Χαμηλοί τόνοι, υψηλή επιφυλακή για το «Τσεσμέ»

Σε προφορικό διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τη νέα παράτυπη τουρκική Navtex που αφορά έρευνες του ωκεανό γραφικού πλοίου «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίο προχώρησε χθες η πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα.

Μάλιστα η Αθήνα μολονότι κρατάει

χαμηλούς τόνους για τη νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων δεν προ-τίθεται, όπως ήδη φανερώνει και το διάβημα, να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Αντίθετα θα ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διπλωματικές οδούς και θα πραγματοποιήσει και ρηματική διακοίνωση για την παράτυπη Navtex.

Εως χθες το βράδυ πάντως το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» κινούνταν κοντά στα στενά της Κωνσταντινούπολης και δεν είχε κατευθυνθεί προς το Κεντρικό Αιγαίο, στην περιοχή που οριοθετείται από τις συντεταγμένες της τουρκικής Navtex ανάμεσα σε Λήμνο, Σκύρο, Χαλκιδική και Λέσβο.

Σημειώνεται ότι με βάση τη Navtex το ωκεανογραφικό σκάφος προγραμμάτιζε υδρογραφικές έρευνες με ημερομηνία έναρξης 18 Φεβρουάριου, δηλαδή χθες, και λήξη στις 2 Μαρτίου. Η Αθήνα θεωρεί την τουρκική Navtex παράτυπη καθώς σ’ αυτήν την περιοχή την αρμοδιότητα έκδοσης Navtex την έχει η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και ειδικότερα ο σταθμός της Λήμνου. Αυτό εξάλλου επισήμανε και χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά την τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, διαμηνύοντας στην Αγκυρα πως «η Navtex αυτή καθαυτή είναι παράτυπη καθώς ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex γι’ αυτή την περιοχή».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Αμυνας παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους. Οπως είναι πρόδηλο και μετά από όσα συνέβησαν τους περασμένους μήνες η Αθήνα και οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν την ετοιμότητα να απαντήσουν με όλους τους τρόπους αν απαιτηθεί.

Σε ό,τι αφορά το «Τσεσμέ» είναι ένα παλαιό σκάφος, με έτος ναυπήγησης το 1965 και ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η νέα πρόκληση της Τουρκίας εκδηλώνεται παραμονές της έναρξης του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο προκαλεί ερωτήματα. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά έχει δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες στην τουρκική για τη διεξαγωγή των διερευνητικών επαφών αυτή τη φορά στην Αθήνα, πιθανότατα την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, και περιμένει την απάντηση των Τούρκων. Μένει να φανεί, λοιπόν, αν η Αγκυρα επιθυμεί να «τορπιλίσει» τις επαφές ή επιδιώκει κάτι άλλο.

Στο μεταξύ, αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα έκανε και χθες στη Σύνοδο των υπουργούν Αμυνας του ΝΑΤΟ μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Επισήμανε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται προκλητικές ενέργειες που είναι αντίθετες με τη Συμμαχία.

του Μάνου Χαραλαμπάκη από Τα Νέα

Το άρθρο Χαμηλοί τόνοι, υψηλή επιφυλακή για το «Τσεσμέ» εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα