Μείζον ζήτημα η αντιμετώπιση της βίας

Στο νεοσύστατο Υφυπουργείο Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης η Χριστίνα Αλεξοπούλου, όπου και συναντήθηκε με την Υφυπουργό κα. Μαρία Συρεγγέλα.

Η βουλευτής έχει υποστηρίξει δημόσια και με θέρμη  την δημιουργία σχετικής επιτελικής δομής για το ακανθώδες δημογραφικό πρόβλημα. Έχει δηλώσει πρόσφατα, πως η δημιουργία, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του Υφυπουργείου Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, αποτελεί την πιο διορατική και ουσιώδη θεσμική αλλαγή, κατά την πρόσφατη αναδιάταξη του κυβερνητικού σχήματος.

Η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης του τομέα

ευθύνης της Υφυπουργού και κινήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα καθώς οι δύο γυναίκες πολιτικοί, γνωρίζονται από τα φοιτητικά τους χρόνια.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης, αποτέλεσε η επικείμενη προώθηση στη Βουλή, της «Σύμβασης 190» της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

Η Σύμβαση είναι το πρώτο διεθνές μέσο που καθορίζει ειδικά και παγκοσμίως ισχύοντα πρότυπα για την αντιμετώπιση του λυπηρού φαινομένου και επιδιώκει να καθιερώσει μια ολοκληρωμένη και ευαισθητοποιημένη ως προς το φύλο προσέγγιση, για την πρόληψη και την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

Αναγνωρίζει μεταξύ άλλων, πως η βία και η παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας μπορεί να συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επηρεάζοντας την ψυχική και σωματική υγεία, και παρεμποδίζοντας την πρόσβαση, την παραμονή και την εξέλιξη των ατόμων, ιδίως γυναικών, στην αγορά εργασίας.

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες επί του θέματος, η Υφυπουργός και η Βουλευτής, υπερτόνισαν την σπουδαιότητα της κύρωσης μια τέτοιας Σύμβασης από το Ελληνικό κράτος, καθώς με αυτήν δεσμεύεται να θεσπίσει νόμους που διασφαλίζουν το δικαίωμα στην ισότητα και τη μη διακριτική μεταχείριση στην απασχόληση.

«Με μεγάλη λύπη συνειδητοποιούμε πως σε πολλές περιπτώσεις – δυστυχώς ανησυχητικά πολλές- το περιβάλλον εργασίας γίνεται εξαιρετικά αφιλόξενο προς τις γυναίκες λόγω της επικράτησης στερεοτύπων ή ανάρμοστων συμπεριφορών» δήλωσε η Βουλευτής.«Αυτό επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητα και την ψυχική τους υγεία. Έχει δε αντίκτυπο ακόμα και στην εξαρχής πρόσβασή τους στην εργασία – ιδίως στα αναφερόμενα ως αντρικά επαγγέλματα- καταστρατηγώντας τις έννοιες της ισότητας και ελεύθερης πρόσβασης στην αγορά εργασίας.»

Το άρθρο Μείζον ζήτημα η αντιμετώπιση της βίας εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα