Εκλογική περιφέρεια αναζητούν 20 υπουργοί

Μπορεί ο πρωθυπουργός να διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια πρόωρων εκλογών, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως οι -20 συνολικά- εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, συν δυο που έχουν εκλεγεί μέσα από το Επικρατείας, δεν αναζητούν ήδη τις περιφέρειες όπου θα πολιτευθούν ώστε να είναι έτοιμοι όταν στηθούν κάλπες εθνικών εκλογών.

Η «Καθημερινή» καταγράφει τις πιθανές τάσεις που υπάρχουν για τα κυβερνητικά στελέχη. Ο αν. υπουργός Οικονομικών Θόδωρος

Σκυλακάκης έχει δώσει τη μάχη του σταυρού στο παρελθόν, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηνών. Η A’ Αθήνας είναι συνεπώς μία επιλογή, αλλά όχι η μόνη. Ο βόρειος τομέας έχει πολλές πιθανότητες, με την τρίτη επιλογή να είναι η Λακωνία, από την οποία ο φιλελεύθερος υπουργός έλκει την καταγωγή του.

Ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς έχει πάρει μεγάλη αναγνωρισιμότητα και αυτό σημαίνει πως μπορεί να δώσει εύκολα τη μάχη του σταυρού. Μία επιλογή είναι τα νότια προάστια, στα οποία ανήκει και το προπύργιό του, ο Βύρωνας. Στην περίπτωση όμως του Χαρδαλιά υπάρχει ένα… διαδικαστικό πρόβλημα: η Πολιτική Προστασία δεν κάνει διάλειμμα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει κάτι έκτακτο. Συνεπώς, υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι υποψήφιος τουλάχιστον στις προσεχείς εκλογές, ώστε να συνεχίσει απερίσπαστος τη δουλειά του. Η Δόμνα Μηχαηλίδου είναι πολύ κοντά στο να είναι υποψήφια στην Α’ Πειραιά, αλλά υπάρχει και η επιλογή των νοτίων προαστίων. Αντιθέτως, βέβαιο θεωρείται πως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, εάν πολιτευθεί και δεν περιληφθεί ξανά στο Επικρατείας, θα είναι στην Α’ Πειραιά. Ο υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής μπορεί να διεκδικήσει τον σταυρό στη Λέσβο, ωστόσο, ο Παναγιώτης Τσακλόγλου, υφυπουργός Εργασίας, το πιθανότερο είναι πως δεν θα είναι κάπου υποψήφιος. Η επίσης υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα θα μπορούσε να είναι υποψήφια στα δυτικά, καθώς είναι μόνιμη κάτοικος Πετρούπολης, ενώ η περιφέρεια «πάσχει» από γυναίκες. Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, εάν δεν κοιτάξει προς Βρυξέλλες, θα διεκδικήσει την είσοδό τns στη Βουλή μέσω της ιδιαίτερης πατρίδας της, της Ευρυτανίας. Ο Θόδωρος Λιβάνιος το πιθανότερο είναι να μην είναι κάπου υποψήφιος. Εάν όμως δώσει τη μάχη του σταυρού θα το κάνει στη Δυτική Αττική. Ο στενός συνεργάτη του πρωθυπουργού Άκης Σκέρτσος είναι αυστηρά τεχνοκράτης και δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία να πολιτευθεί. Αντιθέτου, ο νέος εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Χρήστος Ταραντίλης, θα πολιτευθεί είτε στην Α’ Αθήνας είτε στον βόρειο τομέα. Ο προκάτοχός του κ. Πέτσας έχει «κλειδώσει» για την Αν. Αττική, όπως και ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην Α’ Αθήνας.

Αγνωστο είναι τι θα γίνει με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος έχει πολιτευθεί παλαιότερα στην Αρκαδία, χωρίς να σημαίνει πως κάτι τέτοιο θα το επαναλάβει.

Η Λίνα Μενδώνη δεν κοιτάζει προς υποψηφιότητα, αν και μία εναλλακτική θα μπορούσε να είναι η Χίος από την οποία κατάγεται. Ο υφυπουργός της Νικόλας Γιατρομανωλάκης είναι πολύ πιθανόν να είναι στην Α’ Αθήνας. Ο Γεώργιος Ζαββός είναι αυστηρά τεχνοκράτης και δεν θα διεκδικήσει τον σταυρό. Ο αν. υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης θα είναι πιθανότατα στα νότια. Ο Γιάννης Τσακίρης, υφ. Ανάπτυξης, θα μπορούσε να συζητηθεί για τη Φωκίδα, από όπου κατάγεται, όπως αντίστοιχα και ο Κώστας Φραγκογιάννης για την Καβάλα. Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πιθανότατα θα είναι είτε στα δυτικά είτε στην Α’ Αθήνας, με τις περισσότερες πιθανότητες να έχουν τα δυτικά. Ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου πιθανότατα δεν θα διεκδικήσει τον σταυρό.

του Σταύρου Παπαντωνίου από την Καθημερινή

Keywords
Τυχαία Θέματα