Lockdown τύπου Μαρτίου σε “κόκκινες” περιοχές δείχνουν οι επιστήμονες

Την πιθανότητα lockdown τύπου Μαρτίου στις κόκκινες περιοχές δείχνουν οι επιστήμονες, με τον Ιανουάριο να αναμένεται επιδείνωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, όπως δείχνουν και  οι προβλέψεις της ομάδας του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο “κόκκινο” κυρίως η Δυτική Αττική και η Κοζάνη,

ενώ σε 9 ακόμη περιοχές και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ξάνθη, Κιλκίς, Πιερία, Πέλλα, Δράμα, Ροδόπη, Λάρισα και Γρεβενά, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένοτναι σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

“Σοβαρό” χαρακτήρισε το πρόβλημα με την αύξηση των κρουσμάτων στις εν λόγω περιοχές ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι πιθανώς και σήμερα να υπάρξουν ανακοινώσεις για lockdown τύπου Μαρτίου στις εν λόγω περιοχές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η δυτική Αττική και η δυτική Μακεδονία.  Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει και χαλάρωση των μέτρων είπε πως, «με τα δεδομένα που προέκυψαν όταν ήταν χωρισμένη σε ζώνες η χώρα, είδαμε ότι υπήρξε μεταφορά από ζώνη σε ζώνη κι έτσι έγιναν οριζόντια τα μέτρα».

«Μπορεί να συμβεί να χαλαρώσουν τα μέτρα στις πράσινες περιοχές», είπε, αλλά ξεκαθάρισε πως είναι «δεδομένο ότι μέχρι τις αρχές Γενάρη πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις δομές».

Ένα απλό πράγμα θα ήταν να επιβληθεί το lockdown του Μαρτίου στις περιοχές που κινδυνεύουν, είπε για περιοχές όπως δήμοι δυτικής Αττικής και δυτικής Μακεδονίας. «Αν έχουμε στην Αθήνα ό,τι στη Θεσσαλονίκη, φαντάζεστε τι θα γίνει, γι’αυτό και πρέπει να λάβουμε μέτρα στις συγκεκριμένες περιοχές», σημείωσε και τόνισε πως «το πρόβλημα είναι σοβαρό, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να χρονίζει».

Χθες πάντως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μετά από σύσκεψη στη δυτική Αττικής απηύθηνε αυστηρή προειδοποίηση για την τήρηση των μέτρων και τους ελέγχους, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως θα γίνοτναι έλεγχοι ακόμα και πόρτα – πόρτα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα επισκεφτεί σήμερα την Κοζάνη και θα παρευρεθεί σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για θέματα που αφορούν στην πανδημία του κορωνοϊού και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να έχει σειρά συναντήσεων σχετικά με την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων όπως εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή, την πορεία των ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες Αρχές για την τήρηση των μέτρων, καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι κατά τόπους αρμόδιοι φορείς ενόψει των εορτών.

Entries NavigationΤσακρής: Αναμένεται έκρηξη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή πιο σκληρού lockdown τον Ιανουάριο, ακόμα και αντίστοιχου με αυτό του Μαρτίου, άφησε και ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, καθώς όπως σημείωσε τον επόμενο μήνα αναμένεται μεγαλύτερη έκρηξη του ιού.

«Μπαίνουμε σε έναν δύσκολο μήνα. Μπορεί να έχουμε το εμβόλιο που σίγουρα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της επιδημίας, όμως τον Ιανουάριο περιμένουμε μεγαλύτερη έκρηξη του ιού, με αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος. Δεν αποκλείεται να είναι χειρότερο από ό,τι βιώσαμε τον Νοέμβριο. Γι’ αυτό και η Ευρώπη προετοιμάζεται ώστε να προλάβει τα χειρότερα. Έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τον συγχρωτισμό τις ημέρες των εορτών. Έτσι, ενδέχεται παράταση του υπάρχοντος lockdown και τον Ιανουάριο ή ακόμα σκληρότερο, τύπου Μαρτίου», σημείωσε ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά στις κόκκινες περιοχές της Δυτικής Αττικής, σχολίασε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα συντείνουν προς την επιβολή σκληρότερων μέτρων ώστε «να προλάβουμε αυτό που συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα που είδαμε από νομό σε νομό να επεκτείνεται η επιδημία πολύ γρήγορα. Κι εκεί υπήρχαν κάποιες αποστάσεις, ενώ εδώ δεν υπάρχουν πραγματικά όρια από δήμο σε δήμο». Συμπλήρωσε δε ότι αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ορισμένους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Κοζάνη.

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Τσάκρη, η αύξηση των κρουσμάτων σε αυτές τις περιοχές αποδίδεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά εργοστάσια και εργάτες που μετακινούνται μαζί καθιστώντας δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα