Γιώργος Γεραπετρίτης: Δικαιολογείται αισιοδοξία;

Η νέα χρονιά ξεκινά στο επίπεδο διακυβέρνησης με ορμή σε τρία επίπεδα: σύνθεση της κυβέρνησης, νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και εμβολιαστικό εγχείρημα. Σε σχέση με τη σύνθεση της κυβέρνησης, ο ανασχηματισμός πρώτα από όλα ερείδεται στη βασική παραδοχή ότι η κυβέρνηση είναι καταρχήν επιτυχημένη, για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν δομικές διαφοροποιήσεις.

Η νέα σύνθεση διασφαλίζει την κυβερνητική συνέχεια με την τοποθέτηση υφυπουργών σε όλα τα υπουργεία, αναγνωρίζει

το έργο υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, δημιουργεί ένα ισόρροπο μείγμα πολιτικών και τεχνοκρατών υψηλών προσόντων και, ιδίως, σηματοδοτεί νέα ειδικά χαρτοφυλάκια της επόμενης ημέρας, όπως το δημογραφικό ζήτημα και η οικογένεια, οι υπηρεσίες υγείας, η πολιτική ένταξης των μεταναστών, ο σύγχρονος πολιτισμός, οι ειδικές μορφές τουρισμού, η ψηφιοποίηση στην κοινωνική ασφάλιση και το κτηματολόγιο.

Η νέα κυβέρνηση θα λειτουργήσει  στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, ενός εγχειρίδιου διακυβέρνησης που για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους, σε εφαρμογή του νόμου για το επιτελικό κράτος, εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και αναρτήθηκε δημόσια, ενσωματώνοντας τα σχέδια δράσης όλων των υπουργείων, τον ετήσιο ρυθμιστικό προγραμματισμό της κυβέρνησης και τον ετήσιο προγραμματισμό ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης. Σοβαρή αναβάθμιση του επαγγελματισμού και της λογοδοσίας της κυβέρνησης.

Σε σχέση με τις μεταρρυθμιστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες του πρώτου τριμήνου του 2021, αυτές θα κινηθούν σε 4 πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας είναι η εξωτερική πολιτική και η άμυνα, όπου ήδη ψηφίστηκε η προέγκριση αγοράς 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Ραφάλ και την επόμενη εβδομάδα ψηφίζεται η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια προς δυσμάς και έως το ακρωτήριο Ταίναρο. Οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, που αναβαθμίζουν ουσιωδώς τη διπλωματική και επιχειρησιακή θέση της χώρας μας, έρχονται σε παράλληλο χρόνο με την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, στη βάση που είχε θέσει η ελληνική πλευρά για την αποφυγή επιθετικών ενεργειών εκ μέρους της γείτονος και με αυστηρά καθορισμένο εύρος διαπραγματεύσεων.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η κοινωνία, όπου αναρτήθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ασφάλεια των πανεπιστημίων, την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον εξορθολογισμό των σπουδών και θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, για τα ζώα συντροφιάς και για τα ιδρύματα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο τρίτος πυλώνας είναι το κράτος, όπου ήδη ψηφίστηκε ο νόμος για την αναδιοργάνωση του ΑΣΕΠ και την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης στο Δημόσιο, θα έλθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της νησιωτικότητας και θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση το σημαντικό νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων.

Ο τέταρτος πυλώνας είναι η αγορά, όπου σύντομα έρχεται στη Βουλή η αναμόρφωση του δικαίου των δημοσίων συμβάσεων, που θα διασφαλίσει περαιτέρω διαφάνεια και ταχύτητα στα δημόσια έργα, ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας το προσχέδιο νόμου για την εργασία και τα εργασιακά δικαιώματα που θα εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Συνολική μεταρρυθμιστική ώθηση.

Σε σχέση με τον εμβολιασμό κατά του Covid-19, ήδη περίπου 80.000 συμπολίτες μας έχουν λάβει την πρώτη δόση, μεταξύ των οποίων οι υγειονομικοί του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι φιλοξενούμενοι σε δομές πρόνοιας και υπερήλικες. Με ένα καινοτόμο και μοναδικό στην Ευρώπη ψηφιακό σύστημα καθορισμού ραντεβού και με εκτεταμένο δίκτυο εμβολιαστικών κέντρων για να καλύπτει τη δύσκολη ελληνική γεωγραφία, το πιο σύνθετο επιχειρησιακά έργο της μεταπολίτευσης λειτουργεί ομαλά.

Και αυτό ενόσω χώρες με παραδοσιακά ισχυρό κράτος, όπως  η Γαλλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, εμβολίασαν έως 12 Ιανουαρίου κατ’ αναλογία πληθυσμού υποπολλαπλάσιο αριθμό πολιτών σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ άλλες χώρες δεν έχουν καν ακόμη τυποποιήσει τις διαδικασίες τους. Υπό τις συνθήκες αυτές και με καλύτερα υγειονομικά δεδομένα σε σχέση με τη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών, προχωράμε σε σταδιακό και προσεκτικό άνοιγμα δραστηριοτήτων στην κοινωνία και την αγορά.

Η Ελλάδα βαδίζει με σύνεση και αποφασιστικότητα. Από κοινού κράτος, κοινωνία και επιστήμη δίνουν πραγματική ορατότητα ελευθερίας και ανάπτυξης για το 2021. Απέναντι στον μηδενισμό και στην ανέξοδη μεμψιμοιρία, νομίζω δικαιολογείται μια βιώσιμη αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε και ότι θα πάμε πολύ καλύτερα.

από Τα Νέα

Keywords
Τυχαία Θέματα