Μήδεια: Τι ισχύει για όσους δεν πήγαν στη δουλειά τους

Συνέπειες στην προσέλευση των εργαζομένων είχε η κακοκαιρία, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν τα κατάφεραν να πάνε στη δουλειά τους.

Τυχόν διακοπή των συγκοινωνιών και επικινδυνότητα όλων των δρόμων, και όχι μόνο των κεντρικών οδικών αρτηριών, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης και του παγετού που ακολουθεί, αλλά και της χαμηλής ορατότητας σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν τυπική περίπτωση σπουδαίου λόγου, που δικαιολογεί, σύμφωνα με την καλή πίστη, τη μη παροχή της εργασίας.

Εφόσον

υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, το δικαίωμα στις αποδοχές της ημέρας κακοκαιρίας θεμελιώνεται όταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και ο εργαζόμενος δεν κατόρθωσε, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, να μεταβεί στην εργασία του. Επίσης το δικαίωμα αυτό διατηρείται και όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε κανονικά επειδή ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της χωρίς να λάβει τα απαιτούμενα «μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης». Ως εκ τούτου, ο εργαζόμενος που δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην επιχείρηση, της οποίας τη λειτουργία διέκοψε ο εργοδότης την ημέρα της κακοκαιρίας λόγω της εκτίμησής του π.χ. ότι δεν θα υπάρξει επαρκής πελατεία ή (και) προσέλευση των εργαζομένων, δικαιούται κανονικά τις αποδοχές της ημέρας αυτής.

Αντίθετα, στην επιχείρηση που λόγω της ασυνήθους σε ένταση χιονόπτωσης είναι κατ’ αντικειμενική κρίση αδύνατο να λειτουργήσει, τα μέρη απαλλάσσονται αμοιβαία από τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά την παροχή εργασίας κατά την ημέρα που παρέμεινε κλειστή.

Σημειώνεται ότι την ημέρα κατά την οποία ο εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, δεν μπορεί να χρεωθεί μονομερώς από τον εργοδότη στον μισθωτό ως ημέρα κανονικής άδειας», καταλήγει το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στον οικείο δήμο ώστε να λάβουν σχετική βεβαίωση για την κακοκαιρία.

Oδηγία από το Υπουργείο Εργασίας

Οι ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οδήγησαν το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και συνυπολογίζοντας το μεγάλο κοινωνικό έργο που προσφέρουν οι εργαζόμενοι διανομείς, συστήνει στους εργοδότες, στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους.

Συγκεκριμένα η σύσταση είναι οι εργοδότες να εφοδιάσουν τους διανομείς άμεσα με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχη στολή προστασίας, κλπ), ώστε, υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες, να διασφαλίζεται επαρκώς η υγεία και η ασφάλειά τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, προέχει η προστασία των εργαζόμενων διανομέων, κυρίως δε κατά τις βραδινές ώρες που οι συνθήκες θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολες.

Οι εργοδότες θα πρέπει να μεριμνούν, ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζομένους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ειδικά υπό τις παρούσες καιρικές συνθήκες.

«Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες καταγγελίες γίνουν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων διανομέων θα εξεταστούν όλες με την απαιτούμενη αυστηρότητα».

Πηγή: ΕΡΤ

Το άρθρο Μήδεια: Τι ισχύει για όσους δεν πήγαν στη δουλειά τους εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα