Κορωνοϊός: Ποιοι έχουν σειρά να εμβολιαστούν

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, εξήγησε για ακόμα μια φορά τη σημασία της κατηγοριοποίησης των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, κυρίως με βάση την ηλικία τους.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Εννιά στους δέκα θανάτους και οκτώ στις δέκα εισαγωγές στις ΜΕΘ, αφορούν ασθενείς άνω των 60 ετών».

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου όταν η διαθεσιμότητα των εμβολίων είναι περιορισμένη, τότε η ηλικία αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα στη διαδικασία της προτεραιοποίησης.

Η πρόεδρος

της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού εξήγησε πως στη χώρα μας έγινε μια πρώτη προτεραιοποίηση με κατεύθυνση να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας για τους άνω των 60, ενώ η σειρά που είχε προταθεί και εφαρμόστηκε στην Ελλάδα είχε ως εξής:

Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιώνΑσθενείς και εργαζόμενοι σε κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, φροντίδας ηλικιωμένων κλπ.Εκπαιδευτικοί, προσωπικό και μαθητές, άνω των 16 ετών, ειδικών σχολείων και κέντρων απασχόλησης παιδιών με αναπηρία.Άτομα που έρχονται σε επαφή με ζώα που μπορεί να έχουν μεταλλαγμένα στελέχηΆτομα σημαντικά για τη διασφάλιση της λειτουργίας και της συνέχειας του κράτους

Όπως εξήγησε, όταν ο εμβολιασμός θα προχωρήσει σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτου ηλικίας, θα υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες ομάδων υψηλού κινδύνου που θα έχουν προτεραιότητα. Αυτές θα διαχωριστούν με βάση τα νοσήματα και την ηλικία, στη φάση Α’ και τη φάση Β’ του εμβολιασμού.

Νοσήματα κατηγορίας Α’ – Φάση εμβολιασμού 1

ΜεταμόσχευσηΜεταμόσχευση συμπαγούς οργάνουΜεταμόσχευση μυελού των οστών ή βλαστικών κυττάρων κατά το τελευταίο 6μηνο ή με συνεχιζόμενη λήψη ανοσοκατασταλτικής αγωγής Νεφρική ανεπάρκειαΥποβολή σε αιμοκάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 5 Καρκίνος υπό αγωγήΚαρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, με αναστολείς πρωτεϊνικής κινάσης ή με αναστολείς της πολυμεράσης της πολυ-ADP-ριβόζης (PRAP) (ADP: διφωσφορική αδενοσίνη)Αιματολογικός καρκίνος (π.χ. λευχαιμία, λέμφωμα, πολλαπλούν μυέλωμα) σε άτομα που υποβάλλονται σε αγωγή (βλ. παραπάνω) ΑνοσοκαταστολήΦλεγμονώδεις παθήσεις υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου – υψηλού κινδύνουΒαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκειαHIV με CD4200 κύτταρα/μL) ΑιμοσφαιρινοπάθειεςΟμόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία Διαταραχές σπληνόςΣπληνεκτομή ή λειτουργική ασπληνία Σοβαρή ψυχική νόσοςΔιάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής Νοσογόνος παχυσαρκίαΔείκτης μάζας σώματος ≥40 kg/m² Σοβαρή αναπηρίαΆτομα με σοβαρή αναπηρία Φροντιστές ηλικιωμένων ατόμων ή ατόμων με ειδικές ανάγκεςΆτομα που φροντίζουν ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με ειδικές ανάγκες

Το άρθρο Κορωνοϊός: Ποιοι έχουν σειρά να εμβολιαστούν εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα