφτούν ότι αν ανοίξει τώρα η Ελλάδα, με τα κρούσματα να ανεβαίνουν στην Αττική, σε δύο εβδομάδες θα γίνει καταστροφή».

Από την πλευρά του χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «σωρευμένη κούραση”, η οποία “οδηγεί στην πραγματικότητα σε έλλειψη συμμόρφωσης”. «Είτε την επόμενη είτε τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας», εκείνη όμως είναι η χρονική στιγμή κατά την οποία «θα πρέπει να δείξουμε πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα όταν συμβεί αυτό», σημείωσε σε ό,τι αφορά την αγορά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο στα μέσα του μήνα. Για το σκοπό αυτό είναι ήδη έτοιμος προς χρήση ο νέος 5ψήφιος αριθμός (13032) που θα δέχεται την αποστολή SMS μόνο για τα ψώνια στα καταστήματα. Χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημείωσε πως ο κωδικός 13032 για το λιανεμπόριο είναι έτοιμος, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή αν χρειαστεί.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία ως πιθανότερο φαίνεται το σενάριο να ανοίξουν στις 22 Μαρτίου, καθώς στόχος είναι να δρομολογηθούν σταθερά βήματα ώστε να μην υπάρξει η ανάγκη για πισωγυρίσματα.

Το άρθρο Lockdown μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα