Κορωνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη για τη Βόρεια Ελλάδα-Ποια μέτρα εξετάζονται

Μεγαλώνει η ανησυχία και μικραίνει ο χρόνος για σκληρόμετρα μέτρα καθώς η Θεσσαλονίκη και συνολικά η Βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει ραγδαία αύξηση σε κρούσματα κορωνοϊού, με το σύστημα υγείας να πιέζεται σημαντικά από τις αυξανόμενες ανάγκες νοσηλείας.

Μποστά σε αυτή την κατάσταση πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά,

τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των παρεμβάσεων που εξετάζονται είναι η περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών και των ελέγχων στις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων. Και αυτό επειδή η κινητικότητα κυρίως των εργατών γης θεωρείται υγειονομική βόμβα και φαίνεται να συνιστά τον υπ’ αριθμό ένα αστάθμητο παράγοντα στην προσπάθεια για ελαχιστοποίηση της διασποράς. Για τον ίδιο λόγο θεωρείται σίγουρο ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι των εισροών στα χερσαία σύνορα, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και η σκέψη για «σφράγισμά» τους.

Βαριά τα συμπτώματα

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του in.gr αυτό που τρομάζει τους λοιμωξιολόγους είναι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που ασθενούν βαριά. Δηλαδή πρόκειται για περιπτώσεις που περνούν την αρρώστια με βαριά συμπτώματα, κάτι που σημαίνει ότι χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ, είτε μένουν εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα είτε διασωληνώνονται.

Οι πληροφορίες από τους επιστήμονες είναι ότι φοβούνται για την αντοχή του ΕΣΥ. Διότι όσο αυξάνονται οι βαριά ασθενείς και οι ηλικιωμένοι που μπαίνουν σε ΜΕΘ, τόσο θα λιγοστεύουν τα κρεβάτια. Και φυσικά θα έχουμε αύξηση θανάτων.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του in.gr,  τα μαθηματικά μοντέλα που έχουν στα χέρια τους oι λοιμωξιολόγοι διαφέρουν πολύ από αυτά που είχαν στο πρώτο κύμα. Ειδικότερα στο πρώτο κύμα αλλά και μέχρι πρότινος υπήρχαν πολλά κρούσματα αλλά όχι τόσο βαριά και γι’ αυτό άντεχε το σύστημα.

Πολυπαραγοντική η αύξηση κορουμάτων στη Θεσσαλονίκη

Τα δημόσια νοσοκομεία είναι στα όριά τους, η πίεση στο σύστημα είναι μεγάλη, ελπίζουμε σε μία εβδομάδα να αρχίσουμε να βλέπουμε μειώσεις στις εισαγωγές, σημείωσε ο Συμεών Μεταλλίδης, αναπληρωτής καθηγητής λοιμωξιολογίας, υπεύθυνος της Επιτροπής λοιμώξεων στο ΑΧΕΠΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Η αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη είναι πολυπαραγοντική, όταν εξαπλώνεται ο ιός είναι πολύ εύκολο να υπάρχουν πολλαπλές εστίες μετάδοσης, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο MEGA τόνισε. «Ό,τι γίνεται σήμερα προκύπτει από το πώς ήταν επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας πριν 15-20 ημέρες. Οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι που βλέπετε αντικατοπτρίζουν την εικόνα της επιδημίας, περίπου 2-3 βδομάδες πριν. Να μην απογοητευτούμε από τα νούμερα. Να έχουμε ένα λογικό φόβο, που μας οδηγεί σε πιο προσεκτικές συμπεριφορές. Πιστεύω ότι την Άνοιξη είχαμε πετυχημένη αντιμετώπιση γιατί και η κυβέρνηση πήρε νωρίς τα μέτρα, και γιατί οι Έλληνες είχαν φοβηθεί από τις εικόνες που έφταναν από την Ιταλία. Τώρα το Σεπτέμβρη υπήρξε εφησυχασμός αφού η επιδημιολογική εικόνα το καλοκαίρι ήταν καλή».

Keywords
Τυχαία Θέματα