Ανάλυση Social Media: Τα Κυπριακά Κόμματα

Μπαίνοντας στη τελική ευθεία για τις εκλογές του 2021 στην Κύπρο έχει ενδιαφέρον η ανάλυση γύρω από τα social media ορισμένων κομμάτων, καθώς υπάρχει ακόμα χρόνος για αλλαγές και διορθώσεις. Η ανάλυση αυτή έγινε για το ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός), το ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού), το ΔΗΚΟ

(Δημοκρατικό Κόμμα), το ΣΥΠΟΛ (Συμμαχία Πολιτών) και το ΔΗΠΑ (Δημοκρατική Παράταξη) στις πλατφόρμες του Facebook και του Twitter.

του Παύλου Παυλίδη

Τα websites των κομμάτων αυτών χρειάζονται αρκετή δουλειά καθώς σύμφωνα με το Alexa Ranking το traffic τους είναι τόσο λίγο που δεν μπορεί να συγκεντρώσει δεδομένα όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία.

Μόνο το ΑΚΕΛ έχει μια ισχνή «κίνηση» στο website του, χωρίς όμως να έχει κάποιο rank στην κυπριακή κατάταξη όπως έχει ο Φιλελεύθερος που έχει μπει ως παράδειγμα στο γράφημα. Επίσης τα websites έχουν και αρκετά τεχνικά προβλήματα, για αυτό το λόγο η ανάλυση θα γίνει μόνο στα δύο προαναφερθέντα platforms.

Ξεκινώντας με το Twitter παρατηρούμε ότι τους τελευταίους 6 μήνες η πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια γίνεται από το ΔΗΣΥ, καθώς είναι πρώτο σε όλες τις κατηγορίες. Έχει τους περισσότερους followers, τα περισσότερα tweets και retweets με διαφορά, τα περισσότερα likes per tweet και το μεγαλύτερο engagement με βάση τους followers του.

Η κυριαρχία αυτή είναι εμφανής και στην ανάλυση των tweets του τελευταίου εξαμήνου. Δηλαδή κυριαρχεί και στα tweets με text και στα tweets με φωτογραφία.

Οι λέξεις που χρησιμοποιεί συχνότερα ο ΔΗΣΥ, και έχουν ταυτόχρονα υψηλό engagement, περιστρέφονται γύρω από την “Τουρκία”, τον “Ερντογάν” και την “Αμμόχωστο”.

Αντίθετα στα hashtags κυριαρχεί το #Cyprus και το #DISY, αν και όλα έχουν υψηλό engagement.

Παρατηρούμε, πάντως, πως τις τελευταίες 28 ημέρες το ΔΗΚΟ καταβάλλει προσπάθεια κυρίως ως προς το ρυθμό των tweets που αναρτά.

Όσον αφορά την παρουσία των κομμάτων αυτών στο Facebook τους τελεταίους 6 μήνες παρατηρούμε πως είναι μέτρια έως κακή. Για την πρώτη θέση παρ’ όλα αυτά “παλεύει” ο ΔΗΣΥ με το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ έχει περισσότερα likes, comments και shares σε λιγότερες αναρτήσεις από το, αλλά με περισσότερους followers στη σελίδα του. Από την άλλη πλευρά, ο ΔΗΣΥ έχει κάνει περισσότερες αναρτήσεις και έχει λίγο υψηλότερο engagement από το ΑΚΕΛ και τέλος λειτουργεί και καλύτερα τη σελίδα του, αν και το 51% είναι ένα χαμηλό ποσοστό.

Όπως και στο Twitter έτσι και εδώ παρατηρούμε πως τις τελευταίες 28 ημέρες το ΔΗΚΟ κάνει προσπάθεια να πρωταγωνιστήσει, τουλάχιστον ως προς τον αριθμό των posts που αναρτά.

Παρ’ όλα αυτά το τελευταίο εξάμηνο το ΑΚΕΛ έχει τα κορυφαία posts με φωτογραφία όσον αφορά το engagement.

Ενώ ο ΔΗΣΥ στα posts με videos, παρ’ ότι το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ είναι αρκετά κοντά.

Οι λέξεις που χρησιμοποιεί συχνότερα το ΑΚΕΛ, και έχουν ταυτόχρονα υψηλό engagement, περιστρέφονται γύρω από το “ΑΚΕΛ”, “Κύπρος”, “Αναστασιάδης”, “Αβέρωφ” και “Πρόεδρος”.

Αντίθετα στα hashtags κυριαρχεί το #aglantzia2020 και περιέργως το #44xroniaDISY.

Όσον αφορά τα keywords που χρησιμοποιεί συχνότερα ο ΔΗΣΥ, και έχουν ταυτόχρονα υψηλό engagement, περιστρέφονται γύρω από τον Αβέρωφ Νεοφύτου και την Αννίτα Δημητρίου. Τα περισσότερα keywords πάντως χρειάζονται αναθεώρηση.

Αντιθέτως στα hashtags, όπως και στο ΑΚΕΛ, κυριαρχούν το #aglantzia2020 και το #44xroniaDISY.

Τέλος, μετά από αυτή τη σύντομη ανάλυση παρατηρούμε πως τα κόμματα στη Κύπρο πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στη digital παρουσία και επικοινωνία τους γιατί όπως έχει αποδειχθεί παγκοσμίως από αυτά καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό τα εκλογικά αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανάλυση Social Media, Κυπριακά Κόμματα,analysi Social Media, kypriaka kommata