Διεθνείς απειλές για την ΕΕ

Οι Αμερικανοί σύμμαχοι, πεπεισμένοι ότι η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια ηγεσία τους,  αναζητούν μια αξιόπιστη στρατηγική συγκράτησης, καλώντας τους Ευρωπαίους να είναι προσεκτικοί και πιο σταθεροί απέναντι σε μια φερόμενη κινέζικη απειλή.  Όμως από την  ευρωπαϊκή οπτική γωνία, η πραγματικότητα παρουσιάζεται με έναν πιο ορθολογικό τρόπο. Τα νέα των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ένα διεθνές πλαίσιο στο οποίο οι προκλήσεις για την ασφάλεια της Ευρώπης φαίνεται να προέρχονται από αλλού.
του Στράτου

Γεραγώτη
Η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει επιθετική, απειλητική και ελάχιστα ενδιαφέρεται για μια εποικοδομητική σχέση με την Ευρώπη. Η αποτυχία της επίσκεψης του Josep Borrell στη Μόσχα, Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, ήταν ένα σε μια σειρά επεισοδίων που επιβεβαίωσαν τις δυσκολίες στις σχέσεις με τη Μόσχα. Με την ευκαιρία αυτή, η Ρωσία επιβεβαίωσε, με πολύ σαφή τρόπο, ότι δεν ήταν πρόθυμη να δεχθεί παρέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις και, πάνω απ ‘όλα, κριτική για το ότι θεωρεί  τους γείτονές της ως ζώνη αποκλειστικής επιρροής. Η πρόσφατη απειλητική ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, σε συνδυασμό με την επίμονη άρνηση συμμετοχής στην αναζήτηση πολιτικής λύσης για την κρίση στη χώρα αυτή, επιβεβαιώνει μια αποφασιστική και αντίθετη στάση στην αναζήτηση σύγκλισης με τους Ευρωπαίους. Στη συνέχεια, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες περιπτώσεις, η Μόσχα συνεχίζει τις κατασκοπευτικές της δραστηριότητες, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και τη συστηματική παρέμβαση στις εσωτερικές ευρωπαϊκές υποθέσεις. Ωστόσο, η Ρωσία, αν και οικονομικά αδύναμη, παραμένει ένας σημαντικός οικονομικός και ενεργειακός εταίρος για την Ευρώπη και απαραίτητος συνομιλητής για τη διαχείριση των περιφερειακών κρίσεων και των παγκόσμιων προκλήσεων.

Η Τουρκία του Ερντογάν αποτελεί ένα άλλο πάζλ για την Ευρώπη. Η  Άγκυρα  επιβεβαιώνει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ότι δεν είναι πρόθυμη να δεχτεί μαθήματα δημοκρατίας από κανέναν ούτε να ανεχθεί διαμαρτυρίες για παραβιάσεις των θεμελιωδών  ελευθερίων και  των δικαιωμάτων των  μειονοτήτων. Χρησιμοποιεί με άνεση  την κάρτα των  Σύριων προσφύγων που είναι παρόντες στην επικράτειά της για να ωθήσει την Ευρώπη να πάρει μια φιλική θέση σε άλλες σκακιέρες. Και συνεχίζει να ασκεί μια  αποφασιστική εξωτερική πολιτική , μη συμβατή με την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία, και ακόμη λιγότερο με το καθεστώς της  ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ρωσία και οι Τούρκοι,  – μερικές φορές σε ανταγωνισμό μεταξύ τους, πιο συχνά βάσει περισσότερων ή λιγότερο ομολογουμένων συμφωνιών – ενοποιούν τις αντίστοιχες σφαίρες επιρροής τους σε τομείς άμεσου ενδιαφέροντος για την ασφάλεια της Ευρώπης, κυρίως  στη Μεσόγειο. Αυτό φαίνεται εδώ και χρόνια στη περιπτωση της  Συρίας, όπου ασχολούνται με μια δύσκολη άσκηση μιας από κοινού διαχείρισης της κατάστασης και τοποθέτησης σε σχέση με τα μελλοντικά περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Αυτό φαίνεται άλλωστε  στη Λιβύη όπου στην πραγματικότητα συνεχίζουν να είναι παρόντες με στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος για την υποστήριξη των αντίστοιχων τοπικών αντιπροσώπων τους, ρυθμίζοντας τις αβέβαιες εξελίξεις μιας διαδικασίας εθνικής συμφιλίωσης που μόλις ξεκίνησε.

Σε ένα άλλο μέτωπο, οι προσπάθειες των Ευρωπαίων, οι οποίες  ενθαρρύνονται από την αμερικανική διοίκηση, να ξεκινήσουν ξανά έναν διάλογο με το Ιράν με σκοπό την ανανέωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, συγκρούστηκαν με μια περίπλοκη πραγματικότητα. Το Ισραήλ, στην πραγματικότητα, δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να σαμποτάρει αυτές τις απόπειρες με οποιονδήποτε τρόπο. Η δολοφονία του επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, Moshen Fakhrizadeh και, πιο πρόσφατα, η επίθεση στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στο Natanz είναι ενέργειες  που αποσκοπούν στο να καταστήσουν την επανάληψη του διαλόγου με την Τεχεράνη πιο περίπλοκη. Η άμεση ιρανική αντίδραση  ήταν η  ανακοίνωση για περαιτέρω αύξηση των δυνατοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου και  με πιθανή αδιάλλακτη θέση  της ιρανικής κυβέρνησης  στις συνομιλίες της Βιέννης.

Στο Αφγανιστάν, η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων έως τη συμβολική προθεσμία της 11ης Σεπτεμβρίου (αναπόφευκτα ακολουθούμενη από τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ) δεν αποτελεί έκπληξη. Προετοιμασμένη εδώ και καιρό από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, αυτή η απόσυρση, μετά από είκοσι χρόνια παρουσίας του ΝΑΤΟ στο έδαφος, ωστόσο, φαίνεται να δικαιολογείται περισσότερο από τις εσωτερικές πολιτικές ανάγκες της κυβέρνησης των ΗΠΑ και  συμμάχων ) παρά από το γεγονός ότι η αποστολή είχε επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η απόφαση προορίζεται να ανοίξει μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για το μέλλον του Αφγανιστάν. Σίγουρα η ασφάλεια και η σταθερότητα της χώρας δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εξαρτώνται “επ ‘αόριστον” από την παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Αλλά πιθανώς μετά το τέλος της συμμαχικής αποστολής, το Αφγανιστάν θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη πιο εύθραυστο και αβέβαιο εσωτερικό πλαίσιο. Στην πραγματικότητα, οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν, πολύ γρήγορα, να ανακτήσουν την εξουσία και τον πλήρη έλεγχο της επικράτειας, με όλες τις συνέπειες ,στη δύσκολη διαδικασία εκσυγχρονισμού της χώρας και στην κατάσταση σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες,  ιδίως των γυναικών. Ωστόσο, η απόσυρση της αποστολής του ΝΑΤΟ αυξάνει επίσης τον κίνδυνο το Αφγανιστάν να γίνει και πάλι καταφύγιο για την Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές ομάδες,  για να ξεκινήσουν αποσταθεροποιητικές ενέργειες στο Αφγανιστάν και σε άλλες χώρες.

Η λεγόμενη κινέζικη απειλή πρέπει επομένως να αξιολογηθεί σε αυτό το πλαίσιο. Ως συνέπεια της αμερικανικής πίεσης, αλλά και για αντικειμενικούς λόγους, η Ευρώπη θα αναγκαστεί ολοένα και περισσότερο να αντιμετωπίσει την Κίνα, η οποία εμφανίζεται ως πρωταθλητής της  παγκοσμιοποίησης και της πολυμέρειας, αλλά της οποίας το οικονομικό και τεχνολογικό δυναμικό εμφανίζεται όλο και περισσότερο στην υπηρεσία μιας πολιτικής-στρατηγικής διείσδυσης . Και ακόμη και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απειλές για την Ταϊβάν ή η μεταχείριση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ και των μουσουλμανικών μειονοτήτων στο Σιντζιάνγκ, η αυξανόμενη τεχνολογική υπεροχή, η εμπορική επιθετικότητα, οι δυσκολίες πρόσβασης στην τεράστια εσωτερική αγορά της Κίνας, το επίπεδο των δημόσιων επιδοτήσεων στο επιχειρηματικό σύστημα είναι τόσες πολλές πτυχές που είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτές σε μια σχέση που είναι ακόμα πολύ επισφαλής .

Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη γνωρίζει τις προκλήσεις που θέτει η σχέση με τον ασιατικό γίγαντα, αλλά το Πεκίνο δεν θεωρείται άμεση απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Και κυρίως για την Ευρώπη, η Κίνα παραμένει απαραίτητος οικονομικός και εμπορικός εταίρος. Μόλις πρόσφατα αναδύεται η ανάγκη μιας κοινής ευρωπαϊκής «πολιτικής της Κίνας», τόσο για την αποφυγή μεμονωμένων πρωτοβουλιών από μεμονωμένα κράτη μέλη (που προορίζονται να ευνοήσουν την κινεζική στρατηγική «διαιρει και βασίλευε»), όσο και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάμεσα στον παραδοσιακό σύμμαχο και την αναδυόμενη δύναμη. Εξ ου και ο επείγων χαρακτήρας μιας κοινής στρατηγικής που θα μας επιτρέψει να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα χωρίς να εισέλθουμε σε μια πορεία σύγκρουσης με Αμερικανούς συμμάχους. Μια στρατηγική βασισμένη σε ορισμένα βασικά στοιχεία: σταθερότητα στις αξίες και αρχές, σαφήνεια στους όρους και προϋποθέσεις συνεργασίας στις επενδύσεις και στο εμπόριο, επιλεκτικός έλεγχος της παρουσίας κινεζικών εταιρειών στην Ευρώπη, εποπτεία των κινδύνων παρεμβολών στην εσωτερική ασφάλεια. Ενισχύοντας επίσης τη συνεργασία σε μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις (όπως η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες) και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

*Ο Στράτος Γεραγώτης, Διδάκτωρ Παν/μιου των Βρυξελλών, τ. Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Παν/μιο της Pavia της Ιταλίας

Το άρθρο Διεθνείς απειλές για την ΕΕ εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα