Οι «ανίερες» επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παππάς και τα ΜΜΕ

Με ένα λεπτομερές αλλά προβληματικό, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, σχέδιο άλωσης του κράτους, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το 2015 τη διακυβέρνηση της χώρας. Τα μίντια ήταν ένα από τα εργαλεία που θέλησε η ομάδα του Αλέξη Τσίπρα να ελέγξει για να πετύχει τον απώτερο στόχο.

Κυρίαρχο ρόλο διαδραμάτισε το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών. Ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος ο Νίκος Παππάς, δεξί χέρι του Τσίπρα

και ενδιάμεσος ο Χρήστος Καλογρίτσας. Ο Λάμπρος Σταυρόπουλος ξετυλίγει στο Βήμα της Κυριακής το κουβάρι που οδήγησε μέχρι την προανακριτική.

Από το 2012-14, όταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν «καβάλα στο κύμα» των εξελίξεων επελαύνοντας προς την εξουσία, έχει παρέλθει άφθονος και εξαιρετικά διδακτικός πολιτικός χρόνος. Ηταν η εποχή που ο εν αναμονή τότε πρωθυπουργός έβλεπε και συζητούσε με επιχειρηματίες και εκδότες – ενίοτε υπό το νωχελικό βλέμμα μιας… «γάτας Ιμαλαΐων» – σε μια προσπάθεια οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης με στόχο τη διαμόρφωση νέων συμμαχιών στο μιντιακό τοπίο και την αναδιάταξη των ισορροπιών υπέρ του κόμματός του.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η προσπάθεια αυτή έλαβε χαρακτηριστικά απόπειρας επιβολής μιας «νέας τάξης πραγμάτων». Τα γεγονότα είναι γνωστά: κλείσιμο του Mega, προσπάθεια άλωσης του ΔΟΛ, «έλεγχος» του Πήγασου κ.λπ. Ο διαγωνισμός για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το 2016, έμπνευσης του τότε υπουργού Επικράτειας Νίκου Παππά και στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, εξελίχθηκε από επιχείρηση εισβολής στα «χειμερινά ανάκτορα» των «καναλαρχών», σε «Βατερλό» για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκαλύφθηκε ότι με την επίκληση της αποκατάστασης της νομιμότητας στο αρρύθμιστο με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων ραδιοτηλεοπτικό τοπίο (αρχής γενομένης από το ’89 που μοιράστηκαν οι άδειες από τη συγκυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ο ΣΥΝ, πολιτικός πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ), η ενδόμυχη στόχευση ήταν ο περιορισμός των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας και η απόκτηση ενός αμιγώς ελεγχόμενου καναλιού – ενός «ΣΥΡΙΖΑ channel» -, αν ισχύουν όσα υποστηρίζει ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας που εμφανίζεται σε ρόλο «μπροστινού» με «μεσολαβητή» τον κ. Παππά προκειμένου το τότε κυβερνών κόμμα να αποκτήσει το πολυπόθητο κανάλι.

Πέρα από τυχόν ποινικές διαστάσεις που ίσως αναδειχθούν στο πλαίσιο των ερευνών της προανακριτικής επιτροπής που αποφάσισε η Βουλή (με 187 «υπέρ» έναντι 85 «κατά», 16 «παρών» και 1 άκυρο), το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται πρακτικά να «πληρώσει τα σπασμένα» για τους χειρισμούς που έγιναν τότε και οδήγησαν στο φιάσκο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Παππάς ίσον Τσίπρας και Τσίπρας ίσον Παππάς

«Αν θέλουν να κάνουν τον Τσίπρα Ανδρέα δεν έχουν παρά να το τολμήσουν…» σχολίαζε παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις βαθύτερες πολιτικές επιδιώξεις της ΝΔ μέσω της παραπομπής του κ. Παππά, λόγω της στενής σχέσης του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για την Κουμουνδούρου άλλωστε, όπως αποτυπώθηκε σε όλους τους τόνους στη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, η προανακριτική επιτροπή είναι «ποινικά ανυπόστατη». Το μοναδικό ζητούμενο για την πλειοψηφία είναι «η εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων της», όπως λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπονοώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει «μια έωλη νομικά προσπάθεια» της ΝΔ «να στήσει ποινικά ικριώματα κατά των αντιπάλων της», σύμφωνα και με τη χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας παρέχοντας πλήρη στήριξη στο επί σειρά ετών – από τότε που αναδείχθηκε στην ηγεσία του ΣΥΝ – «δεξί χέρι» του. Εκτός από συνεργάτες εξάλλου ήταν και επιστήθιοι φίλοι από τα χρόνια της Νεολαίας του ΣΥΝ, ενώ ο κ. Παππάς υπήρξε ο «εξ απορρήτων» του κ. Τσίπρα – τουλάχιστον κατά την περίοδο που στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι θεωρούσαν ότι «Παππάς = Τσίπρας και Τσίπρας = Παππάς», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στους κομματικούς διαδρόμους.

Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική «συστράτευσης» με τον πρώην υπουργό Επικράτειας και υπεράσπισης των χειρισμών του την επίμαχη περίοδο κατέστη απολύτως σαφής στη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στην προανακριτική επιτροπή να δώσει μια μεγάλη πολιτική μάχη (για «πόλεμο» μιλούν οι πλέον θερμόαιμοι) καθώς θεωρεί ότι πίσω από τη στόχευση του κ. Παππά βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρόεδρός του. Εξ ου και η επιλογή «ετοιμοπόλεμων» στελεχών, όπως ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε υπήρξε στον «κύκλο Παππά», και ο Παύλος Πολάκης, που ανήκει στον στενό πυρήνα περί τον πρώην υπουργό και η παρουσία του στην επιτροπή σηματοδοτεί την επιλογή του «σκληρού ροκ» που επιφυλάσσει η Κουμουνδούρου.

Τα αμείλικτα ερωτήματα και οι ανεπαρκείς απαντήσεις

Από τις τοποθετήσεις στη Βουλή του κ. Τσίπρα όσο και του «εγκαλούμενου» κ. Παππά δεν δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις για ερωτήματα που ταλανίζουν ακόμα και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που από τότε έχει μείνει με την απορία: Ποιες σχέσεις είχε, αν είχε, ο πρώην υπουργός Επικράτειας και το κόμμα του με τον επιχειρηματία Καλογρίτσα και ποιον ρόλο διαδραμάτισε προκειμένου να εμπλακεί εκείνος στον διαγωνισμό χωρίς να έχει τα απαραίτητα χρήματα, όπως απεδείχθη; Και αν το γνώριζε, όντως μεσολάβησε, όπως ισχυρίζεται ο επιχειρηματίας, προκειμένου να λάβει το ποσό των 3 εκατ. ευρώ για την εγγυητική επιστολή από τον Ομιλο CCC, μέσω λογαριασμού «φίλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», όπως αναφέρεται σε ένα από τα επίμαχα e-mail;

Οντως μεσολάβησε προκειμένου ο εν λόγω επιχειρηματίας να αναζητήσει αλλού τα χρήματα που του έλειπαν για να πληρώσει τη δόση για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας (ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει πει δημοσίως ότι ο κ. Παππάς του ζήτησε να δανείσει τον επίδοξο καναλάρχη για να πληρώσει τη δόση για την τηλεοπτική άδεια και ο Δημήτρης Κοντομηνάς ότι του ζητήθηκε να παραχωρήσει στον επιχειρηματία το 51% του καναλιού του). Και σε ποιο «White House» και «White Porscha» αναφέρονται όσοι ανταλλάσσουν e-mails; Υπάρχει όντως «κυπριακός αριθμός» λογαριασμού, όπως αναφέρεται για τη μεταφορά χρημάτων, και σε ποιον ανήκει; Ολα αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των ερευνών της 19μελούς προανακριτικής η οποία ξεκινά τις εργασίες της εντός της εβδομάδας.

«Βλέπουν» Ειδικά Δικαστήρια

Το αφήγημα που ξεδίπλωσε ο κ. Τσίπρας και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι συσπειρώνονται γύρω από τη «γραμμή» υπεράσπισης του κ. Παππά, ήταν ότι η κυβέρνηση προκειμένου να διαφύγει από τις ευθύνες της για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και τις ευρύτερες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της «στήνει» ειδικά δικαστήρια για τους αντιπάλους της, ωθώντας σε ποινικοποίηση την πολιτική ζωή. Μάλιστα, οι αναφορές στο παρελθόν και οι παραπομπές στο «βρώμικο ‘89» και την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτα – η οποία παρεμπιπτόντως έγινε με τη συνυπογραφή του ΣΥΝ – κατέδειξαν την πρόθεση να καλλιεργηθούν πολιτικοί συμβολισμοί και αναλογίες με βαρύ και τραυματικό ιστορικό φορτίο: «Η προσπάθεια της ΝΔ και της οικογένειας Μητσοτάκη να σπιλώσει τους τότε πολιτικούς αντιπάλους γύρισε μπούμερανγκ» είπε ο κ. Τσίπρας χαρακτηριστικά, δηλώνοντας «περήφανος» για τον νόμο Παππά, αν και αναγνώρισε: «Οχι ότι δεν κάναμε λάθη. Γι’ αυτά όμως είμαστε περήφανοι, παρά το μεγάλο κόστος, προσωπικό και πολιτικό».

Το άρθρο Οι «ανίερες» επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παππάς και τα ΜΜΕ εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα