Ανάλυση: Κυριάκος Μητσοτάκης VS Αλέξης Τσίπρας – Social Media Marketing

Έχουμε παρακολουθήσει πολλές αναμετρήσεις Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή των Ελλήνων καμία όμως στα social media. Η ανάλυση που ακολουθεί έγινε με βάση τα profiles των αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ σε Twitter, Facebook,

και Instagram.

του Παύλου Παυλίδη

Ξεκινώντας από το Twitter τους τελευταίους 6 μήνες παρατηρούμε πως το account που χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω του θεσμικού του ρόλου έχει το υψηλότερο engagement, τα περισσότερα retweets και τα περισσότερα likes, καθώς το προσωπικό του προφίλ έχει το μεγαλύτερο growth και τα περισσότερα likes per tweet.

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός αναρτά 3.1 tweets την ημέρα on average, με μεγαλύτερη συχνότητα από τα μέσα έως τα τέλη της εβδομάδας, καθώς είναι active κάθε μέρα σχεδόν όλες τις ώρες της εβδομαδας.

Όσον αφορά το content που ανεβάζει στα tweets, που είναι μόνο με κείμενο, πρώτη με διαφορά είναι η ανάρτηση που έχει αντικείμενο τη δήλωση στήριξης προς την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά το σεισμό στη Σμύρνη. Κι αυτό έχει τη σημασία του.

Στο content που έχει και φωτογραφία είναι ο φωτισμός της Ακρόπολης.

Οι λέξεις που χρησιμοποιεί συχνότερα ο Πρωθυπουργός, και έχουν ταυτόχρονα υψηλό engagement, περιστρέφονται γύρω από την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Μεσόγειο σε αντίθεση με τις λέξεις ΕΕ και Ευρώπη.

Αντίθετα με τον Πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρτά 2.2 tweets την ημέρα on average με μεγαλύτερη συχνότητα αρχές προς τα μέσα της εβδομάδας, καθώς και αυτός είναι active καθημερινά σχεδόν όλες τις ώρες της εβδομάδας.

Σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το content που ανεβάζει ο Αλέξης Τσίπρας στα tweets που είναι μόνο με κείμενο, είναι σε διαφορετικό ύφος και επιθετικό προς όλες τις κατευθύνσεις. Η σύγκριση με τα αντίστοιχα του Πρωθυπουργού είναι ενδεικτική του πολωτικού κλίματος που επιχειρεί να διαμορφώσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ίδιο ισχύει και στα tweets με φωτογραφία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λέξεις που χρησιμοποιεί συχνότερα ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς οι λέξεις που έχουν υψηλό engagement περιστρέφονται γύρω από τη λέξη “Μητσοτάκης”, ενώ οι λέξεις που έχουν χαμηλό engagement είναι οι λέξεις “ΣΥΡΙΖΑ”, “προτείνουμε”, “Βουλή” και “ΕΣΥ”.

Όσον αφορά τα hashtags στο Twitter, σε διάστημα 8 ημερών το hashtag #μητσοτακης συγκεντρώνει περισσότερα από 107 εκατομμυρια impressions σε αντίθεση με το hashtag #τσιπρας που συγκεντρώνει περισσότερα από 12 εκατομμύρια.

Περνώντας στο Facebook τους τελευταίους 6 μήνες παρατηρείται και εδώ μια υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς πρηγείται του Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις κατηγορίες.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρτά ένα post την ημέρα on average με μεγάλη συχνότητα σε καθημερινή βάση.

Στα posts που είναι μόνο με κείμενο, πρώτο αναδεικνύεται αυτό με το θανατηφόρο ατύχημα του στρατιώτη…

Στα posts με φωτογραφίες πρώτη είναι η φωτογραφία προφίλ και δεύτερη με διαφορά η φωτογραφία με τον Παύλο Μπακογιάννη.

Περνώντας στα videos πρώτο βρίσκεται ένα από τις περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη, και τις επαφές του με τον κόσμο.

Το ίδιο μοτίβο με το Twitter παρατηρούμε και στο Facebook στις λέξεις που χρησιμοποιεί συχνότερα ο Πρωθυπουργός, και έχουν ταυτόχρονα υψηλό engagement.

Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα αναρτά 0.88 post την ημέρα on average με μεγάλη συχνότητα τις καθημερινές.

Ο Αλέξης Τσίπρας το ίδιο ύφος που έχει στο Twitter έχει και στο Facebook.

Στα posts με φωτογραφία ή βίντεο στην πρώτη θέση βρίσκονται αυτά που αφορούν τη Χρυσή Αυγή.

Και εδώ παρατηρούμε το ίδιο μοτίβο με το Twitter καθώς από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνότερα με υψηλό engagement είναι η λέξη «Μητσοτάκης» ενώ με χαμηλό η λέξη «ΣΥΡΙΖΑ».

Και στο Instagram παρατηρείται ξεκάθαρο προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλες τις κατηγορίες έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Χρησιμοποιώντας σωστά το Instagram παρατηρούμε ότι, υπάρχει πολύ υψηλό engagement σε content προσωπικού περιεχομένου και όχι πολιτικού.

Αντιθέτως ο Αλέξης Τσίπρας αναρτά στο Instagram κυρίως content πολιτικού περιεχομένου, συγκριτικά με τα αντίστοιχα του Πρωθυπουργού, με χαμηλό engagement.

Συνολικά και οι δύο πολιτικοί χρησιμοποιούν σωστά και με μεγάλη επιτυχία τα τρία αυτά networks, με σαφές προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις 3 πλατφόρμες.

Τέλος, το συμπέρασμα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι το “ισχυρό” χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμη μια φορά, φαίνεται πως είναι αδιαμφισβήτητα το “δυνατό” ατού της Νέας Δημοκρατίας, και “άνευ αντιπάλου” και στα social media.

Keywords
Τυχαία Θέματα