Κορωνοϊός: “Σύνδρομο του σπηλαίου”, ενδόμυχες φοβίες και μετατραυματικό στρες – Πώς θα ισορροπήσουμε
Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των πλήρως ή έστω εν μέρει εμβολιασμένων σε πολλές χώρες -μεταξύ των οποίων η Ελλάδα- γίνεται αντιληπτό ότι αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ξαναγυρίσουν στην κοινωνική ρουτίνα των προπανδημικών δραστηριοτήτων και των σχέσεων τους. Η αιτία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι μετά από ένα -και βάλε- χρόνο πανδημίας, περιορισμών και μέτρων προστασίας, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αναπτύξει ένα ψυχολογικό «σύνδρομο σπηλαίου», το οποίο δυσκολεύει την επιστροφή τους στην κανονικότητα. Παρόλο που, όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί, ο διπλός εμβολιασμός παρέχει σημαντική
Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του αμερικανικού επιστημονικού περιοδικού “Scientific American”, ακόμη και όταν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως στους πλήρως εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις να επανέλθουν στις προπανδημικές συνήθειες τους, όπως οι συναθροίσεις σε κλειστό χώρο χωρίς μάσκα, δεν έσπευσαν όλοι να χαρούν τη νέα ελευθερία τους. Ουκ ολίγοι συνεχίζουν να φοβούνται ότι θα μολυνθούν, γι’ αυτό αποφεύγουν να πάνε σε εστιατόρια και καφέ, να δουν γνωστούς και φίλους πέρα από το στενό κύκλο τους ή να ταξιδέψουν. Είναι προφανές ότι αυτό έχει και μια οικονομική διάσταση, καθώς για να αναθερμανθεί η οικονομία, πρέπει οι εμβολιασμένοι να βγουν από το «καβούκι» τους.
Η καθηγήτρια ψυχιατρικής Ζακλίν Γκολάν του αμερικανικού Πανεπιστημίου Northwestern εκτιμά ότι για μερικούς ανθρώπους η «ανάδυση» ξανά στο φως μετά από ένα έτος πανδημίας θα είναι μια δύσκολη μετάβαση και θα πάρει χρόνο. Όπως λέει, «η πανδημία δημιούργησε πολύ φόβο και άγχος λόγω του κινδύνου της αρρώστιας και του θανάτου. Ακόμη κι αν κάποιος έχει εμβολιασθεί, μπορεί να δυσκολεύεται να ξεπεράσει αυτό το φόβο, επειδή υπερεκτιμά τον κίνδυνο και την πιθανότητα να αρρωστήσει».
Μία πρόσφατη μελέτη της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης βρήκε ότι οι μισοί ερωτηθέντες (49%) νιώθουν κάπως άβολα να επιστρέψουν σε πρόσωπο με πρόσωπο επαφές μετά το τέλος της πανδημίας, ενώ ένα ανάλογο ποσοστό (48%) των εμβολιασμένων αισθάνεται το ίδιο. Μια άλλη έρευνα είχε εκτιμήσει ότι περίπου ο ένας στους δέκα (10%) εν μέσω πανδημίας θα αναπτύξει σύνδρομο στρες από τον κορωνοϊό και θα έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα όπως διαταραχή μετατραυματικού στρες ή αγχώδεις διαταραχές.
Ο αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής Άλαν Τέο του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον αποδίδει αυτό το «σύνδρομο του σπηλαίου» στο συνδυασμό μιας νέας συνήθειας και της λανθασμένης αντίληψης του κινδύνου. «Αναγκαστήκαμε», όπως λέει, «να συνηθίσουμε τη χρήση μάσκας και τις φυσικές ή κοινωνικές αποστάσεις. Είναι πια πολύ δύσκολο να σπάσει κανείς μια νέα συνήθεια που έχει αποκτήσει. Υπάρχει επίσης μια αποσύνδεση ανάμεσα στον πραγματικό κίνδυνο και σε αυτό που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ως κίνδυνο».
Εκτός από τον υπερβολικό -παρά τα εμβόλια- φόβο για τον κορωνοϊό, μερικοί δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα οφέλη του «σπηλαίου», δηλαδή της κοινωνικής απομόνωσης και μοναξιάς, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τους εσωστρεφείς χαρακτήρες ή τους αγοραφοβικούς. Η μακρόχρονη αποφυγή του κόσμου έχει ενισχύσει σε ορισμένους το φόβο για ανοικτά και πολύβουα μέρη. Ορισμένοι που έχουν σοβαρό πρόβλημα να πετάξουν τη μάσκα και να εκτεθούν ξανά στον κόσμο, θα χρειασθούν ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς στην ψυχοθεραπεία, ίσως και φαρμακευτική θεραπεία.
Κάποιοι άλλοι -εργαζόμενοι και φοιτητές- έχουν απλώς βολευθεί με την τηλεργασία και τηλεκπαίδευση, που τους γλιτώνει χρόνο και χρήμα, και δεν θέλουν να αρχίσουν ξανά τα πήγαινε-έλα στη δουλειά ή στη σχολή τους.
Τα δύο ψυχολογικά «στρατόπεδα»
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με δημοσίευμα ενός άλλου έγκυρου αμερικανικού περιοδικού, του “Atlantic”, η μετα-πανδημική και μετα-εμβολιαστική κοινωνική ζωή θα χαρακτηρισθεί από δύο αντίθετες τάσεις: όσους λένε «ναι» στην επιστροφή στην προηγούμενη ζωή ανυπομονώντας να κάνουν ό,τι έκαναν προ κορωνοϊού και όσους λένε «όχι» έχοντας βρει νέες χαρές στο σπίτι τους μακριά από τη φασαρία του κόσμου. Οι μεν ανυπομονούν για παρέες, πάρτι και συναυλίες, οι δε για ησυχία. Πολλοί άνθρωποι, όσο περνάει ο καιρός, αυξάνονται οι εμβολιασμοί και αίρονται οι επιβεβλημένοι περιορισμοί, μετά από δίλημμα, θα καταλήξουν στο ένα από τα δύο «στρατόπεδα».
Οι έρευνες κοινής γνώμης έχουν αρχίσει να δείχνουν ότι ένα ποσοστό των ανθρώπων θα προτιμήσουν λιγότερες παρέες, λιγότερο συχνές εξόδους για φαγητό ή διασκέδαση, καθώς επίσης μεγαλύτερη εστίαση σε πράγματα που πραγματικά τους αρέσουν και τα οποία συνειδητοποίησαν όσο έμεναν κλεισμένοι στο σπίτι τους λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας Σέλντον Σόλομον του Κολλεγίου Σκίντμορ, κρίσεις όπως η πανδημία «προκαλούν μια υπαρξιακή αβεβαιότητα που δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία, καθώς και την ψυχολογική ώθηση, να κάνουν ένα βήμα πίσω και να επανεξετάσουν τις προτεραιότητες τους». Αυτό μπορεί να σημαίνει να περνούν πλέον περισσότερο χρόνο μόνοι τους ή με την οικογένεια τους. Από την άλλη, άλλοι άνθρωποι μπορεί να το ρίξουν στην ξέφρενη ζωή, σε ανθυγιεινό βαθμό, π.χ. ξενυχτώντας συνεχώς.
Ήδη διαφαίνονται κάποια ίχνη έντασης ανάμεσα στα δύο «στρατόπεδα» για το πώς πρέπει να είναι η ζωή μετά την πανδημία και τα εμβόλια, καθώς συχνά πρόκειται για δύο αντικρουόμενα οράματα σχετικά με το πώς θέλει να περνάει κανείς τη ζωή του. Ιδανικά πάντως, τόσο οι εξωστρεφείς όσο και οι εσωστρεφείς θα πρέπει να δείξουν αλληλοκατανόηση, καθώς όλοι βγαίνουμε από μια πολύ δύσκολη κατάσταση.
Το άρθρο Κορωνοϊός: “Σύνδρομο του σπηλαίου”, ενδόμυχες φοβίες και μετατραυματικό στρες – Πώς θα ισορροπήσουμε εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το ωράριο σούπερ μάρκετ σήμερα Κυριακή του Θωμά, ανοιχτά μαγαζιά – κομμωτήρια
- Χαμός με τη φράση της Αχτσιόγλου
- Δε φαντάζεστε πόσο πωλούνται κέρματα των 100 δραχμών με το αστέρι της Βεργίνας
- Το τέλος του Lockdown: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα, τα τελευταία SMS στο 13033
- Τέλος η αργία της Κυριακής: Για ποιους κλάδους νομιμοποιείται – Πως θα αμείβονται οι εργαζόμενοι
- Ανοιχτά και με εκπτώσεις τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ σήμερα Κυριακή – Το ωράριο λειτουργίας
- Νέα Σμύρνη: Σοκάρουν οι καταγγελίες για τον 22χρονο σάτυρο - Δικάζεται τη Δευτέρα, η πιθανή ποινή
- Το ακατοίκητο νησί στις Κυκλάδες που μοιάζει με επίγειο παράδεισο
- Τι ώρες και ποια καταστήματα είναι ανοιχτά σήμερα Κυριακή
- Στο νοσοκομείο η μητέρα της Σοφίας Παυλίδου - Το συγκινητικό μήνυμα της ηθοποιού
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις tomanifesto
- Έρχεται το ψηφιακό ΕΣΥ
- Ο Κόκκαλης, ο Τσίπρας & τα υπόγεια ρεύματα
- Εργασιακά: Ελαστικό ωράριο μόνο με συμφωνία του εργαζομένου
- Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Το μήνυμα το Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας
- Κορωνοϊός: Τραγική η κατάσταση στην Ινδία, ραγδαία άνοδος κρουσμάτων
- Κορωνοϊός: “Σύνδρομο του σπηλαίου”, ενδόμυχες φοβίες και μετατραυματικό στρες – Πώς θα ισορροπήσουμε
- Ποιες κυβερνήσεις στρέφονται στο ψηφιακό νόμισμα
- Θλίψη για την οικογένεια Ομπάμα: Πέθανε ο Μπο
- Self tests: Πώς θα γίνεται από τη Δευτέρα 10/5 η δωρεάν διάθεση για την εκπαιδευτική κοινότητα
- Γεωργαντάς: Υπερέβησαν τα 3,64 εκατ. οι εμβολιασμοί το Σάββατο – Θα ξεπεραστεί ο αρχικός σχεδιασμός
![Κορωνοϊός, “Σύνδρομο, – Πώς,koronoios, “syndromo, – pos](https://images32.inewsgr.com/4120/41207939/koronoios-syndromo-tou-spilaiou-endomyches-fovies-kai-metatravmatiko-stres--pos-tha-isorropisoume-160.jpg)
- Τελευταία Νέα tomanifesto
- Κορωνοϊός: “Σύνδρομο του σπηλαίου”, ενδόμυχες φοβίες και μετατραυματικό στρες – Πώς θα ισορροπήσουμε
- Στρασβούργο: Ξεκινά η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης
- Γιορτή της Μητέρας: Ο κύκλος αγάπης που ενώνει όλους τους ανθρώπους
- Κορωνοϊός: Τραγική η κατάσταση στην Ινδία, ραγδαία άνοδος κρουσμάτων
- Αφγανιστάν: 50 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στην Καμπούλ
- Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Το μήνυμα το Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας
- Έρχεται το ψηφιακό ΕΣΥ
- Εργασιακά: Ελαστικό ωράριο μόνο με συμφωνία του εργαζομένου
- Ιερουσαλήμ: Νύχτα τρόμου και αιματηρών συγκρούσεων με δεκάδες τραυματίες
- Νέα Υόρκη: Τρεις τραυματίες, ανάμεσά τους ένα παιδί, από πυροβολισμούς στην Times Square
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αττική: Πάνω από 150 ιδιωτικά εμβολιαστικά κέντρα βάζουν τις δυνάμεις τους στη μάχη των εμβολιασμών
- Η Μικρασιάτισσα Μάνα της Μυτιλήνης
- Μάνα: Η Μικρασιάτισσα Μάνα της Μυτιλήνης
- Πένθος για τον Μπάρακ Ομπάμα – «Εφυγε» ο αγαπημένος του Μπο
- Πιο μεταδοτική και πιο ανθεκτική στα εμβόλια η ινδική μετάλλαξη
- Γ.Βαρουφάκης κατά Κ.Χατζηδάκη: Μην κοιτάτε τα λόγια του, κοιτάτε τα έργα του
- Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος: Το σύστημα για τις δηλώσεις των self test είναι ήδη ανοικτό
- Σε αυτό το σχολείο στην Αθήνα οι μετανάστες θέλουν να γίνουν Έλληνες πολίτες
- Εφορία: Ποιοι γλιτώνουν φέτος τα τεκμήρια