Έρχονται ενισχύσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Νέα γενιά μέτρων στήριξης, στοχευμένων σε όσες επιχειρήσεις και εργαζομένους πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, φέρνει το νέο έτος.

Πρόκειται για το νέο μοντέλο στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με την τοποθέτηση στοχευμένων πακέτων ενίσχυσης αποχαιρετώντας σταδιακά τη λήψη οριζόντιων μέτρων και παρεμβάσεων. Η μετάβαση θα χρησιμοποιεί μια ποικιλία δεικτών και εργαλείων μέτρησης, όπως τα κέρδη, τις ζημιές και τις δαπάνες, προκειμένου να αποφασίζεται η κατηγορία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που θα ενισχύονται. Από το οικονομικό και κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζουν

τον οδικό χάρτη των επόμενων μηνών που θα είναι «κομμένος» σε φάσεις, οι οποίες θα έχουν άμεση σύνδεση με την πορεία της υγειονομικής κρίσης. Μέχρι τον Φεβρουάριο  Απρίλιο η κυβέρνηση θα κινείται στους «ρυθμούς» των περιορισμών κινητικότητας, όπου δηλαδή θα εφαρμόζεται lockdown, άρα και θα υιοθετούνται τα ισχύοντα οικονομικά μέτρα στήριξης για θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις, με τη διαφορά όμως πως πλέον όσο βελτιώνονται τα υγειονομικά δεδομένα και ανοίγει η οικονομία τόσο θα ξεθωριάζει το μοντέλο των οριζόντιων μέτρων. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν η διάρκεια του τρέχοντος lockdown και πότε θα αρχίσει η μερική άρση, διότι μετά την κάλυψη των πληγέντων λόγω της «καραντίνας» το οικονομικό επιτελείο θα μεταβεί σε πιο εξατομικευμένα μέτρα.

Από τον Απρίλιο και έπειτα, οπότε και εκτιμάται πως θα υπάρξει σταδιακή άρση των μέτρων, θα μπει σε πλήρη τροχιά η φάση της «επόμενης μέρας μετά την πανδημία» με μέτρα ενίσχυσης και στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων με ακόμα πιο στοχευμένες δέσμες, προκειμένου να γίνει ομαλά η επιστροφή όσων επλήγησαν από την κρίση ενώ προ πανδημίας ήταν υγιείς. Παράλληλα, θα «τρέχουν» τα έργα που έχουν σχεδιαστεί για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Στο πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνονται μέτρα για όσους αποδεδειγμένα έχει πλήξει το σοκ της πανδημίας και αναμένεται να αφορά μεταξύ άλλων εκπτώσεις φόρου, διορθωτικές αλλαγές στην επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά και διευκολύνσεις εξόφλησης των συσσωρευμένων χρεών της πανδημίας για όσους πραγματικά τις χρειάζονται. Στα κριτήρια για το αν θα κληθούν οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν το 50% του ποσού της επιστρεπτέας, πέραν από τη μείωση του τζίρου και τα ενοίκια, θα είναι η γενική οικονομική κατάστασή τους. Παράλληλα, στο αίτημα της αγοράς για ρύθμιση των «κορωνοφειλών» η κυβέρνηση αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο για εφαρμογή διευκόλυνσης «ειδικού σκοπού» 120 δόσεων, στοχευμένου επίσης χαρακτήρα, υπό τον φόβο να μείνουν απλήρωτοι φόροι δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν συσσωρεύσει νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

«Εάν υποθέσουμε ότι κάποια στιγμή μέσα στον Ιανουάριο αρθεί μερικώς το lockdown θα πάμε ομαλά, θα έχουμε μια κάλυψη των πληγμάτων του lockdown και στη συνέχεια θα πάμε σε πιο εξατομικευμένα μέτρα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (Παραπολιτικά FM 90,1). Πρόσθεσε πως «για παράδειγμα τα καταστήματα του λιανεμπορίου ή της εστίασης ή γενικότερα της μικρής επιχειρηματικότητας που έχουν ενοίκιο κινδυνεύουν περισσότερο από αυτά που δεν έχουν, συνεπώς κάναμε ισχυρή παρέμβαση στα ενοίκια. Αυτή είναι μια εξατομικευμένη παρέμβαση γιατί αφαιρεί αυτούς που δεν έχουν ενοίκιο. Τέτοιου είδους εργαλεία θα χρησιμοποιήσουμε και άλλα και θα τα δείτε καθώς θα μπαίνουμε στην εξειδίκευση των μέτρων κάποια στιγμή από τα μέσα Φεβρουάριου μέχρι τον Μάρτιο, ανάλογα με το πώς θα πηγαίνει η πανδημία». Υπογράμμισε πως «θα υπάρξει ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει τις δαπάνες ως κύριο στοιχείο και όχι την απώλεια τζίρου. Θα πάμε με μια ποικιλία εργαλείων έτσι ώστε να πιάσουμε την απίστευτη ποικιλομορφία που έχει μια οικονομία, ειδικά η ελληνική οικονομία με τις πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις».

Της Ελένης Στεργίου από Τα Νέα

Keywords
Τυχαία Θέματα