«Λίφτινγκ» του χρέους με τη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Μείωση των υποχρεώσεων για τόκους ως το 2060 και μήνυμα για βήμα προς την κανονικότητα, είναι ο διπλός στόχος της δεύτερης πρόωρης αποπληρωμής οφειλής ύψους 3,6 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 5,6 δισ., που συνεχίζει να χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ.

Η μείωση των υποχρεώσεων για το χρέος, είναι μια συνεχής προσπάθεια. Στην κατεύθυνση αυτή με την πληρωμή των 3,6 δισ., θα συνεχιστεί η μείωση

του ακριβού χρέους του Ταμείου, που ξεκινήσαμε ως χώρα τον Οκτώβριο του 2019, αποπληρώνοντας πρόωρα 2,7 δισ. από τα 8,3 δισ. που ήταν τότε η οφειλή στο ΔΝΤ. Τα 3,6 δισ. θα πληρωθούν με ένα μέρος από τα ταμειακά διαθέσιμα των 30,5 δισ. Επειδή όμως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι χρέος (αποτελούνται από τα κεφάλαια που αντλήσαμε από τις αγορές, τα repo με τους εποπτευόμενους οργανισμούς και τη δόση του ESM) θα επιλέξουμε το κομμάτι του χρέους με το χαμηλότερο επιτόκιο, για να μεγιστοποιήσουμε και το όφελος της όλης κίνησης. Το χαμηλότερο επιτόκιο (σχεδόν μηδενικό), έχει η δόση ύψους 15,7 δισ. από τον ESM η οποία θέλει ειδική έγκριση για να χρησιμοποιηθεί.

Αν επιλεγεί η χρήση των 15,7 δισ. του ESM -όπως αναμένεται- για την πληρωμή του ΔΝΤ θα πρέπει να δοθούν δύο εγκρίσεις. Η πρώτη θα δίνει την άδεια από τη διοίκηση του ESM να “ξεπαγώσουν” τα χρήματα αυτά και να χρησιμοποιηθούν για την ελάφρυνση του χρέους. Η δεύτερη, εξίσου σημαντική κίνηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, είναι να αποποιηθεί του δικαιώματος του να ζητήσει ως προτιμητέος πιστωτής της Ελλάδας να αποπληρωθεί αντίστοιχο κομμάτι και από τα δικά του δάνεια προς την Ελλάδα, που φτάνουν τα 250 δισ. ευρώ. Αυτό είχε κάνει και στην έγκριση του πρώτου ανάλογου αιτήματος της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ο δεύτερος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να δώσει ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές. Ότι δηλαδή στο τέλος της πανδημίας, η Ελλάδα επιταχύνει το βήμα για να βρεθεί στην “κανονικότητα”, ακολουθώντας και τις άλλες πρώην “μνημονιακές” χώρες, όπως πχ την Πορτογαλία ή την Κύπρο, που εξόφλησαν πρόωρα τις οφειλές τους στο ΔΝΤ.

Γιατί δεν εξοφλούμε όλο το ποσό

Στο ερώτημα γιατί δεν εξοφλούμε από τώρα το σύνολο των οφειλών προς το Ταμείο, η απάντηση είναι ότι η Ελλάδα θέλει μεν να αποπληρώσει ένα μέρος του ακριβού χρέους προς το ΔΝΤ, αλλά είναι υποχρεωμένη να τηρεί και τις ισορροπίες με τους θεσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι στη συμφωνία για την ενισχυμένη εποπτεία, υπάρχει όρος που προβλέπει ως έναν από τους ελεγκτές της ελληνικής οικονομίας, το ΔΝΤ. Ήταν ένας όρος που είχε επιβάλλει εκτός από το Eurogroup και ο ESM. Τότε ο επικεφαλής του μηχανισμού κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, υπενθύμιζε σε κάθε ευκαιρία, ότι εκτός από την απόφαση του συμβουλίου των υπουργών της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ είναι και τεχνικός σύμβουλος του ESM, άρα σε κάθε περίπτωση θα συμμετέχει και στην επίβλεψη της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Για να συμμετέχει όμως έστω και με τη χαλαρή εξαμηνιαία αξιολόγηση που έχει πλέον καθιερώσει, θα πρέπει να υπάρχει υπόλοιπο οφειλής στο ταμείο, από τα δάνεια ύψους 27 δισ. που έδωσε στην Ελλάδα κατά το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο. Διαφορετικά, θα πρέπει να περιοριστεί στην αξιολόγηση του άρθρου IV του καταστατικού του, κάτι που δεν θέλει προς το παρόν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα