Διάδοχο σχήμα στήριξης στο τελείωμα της πανδημίας

Το διάδοχο σχήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και τον Μάρτιο, διαμορφώνει το οικονομικό επιτελείο για τη μετά τον κορωνοϊό εποχή με ειδικά κίνητρα για μεγέθυνση επιχειρήσεων, άτοκα δάνεια με εγγύηση της ΕΤΕπ αλλά και κίνητρα για διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, στους τέσσερις κύκλους που έχει ολοκληρώσει, έχει δώσει ήδη μια τεράστια “ένεση ρευστότητας” στην πραγματική οικονομία ύψους 5,5 δισ. ευρώ καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας τζίρου των επιχειρήσεων από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο.
Σε πρώτη φάση εξετάζεται αν είναι δυνατό να ισχύσει αναδρομικά η επιδότηση στο 50% του ποσού που έχουν πάρει οι επιχειρήσεις στους πρώτους τρεις κύκλους, όπως συνέβη με τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Ωστόσο, αν στο τέλος του πρώτου τριμήνου έχουν αρχίσει μαζικοί εμβολιασμοί και ανοίξει η οικονομία, το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα πάψει να λειτουργεί καθώς ο τζίρος του Απριλίου σε σύγκριση με αυτόν του Απριλίου του 2020, όταν η οικονομία ήταν σε lockdown, θα καταγράφει αύξηση, άρα δεν θα συντρέχει λόγος κάλυψης απώλειας τζίρου.

Η νέα γενιά μέτρων στήριξης

Συνεπώς, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αν ήταν απόλυτα χρήσιμη όσο διαρκούσε η κρίση, δεν μπορεί να είναι χρήσιμη στη μετά τον κορωνοϊό εποχή. Από την άνοιξη και μετά, τα μέτρα θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένα και ανάλογα με τη δραστηριότητα και τη ζημιά που έχει προκαλέσει η κρίση του κορωνοϊού.

Για παράδειγμα, οι υπηρεσίες όπως η εστίαση, ο τουρισμός, η ψυχαγωγία, ο πολιτισμός και το λιανεμπόριο έχουν υποστεί συγκριτικά μεγαλύτερες ζημιές, από άλλες υπηρεσίες, όπως η μεταποίηση και ο πρωτογενής τομέας. Τούτο διότι ήταν οι κατηγορίες επιχειρήσεων οι οποίες λόγω της φύσης τους ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, έχοντας κατά το πρώτο και δεύτερο lockdown μηδενικό τζίρο.

Στην μετά τον κορωνοϊό εποχή τα κίνητρα διαφοροποιούνται, αφού πλέον θα έχουν στόχο την αύξηση του τζίρου και των θέσεων εργασίας ειδικά στους κλάδους που είχαν τη μεγαλύτερη ζημιά.

Σε αυτή την κατεύθυνση:

-Σχεδιάζονται κίνητρα ανάλογα με τον κλάδο, για μεγέθυνση επιχειρήσεων, είτε μέσω δικτύων ομοειδών επιχειρήσεων είτε μέσω συγχωνεύσεων.-Θα παρέχονται χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια, με εγγυήσεις της ΕΤΕπ, που θα αρχίσουν να τρέχουν από την αρχή του 2021. Αλλά στην εποχή μετά τον κορωνοϊό, με βάση τη συμφωνία για το συγκεκριμένο “εργαλείο” τον περασμένο Απρίλιο, στόχος είναι οι εγγυήσεις να φτάσουν τα 200 δισ. ευρώ και να δίνονται κυρίως για τη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η χορήγησή τους, θα γίνει με βάση συγκεκριμένα πακέτα ενισχύσεων που θα υποβάλλει το κάθε κράτος-μέλος.

-Στον εξίσου κρίσιμο τομέα απασχόλησης, αντί του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και των αναστολών σύμβασης εργασίας, θα υπάρχουν νέα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης, αντίστοιχα του προγράμματος για 100.000 νέες εργασίας που ήδη υλοποιείται.

Βεβαίως, εκτός από τα νέα μέτρα στήριξης, για τον επόμενο χρόνο έχουν ήδη δρομολογηθεί ως εφάπαξ μέτρα -με προοπτική μονιμοποίησης- η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, αλλά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%, που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα και θα βοηθήσουν στην αύξηση της απασχόλησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα