Κορωνοϊός: Ανησυχία για μεταλλάξεις και διασπορά

Σε ετοιμότητα είναι κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, με ιδιαίτερη ανησυχία για την Αττική, όπου και χθες καταγράφηκαν αυξημένα σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο κρούσματα κορωνοϊού, αγγίζοντας τις  265 μολύνσεις σε όλη την πρωτεύουσα.

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ακόμα και πριν το τέλος της εβδομάδας, καθώς η εικόνα του Λεκανοπεδίου θυμίζει αυτήν που παρουσίαζε η Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο, με το σύστημα «ακορντεόν» στους περιορισμούς

να είναι πιθανό.

Πάντως, όπως τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, “η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το πιστοποιούν άλλωστε, όλοι οι τελευταίοι εβδομαδιαίοι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC)”. Συμπλήρωσε ότι ενώ όμως βελτιώνεται η επιδημιολογική κατάσταση σε περιοχές που ήταν επιβαρυμένες, τις τελευταίες ημέρες έχουμε έξαρση κρουσμάτων κυρίως στην Αττική. Είναι προφανές πως η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. “Γι’ αυτό και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να προσαρμόζονται διαρκώς στα νέα δεδομένα που ανακύπτουν και τις τάσεις που διαμορφώνονται», τόνισε.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι η κυβέρνηση -λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών- προχωρά κάθε εβδομάδα στην αξιολόγηση της κατάστασης και στην επικαιροποίηση, όταν χρειάζεται, των μέτρων.

Τι προκαλεί ανησυχία

Δύο είναι πάντως τα σημαντικότερα στοιχεία που εντείνουν την ανησυχία. Το πρώτο έχει να κάνει με το δείκτη μεταδοτικότητας (Rt), ο οποίος έχει ξεπεράσει πλέον την μονάδα καθώς ανέρχεται σε 1,01 στην Αττική και σε 1,10 πιο ειδικά στη νότια Ελλάδα. Και το δεύτερο, αφορά την αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, όπου ειδικά στην Αττική έχουν αυξηθεί σημαντικά. Είναι χαρακτηρισιτκό ότι σε καθημερινή βάση εισάγονται στα νοσοκομεία 50 με 80 ασθενείς. Μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα συνολικά είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547. Επίσης ανησυχία προκαλούν η άνοδος γενικά των κρουσμάτων και η αύξηση των νέων μολύνσεων στην Αττική κατά 50% σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν.

Σουρβίνος: Κατά 74% μεταδοτικότερη η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Μεταδοτικότερο ακόμα και από τη βρετανική μετάλλαξη φαίνεται ότι είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που προέρχεται από τη Νότια Αφρική, όπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος.

«Τα στοιχεία που γνωρίζουμε από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής είναι λιγότερα σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη, γιατί είναι πιο πρόσφατη χρονικά και η διασπορά της διεθνώς είναι πολύ μικρότερη. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης που δείχνουν υψηλότερη μεταδοτικότητα, τα οποία είναι υπό διερεύνηση, ενώ δεν γνωρίζουμε καθόλου ό,τι αφορά στην επιθετικότητα του νέου αυτού στελέχους», σημείωσε ο καθηγητής.

Πρόσθεσε δε ότι η μεταδοτικότητα της είναι συγκρίσιμη με αυτή της Μεγάλης Βρετανίας και ίσως λίγο υψηλότερη, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι είναι υψηλότερη περίπου κατά 74% σε σχέση με το κοινό στέλεχος του κορωνοϊού. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δε φαίνεται να δείχνουν ότι είναι πιο θανατηφόρα, καθώς τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια και και η έντασή τους δεν αλλάζει.

Αύξηση του ιικού φορτίου

«Κάθε εβδομάδα που περνάει είναι κρίσιμη» τόνισε από τη μεριά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης δηλώνοντας χθες πως από την εβδομάδα των Χριστουγέννων μέχρι και σήμερα συστηματικά παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, με την τελευταία εβδομάδα να είναι η πιο ανησυχητική καθώς παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 42%.

«Αυτό το οποίο αναμένεται να συμβεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι αύξηση των κρουσμάτων, πράγμα το οποίο σαφώς οφείλεται στο άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, στην επιστροφή του κόσμου σε χώρους εργασίας και στην αύξηση της κινητικότητας»  δήλωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Ως προς το αν αναμένεται να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε πως πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα  στην αντικειμενική ανάγκη να λειτουργήσει η κοινωνία και στο υγειονομικά ασφαλές. «Είναι σαφές ότι όσο αυξάνεται η κινητικότητα τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Η μετάλλαξη είναι παντού

Ανοιχτό το ενεχόμενο καθολικού lockdown για να σπάσει η πανδημία, εφόσον δούμε απότομη αύξηση στην Ελλάδα, άφησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, συμπληρώνοντας πως όλα είναι στο τραπέζι.

Όπως ανέφερε, δυστυχώς τώρα πλέον αλλάζουμε κεφάλαιο και μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων υπό την έννοια ότι οι ιοί τείνουν να μεταλλάσσονται για να προσαρμόζονται καλύτερα και να μολύνουν περισσότερο. «Αυτό κάνει και ο ιός αυτός. Υπάρχουν 3 μεταλλάξεις αυτή την στιγμή οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Αφρικής και της Βραζιλίας».

Ο Νίκος Σύψας τόνισε πως δυστυχώς στην Ελλάδα μετά από έλεγχο δειγμάτων, από τις 12 μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου βρέθηκε, από τα 187 δείγματα που ελέγχθηκαν, το 60% να έχει μετάλλαξη. Όπως ο ίδιος υπογράμμισε, δεν ήταν τυχαία δείγματα αλλά ήταν δείγματα που υπήρχε μεγάλη κλινική υποψία.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι δυστυχώς η μετάλλαξη είναι εδώ, είναι παντού επεσήμανε ο Νίκος Σύψας. Από την Κρήτη μέχρι και την Βόρεια Ελλάδα.

Το άρθρο Κορωνοϊός: Ανησυχία για μεταλλάξεις και διασπορά εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα