Γιώργος Γεραπετρίτης: Η δύναμη της πολιτικής αδράνειας

Η πολιτική, δυστυχώς, δεν είναι προνομιακό πεδίο του ορθού λόγου. Και τούτο διότι ελλείπει η αξιωματική λειτουργία ενός παραγωγικού συλλογισμού. Ο παραγωγικός συλλογισμός εκκινεί από γενικές και αφηρημένες προκείμενες με αποδεδειγμένη ισχύ, η κατ’ ελάχιστον εύλογη υπόθεση, για να καταλήξει σε ένα αντικειμενικό λογικό συμπέρασμα.

Φαίνεται ότι, πλην ορισμένων πάγιων ιδεολογικών αποκλίσεων, το πολιτικό προσωπικό συμφωνεί στις βασικές προκείμενες. Μία από αυτές, ίσως η βασικότερη, είναι η ανάγκη άμεσων μεταρρυθμίσεων που θα διαρρήξουν

πάγιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης.

Βασικές μεταρρυθμίσεις, ανεξαρτήτως εάν συμφωνεί κάποιος με το περιεχόμενο των σχετικών πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν, είναι αυτές που θα έλθουν στη Βουλή εντός του επόμενου διμήνου: Απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα επιτρέψει την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας. Αναμόρφωση του δικαίου των δημοσίων συμβάσεων που θα διασφαλίσει περαιτέρω διαφάνεια και ταχύτητα στα δημόσια έργα, τα οποία βαλτώνουν για χρόνια λόγω των εξαιρετικά χρονοβόρων διαδικασιών. Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων ώστε, επιτέλους, να υπάρξει επιβράβευση των άξιων διδασκόντων.

Αναθεώρηση οικογενειακού δικαίου για την ισόρροπη διαμόρφωση της γονικής μέριμνας 40 χρόνια μετά την καθιέρωση του τότε σύγχρονου οικογενειακού δικαίου. Καθιέρωση για πρώτη φορά συστηματικού ρυθμιστικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μιας κοινωνίας ανθρωπισμού. Εξορθολογισμός και τυποποίηση της νομοθεσίας για τα ιδρύματα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα άναρχης λειτουργίας.

Η πανδημία, προφανώς, δεν πρέπει να αναστείλει τις μεταρρυθμιστικές δράσεις. Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες δεν σταμάτησαν το τελευταίο έτος παρά τους εύλογους περιορισμούς στη φυσική συμμετοχή των βουλευτών. Και αυτό ήταν μια νίκη της δημοκρατίας. Υπό το πρίσμα αυτό, δεν έχει λογική το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διακοπεί η λειτουργία του νομοθετικού έργου για τις μείζονες πρωτοβουλίες και ουσιαστικά να παραμείνει σε λειτουργία μόνο για ρυθμιστικές παρεμβάσεις που συναρτώνται με την επιδημία.

Η επόμενη μέρα της πανδημίας, που ευτυχώς δεν αργεί, θα πρέπει να βρει τη χώρα με όλο το θεσμικό οπλοστάσιο που θα της δώσει άμεση και αποφασιστική ώθηση. Το ένα πράγμα που δεν αντέχει η χώρα είναι η πολιτική αδράνεια. Ας δώσουμε χώρο στη λογική και στην ευθύνη.

Από Τα Νέα

Το άρθρο Γιώργος Γεραπετρίτης: Η δύναμη της πολιτικής αδράνειας εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα