Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται μείωση 40%, ποιοι 100% και ποιοι θα πληρώσουν

Μία νομοθετική διάταξη και μία απόφαση περιμένουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να ξέρουν τι ακριβώς θα πράξουν με το ενοίκιο του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που προβλέπει μηδενικό ενοίκιο τον Ιανουάριο για τις κλειστές επιχειρήσεις και μειωμένο κατά 80% τον Φεβρουάριο, ενώ ταυτόχρονα θα εκδοθεί η απόφαση που θα ορίζει τη μείωση του ενοικίου κατά 40% για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Τα μισθώματα του Ιανουαρίου 2021 διακρίνονται ως προς τη μείωσή τους

σε τρεις κατηγορίες:

Μείωση 100%: Μόνον στα επαγγελματικά μισθώματα συγκεκριμένων κατηγοριών επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2021. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο από μηδενικό ενοίκιο θα κληθούν να καταβάλλουν προςτους ιδιοκτήτες το 20% μισθώματος δηλαδή θα εχουν έκπτωση  80%.

Μείωση 40%: Στα επαγγελματικά μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως “πληττόμενες” και τα μισθώματα της κύριας (και φοιτητικής) κατοικίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και συνεπώς οι μισθωτές πρέπει να καταβάλουν το 60%.

Καμία μείωση: Στα μισθώματα των επιχειρήσεων που συνεχίζουν τη λειτουργεία τους όπως σουπερμάρκετ, φαρμακεία κλπ. Στα μισθώματα κατοικιών για τους  υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας. Στα μισθώματα δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής, προσωρινής διαμονής και μισθώσεων για κάθε άλλο είδος χρήσης πλην της κύριας κατοικίας εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί λόγω της αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχειρήσεως στην οποία εργάζεται.

Τι δικαιούνται οι ιδιοκτήτες

Το αρχικό ποσοστό του ποσού 30% επί της μείωσης, συμψηφιζόμενου με τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, αυξήθηκε σε καταβολή του 50%, το οποίο είχε εξ αρχής διεκδικήσει η ΠΟΜΙΔΑ και θα φθάσει ακόμη και σε ποσοστό έως και 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 στις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή. Για όσους φορολογούμενους δικαιούνται συμψηφισμό με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις πλην όμως έχουν ήδη εξοφλήσει πλήρως Φόρο Εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, ο συμψηφισμός θα γίνει με τις υποχρεώσεις του επομένου οικονομικού έτους. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο 2021 θα αποζημιωθούν με το 60% και το Φεβρουάριο 2021 με το 40% του μηνιαίου μισθώματος.

Πάντως η ΠΟΜΙΔΑ ζητά  άμεση αλλαγή στη φόρμα υποβολής των δηλώσεων COVID με αυτόματη Online αναγνώριση και επιβεβαίωση, κατά τη διαδικασία πληκτρολόγησης, του μισθωτή ως δικαιούχου της μείωσης (και συνεπώς του εκμισθωτή ως δικαιούχου της αποζημίωσης), και αυτόματη εκκαθάριση της δήλωσης COVID χωρίς να απαιτείται αποδοχή από τον μισθωτή. Με την αλλαγή αυτή ο εκμισθωτής θα γνωρίζει αυτόματα αν η δήλωσή του ενοικιαστή του περί δικαιώματος μείωσης του ενοικίου είναι αληθής, και συνεπώς αν ο ίδιος έχει δικαίωμα σε αποζημίωσή του από το Κράτος. Η εν λόγω αναγκαία ρύθμιση, σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ και προσαρμογή της φόρμας θα αποκαταστήσει τη διαφάνεια και αξιοπιστία του συστήματος, θα εξοβελίσει αυτόματα τις ψευδείς δηλώσεις μισθωτών περί δήθεν δικαιώματός τους για μείωση του μισθώματος, θα καταστήσει δυνατή την άμεση και χωρίς προβλήματα και διενέξεις εκκαθάριση των δηλώσεων COVID, την άμεση ενημέρωση του εκμισθωτή για το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούται, και τη δυνατότητα άμεσης ή έστω σύντομης καταβολής του.

Πηγή:capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα