Κορωνοϊός: Ανησυχία προκαλούν μεταλλάξεις και διασωληνωμένοι

Ανησυχεί τους ειδικούς η αύξηση 70% της βρετανικής μετάλλαξης στη χώρα, παράλληλα με την αύξηση των διασωληνωμένων και την πίεση στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα της Αττικής, που αυτή σηματοδοτεί.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα της βρετανικής μετάλαξης ανήλθαν στα 1667  και σε 48 αυτά της Ν. Αφρικής. Την ίδια ώρα, ασφυκτική είναι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ειδικά σε ό,τι αφορά το Λεκανοπέδιο τις τελευταίες 20 ημέρες, έχουν προστεθεί 491 απλές κλίνες Covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες Μ.Ε.Θ.

Covid φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), ενώ ετοιμάζονται επιπλέον κλίνες για τις αμέσως επόμενες μέρες. “Στην Αττική η πίεση που δέχεται το Ε.Σ.Υ. είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό το Σύστημα περνά από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε πλήρη ανάπτυξη”, δήλωσε χαρακτηριστικά χθες η κυβερνητική εκπρόσπωος, Αριστοτελία Πελώνη.

Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται πλέον 3.223 ασθενείς , εκ των οποίων περίπου οι μισοί, 1.581, βρίσκονται στα νοσοκομεία της Αττικής. Οι δε διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 449, καταγράφοντας σταθερά αύξηση στις τελευταίες δέκα ημέρες.

“Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σαν τις κατσαρίδες θα πολλαπλασιάζονται και οι μεταλλάξεις”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης. “Η Κρήτη που τα πήγαινε μια χαρά έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος από τη μια εβδομάδα στην άλλη. Πρόκειται για νέα πανδημία. Βάζοντας φράγμα στον ιό με εμβόλια και καραντίνα, γλιτώνουμε από τις επόμενες μεταλλάξεις που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα… Τα εμβόλια δουλεύουν λίγο λιγότερο σε μεταλλάξεις όπως την Αφρικανική” σημείωσε ο ίδιος.

Μιλώντας στο MEGA, η Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη έκανε λόγο για δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία. Σταδιακά, είπε, οι διασωληνωμένοι θα μειωθούν, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Αυτό θα επιτευχθεί με τους εμβολιασμούς, υπογράμμισε. Εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί ένα 50-60% του πληθυσμού ώστε να έχουμε σχετική ανοσία.

Για τα νέα μέτρα υποστήριξε πως αυτά θα βοηθήσουν ώστε να υπάρχει περισσότερος έλεγχος, καθώς μέχρι τώρα δεν ήμασταν σε κανονικό lockdown. «Τα μέτρα είναι πιο έξυπνα και μπορούν να πραγματικά να αποδώσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε μάλιστα, ότι μετά τις 16 Μαρτίου τα σχολεία και τα καταστήματα μπορούν να επαναλειτουργήσουν, ώστε να ξεκινήσει ένας άλλος ρυθμός ζωής.

Τα κρούσματα των μεταλλάξεων

Από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 η γονιδιωματική ανάλυση σε 944 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 22 Ιανουαρίου έως 1 Μαρτίου 2021, από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Μυτιλήνης και Σύρου έδειξε:

Από τον έλεγχο των 944 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 702 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από τα 702 στελέχη, τα 677 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 21 στελέχη βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2).

Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS- CoV-2 έως σήμερα, έχουν ταυτοποιηθεί 1.667 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 48 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2). Τα 48 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant501V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 41 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή ΕνότηταΙωαννίνων και 5 από την Περιφέρεια Αττικής.

Το άρθρο Κορωνοϊός: Ανησυχία προκαλούν μεταλλάξεις και διασωληνωμένοι εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα