Γερμανία: Γιατί το μερικό lockdown δεν αποδίδει
Τα μέτρα της γερμανικής κυβέρνησης που είχαν ανακοινωθεί στις αρχές Νοεμβρίου για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας είχαν ως στόχο να λειτουργήσουν σαν «κυματοθραύστης» απέναντι στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Εστιατόρια, μπαρ, θέατρα, κινηματογράφοι, γυμναστήρια και άλλοι χώροι έκλεισαν. Εμπορικά καταστήματα, σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί έμειναν ωστόσο ανοιχτά. Η κεντρική ιδέα του μερικού λοκντάουν ήταν να περιοριστούν όσο γίνεται οι τομείς που αφορούν τη διασκέδαση και τον
Στο μεταξύ οι χριστουγεννιάτικες αγορές, με την παραδοσιακή τους μορφή δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος. Εντούτοις πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων εκμεταλλεύονται κενά στις διατάξεις του νόμου περί προστασίας από λοιμώξεις και έχουν αρχίσει πωλήσεις εκτός καταστημάτων. Το χριστουγεννιάτικο ζεστό κρασί «to go» σημειώνει ήδη επιτυχία σε πολλές γερμανικές πόλεις. Από τη Στουτγκάρδη και την Κολωνία ως το Αμβούργο και την Κολωνία αρκετοί καταστηματάρχες προσφέρουν το περίφημο Glühwein μαζί με μικρά εδέσματα έξω από τα μαγαζιά τους ώστε να κερδίσουν μερικά ευρώ παραπάνω. Χρήματα που δεν προέρχονται από την κρατική βοήθεια.
Παρατυπίες και μη τήρηση των μέτρων
Στο παράδειγμα των μεμονωμένων χριστουγεννιάτικων πάγκων που έχουν στηθεί σε κάποιες γερμανικές πόλεις προς αντικατάσταση των χριστουγεννιάτικων αγορών παρατηρούνται ήδη ορισμένα προβλήματα. Ειδικά αργά, όταν ήδη έχει καταναλωθεί αλκοόλ, έχει παρατηρηθεί να μην τηρούνται οι αποστάσεις στις ουρές. Κάποιοι δυσαρεστούνται όταν τους ζητείται να μην συνωστίζονται μπροστά από τους πάγκους. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία. Έτσι στη Βαυαρία, όπου η πανδημία δείχνει ακόμη το σκληρό της πρόσωπο, απαγορεύθηκε η κατανάλωση αλκοόλ σε υπαίθριους χώρους. Η Βαυαρία προχωρά και ένα βήμα παραπέρα προς την αυστηροποίηση των περιορισμών και φτάνει πλέον μέχρι την απαγόρευση κυκλοφορίας. Παρόμοια μέτρα ισχύουν ή αναμένονται και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τη Σαξονία.
Στη Γερμανία η προστασία από τις λοιμώξεις εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατιδίων. Οι τοπικές κυβερνήσεις λαμβάνουν τις αποφάσεις για τα μέτρα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει μικρή επιρροή σε αυτό. Η καγκελάριος, που τάσσεται υπέρ αυστηρών μέτρων, διεξήγαγε πολύωρες και έντονες συζητήσεις με τους τοπικούς πρωθυπουργός. Στο τέλος έπρεπε να παραδεχθεί την ήττα της. Κατά συνέπεια τα όσα ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας ποικίλουν ανά κρατίδιο και ενίοτε είναι αντιφατικά. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η ασυμφωνία για τα μέτρα που θα ισχύουν ενόψει Χριστουγέννων.
Η οδός του μερικού λοκντάουν δεν λειτουργεί
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ οι αριθμοί νέων μολύνσεων στη Γερμανία «προκαλούν ανησυχία». Όπως δήλωσε τη Δευτέρα «αυτό απέχει πολύ από την αναστροφή της τάσης που περιμέναμε». Ήδη το μερικό λοκντάουν έχει παραταθεί δύο φορές, στο μεταξύ μέχρι 10 Ιανουρίου. Λίγοι πιστεύουν ότι ήταν οι τελευταίες παρατάσεις. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας η Γερμανία ήταν πρότυπο, στο μεταξύ απέχει πολύ από την εικόνα εκείνη. Ενώ την άνοιξη ο ανώτατος αριθμός λοιμώξεων ανά μέρα άγγιζε τις 6.000, πλέον εμφανίζεται τετραπλάσιος. Περισσότεροι από 4.000 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας -την άνοιξη στις χειρότερες μέρες 2.850. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γερμανών Εντατικολόγων ένας στους δύο ασθενείς που νοσηλεύονται στην εντατική με υποβοήθηση της αναπνοής πεθαίνει.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον υψηλό αριθμό θανάτων στη Γερμανία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ. Από την άλλη πλευρά γεγονός είναι επίσης ότι δεν υπάρχει δημόσια κατακραυγή για τον υψηλό αριθμό στη Γερμανία. Τα στοιχεία μοιάζουν να μην προκαλούν πλέον ανησυχία. Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν το φαινόμενο, το σχετίζουν με τη συνήθεια. Ακόμη και μια καταστροφή μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο βαθμό στην εξοικείωση.
Tι θα ήταν τελικά καλύτερο για τη Γερμανία;
Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του ARD το 44% των Γερμανών επικρίνει την χαλάρωση των μέτρων για τις ημέρες των γιορτών. Το ερώτημα που τίθεται είναι: μήπως τελικά θα ήταν καλύτερα η Γερμανία να είχε επιβάλει αυστηρό λοκντάουν, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία ή το Ισραήλ; Αλλά κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το κράτος και την πολιτική διότι η οικονομία ίσως να κατέρρεε μαζικά και θα έπρεπε να στηριχθεί με νέα βοηθήματα. Το κράτος δύσκολα θα μπορούσε να το διαχειριστεί. Το χρέος της Γερμανίας φέτος ανέρχεται στα 160 δις ευρώ. Για το 2021 προγραμματίζονται δάνεια ύψους 180 δις ευρώ -ποσό που δεν θα ήταν αρκετό αν η χώρα έμπαινε ξανά σε αυστηρό λοκντάουν. Οι πολιτικοί στη Γερμανία θα έπρεπε τότε να παραδεχθούν ότι έκαναν λάθη με το μερικό λοκντάουν. Ο υπ. Οικονομίας πάντως παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι τα μέχρι τώρα μέτρα στη φάση του δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν ήταν αρκετά.
Μένει να φανεί αν η Γερμανία συνεχίσει την προσπάθεια μείωσης του υψηλού αριθμού νέων λοιμώξεων με ήπια μέτρα ή όχι. Αυτό θα πρέπει να συναποφασιστεί με τα κρατίδια. Ανά πάσα στιγμή είναι εφικτή μια αυστηροποίηση των μέτρων, δήλωσε στο μεταξύ ο Στέφεν Ζάιμπερτ. Πάντως νωρίτερα από τις 4 Ιανουαρίου δεν έχει δοθεί κάποιο άλλο ραντεβού για διαβουλεύσεις.
Πηγή: Deutsche Welle
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέα ανακοίνωση από τον Σκλαβενίτη μετά τα νέα δεδομένα που επέβαλλε η κυβέρνηση
- Κρήτη: “Έτσι πέθανε η μικρή Μελίνα”! Έλυσε τη σιωπή της η αναισθησιολόγος που κατηγορείται για τον θάνατο του παιδιού
- Σεισμός κοντά στην Κύμη
- Η απαγόρευση του ALPHA στην εκπομπή του Νίκου Μουτσινά
- Γιατί απεργούν και μέχρι πότε οι τηλεοπτικοί σταθμοί
- Εφορία: Βροχή τα πρόστιμα για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014
- Σεισμός ΤΩΡΑ στην Εύβοια
- Ινδία : Γεμίζουν τα νοσοκομεία από ασθενείς με μυστηριώδη λοίμωξη – Ένας νεκρός
- Γιατί απεργούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί
- ΕΡΤ3 – «24 Ώρες Ελλάδα»: Έδεσσα – Αριδαία (trailer)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις tomanifesto
- Βίλα Τσίπρα: Πώς ο Αλέξης “έπιασε” κορόιδο τον “σύντροφο” Περόνε
- Βίλα Τσίπρα: Πώς ο Αλέξης “έπιασε” κορόιδο τον ¨σύντροφο” Παστόρε
- Βίλα Τσίπρα: Πώς ο Αλέξης “έπιασε” κορόιδο τον “σύντροφο” Παστόρε
- Μειωμένα ενοίκια: Τον Ιανουάριο η καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες
- Κορωνοϊός: Πώς θα κλείνετε ραντεβού για το εμβόλιο
- Εμβόλιο: Τους εκπροσώπους των κομμάτων ενημερώνει σήμερα ο Κικίλιας
- Γερμανία: Γιατί το μερικό lockdown δεν αποδίδει
- Κορωνοϊός: Τι θα γίνει με το άνοιγμα της αγοράς: Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα
- Δήμοι της Αττικής συνεχίζουν τη χορήγηση τάμπλετς σε μαθητές
- EE: 150 εκ. ευρώ για τη στήριξη εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης
- Τελευταία Νέα tomanifesto
- Γερμανία: Γιατί το μερικό lockdown δεν αποδίδει
- Βίλα Τσίπρα: Πώς ο Αλέξης “έπιασε” κορόιδο τον “σύντροφο” Περόνε
- Κορωνοϊός: Πώς θα κλείνετε ραντεβού για το εμβόλιο
- Βίλα Τσίπρα: Πώς ο Αλέξης “έπιασε” κορόιδο τον “σύντροφο” Παστόρε
- Βίλα Τσίπρα: Πώς ο Αλέξης “έπιασε” κορόιδο τον ¨σύντροφο” Παστόρε
- Σεισμός στην Εύβοια
- Πρόκληση για το e-εμπόριο η έγκαιρη διανομή των προϊόντων
- Κορωνοϊός: Ποιες είναι οι συχνότερες επιπλοκές
- EE: 150 εκ. ευρώ για τη στήριξη εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης
- Εμβόλιο: Τους εκπροσώπους των κομμάτων ενημερώνει σήμερα ο Κικίλιας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη : Βίντεο ντοκουμέντο από τη ληστεία κοσμηματοπωλείου - Το άδειασαν σε 66 δευτερόλεπτα
- Πάτρα: Αποφυλακίζεται η 27χρονη που άφησε το νεογέννητο σε πλαζ και πνίγηκε
- Καιρός: «Προσοχή τις επόμενες μέρες» – Η προειδοποίηση Αρναούτογλου
- Τα 12′ που βελτιώνουν το μεταβολικό προφίλ και χαρίζουν χρόνια ζωής
- Ουίλιαμ-Κέιτ: Και η Ουαλία εναντίον τους για την τριήμερη περιοδεία τους
- Γιάννης Κότσιρας: Το άγνωστο περιστατικό με τον Δημήτρη Μητροπάνο - «Με έβρισε πολύ τότε»
- Ο ερχομός που διχάζει το Διαφάνι και το μεγάλο μυστικό που ανατρέπει τα πάντα
- Τι συνδέει δύο Έλληνες, το internet και τη Βίβλο;
- Κορωνοϊός: Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος «αποχαιρετά» τον πεθερό του - Η συγκινητική ανάρτηση