Οι στρατηγικές επιλογές απέναντι στην Τουρκία
Ανεξάρτητα από το εάν θα μπορέσουμε ή όχι να επιλύσουμε τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τη διαδικασία που ξεκίνησε (διερευνητικός διάλογος κ.λπ.), η Τουρκία θα παραμείνει μια διαρκής τεράστια πρόκληση για την Ελλάδα. Και τούτο γιατί κυρίως οι ευρύτεροι όροι ισχύος και η σχετική θέση των δύο χωρών έχουν αλλάξει δραματικά υπέρ της Τουρκίας. Και θα συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα
του Π.Κ. Ιωακειμίδη
Το 1923 η πληθυσμιακή σχέση μεταξύ των δύο χωρών ήταν 1:2, Ελλάδα 7 εκατ. και Τουρκία 13,5 εκατ. πληθυσμού περίπου. Σήμερα είναι 1:8. Ελλάδα 11 εκατ. και Τουρκία 85 εκατ. περίπου και η σχέση βαίνει επιδεινούμενη εις βάρος μας. Το ίδιο ισχύει και για το μέγεθος της οικονομίας της Τουρκίας (τέσσερις φορές περίπου του μεγέθους της ελληνικής οικονομίας, 2% περίπου της παγκόσμιας) που της επιτρέπει να είναι μέλος της Ομάδας των 20 (G-20) μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου κ.λπ. Με βάση αυτά η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη αν και εξόχως προβληματική δύναμη. Και ως πρώην αυτοκρατορία υποφέρει όπως όλες οι πρώην αυτοκρατορίες από τη νοσταλγία της (νεο-οθωμανισμός). Βέβαια η Τουρκία έχει μεγάλες δομικές αδυναμίες αλλά αυτές συγκαλύπτονται κατά κάποιον τρόπο από τα δεδομένα της χώρας, τη γεωγραφική της θέση κ.ά.
Επομένως κι αν ακόμη λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε – που πρέπει να τα λύσουμε – και βελτιώσουμε θεαματικά τις σχέσεις μας, η Τουρκία θα παραμείνει μια τεράστια δομική μακροχρόνια πρόκληση για τη χώρα μας. Το ερώτημα συνεπώς είναι πώς αντιμετωπίζουμε την πρόκληση αυτή. Πώς αντιμετωπίζει μια σχετικά μεσαίου μεγέθους χώρα όπως η Ελλάδα ένα ισχυρό γείτονα που έχει δίπλα της με φιλοδοξία να καταστεί μάλιστα παγκόσμια δύναμη; Η απάντηση προκύπτει από την ιστορία και εμπειρία. Και η απάντηση είναι ότι προσπαθείς να ενσωματώσεις («να κλειδώσεις») τον ισχυρό γείτονα σ’ ένα ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να τον καταστήσεις όσο το δυνατόν ακίνδυνο. Οχι εξαρτήσεις, φινλανδοποιήσεις ή άλλα φαιδρά. Οταν έχεις μια τίγρη κοντά σου δεν την αφήνεις εντελώς ελεύθερη. Τη βάζεις σ’ ένα κλουβί ή τη δένεις κάπου στέρεα… Αυτό ακριβώς έκανε η Ευρώπη μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Κατασκεύασε το «κλουβί», την Ευρωπαϊκή Ενωση δηλαδή, και κλείδωσε μέσα τη Γερμανία και έτσι την κατέστησε εντελώς ακίνδυνη. Διότι, ας μη διαφεύγει, αυτός ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της ευρωπαϊκής ενοποίησης – Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μπορούμε να επαναλάβουμε αυτό το πρότυπο για την Τουρκία;
Μπορούμε υπό προϋποθέσεις, και η Ελλάδα αυτό θα πρέπει να έχει ως αφετηρία για μια μακροχρόνια στρατηγική για την Τουρκία με δύο εναλλακτικές επιλογές:
Πρώτον, η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας που ξεκίνησε το 1987 με την υποβολή της σχετικής αίτησης έχει ουσιαστικά παγώσει για λόγους που οφείλονται τόσο στην ίδια την ΕΕ όσο και κυρίως στην Τουρκία (εγκατάλειψη δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, διολίσθηση σε αυταρχικό καθεστώς, επιλογή νεο-οθωμανισμού κ.λπ.). Παρά ταύτα, η Τουρκία εμφανίζεται τώρα να επιθυμεί την αναβίωση της ενταξιακής διαδικασίας και τελικά την προσχώρησή της στην Ενωση ως πλήρους μέλους στο κάπως απώτερο μέλλον βεβαίως. Το ερώτημα είναι εάν και η Ευρώπη επιθυμεί να υποδεχθεί την Τουρκία ως πλήρες μέλος. Η απάντηση είναι μάλλον αμφιλεγόμενη. Μερικές χώρες-μέλη ναι, κάποιες άλλες όχι. Ωστόσο η Ελλάδα θα πρέπει να στηρίξει ενεργά αυτή την επιλογή, υπό προϋποθέσεις φυσικά. Εάν μπορεί η Τουρκία να κλειδωθεί στο κλουβί της Ενωσης, αυτό θα πρέπει να γίνει και θα είναι η καλύτερη επένδυση ασφάλειας για την Ελλάδα. Βέβαια οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία στην προοπτική της ένταξης είναι πολλές και περίπλοκες – από την επιστροφή στη δημοκρατική τάξη, σεβασμό του κράτους δικαίου μέχρι τον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας. Ολα αυτά δεν είναι εύκολα αλλά δεν είναι και εντελώς αδύνατα. Μπορεί το καθεστώς Ερντογάν να φαίνεται ισχυρό, υπάρχει ωστόσο ένα επίσης ισχυρό ρεύμα στην τουρκική κοινωνία που επιθυμεί την επιστροφή στην Ευρώπη και τη δημοκρατία. Εάν παρά τσίπα η στρατηγική ενσωμάτωσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν προχωρήσει και μάλλον δεν θα προχωρήσει για το ορατό μέλλον, τότε η Τουρκία μπορεί να δέσει με την ΕΕ μέσω μιας ειδικής σχέσης με συγκεκριμένες ρυθμίσεις και προϋποθέσεις. Δεύτερον, παράλληλα με την ειδική σχέση, ανάγκη είναι η Τουρκία να ενσωματωθεί σ’ ένα περιφερειακό θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας. Για την Ελλάδα το πλέον ενδεδειγμένο θα ήταν να δημιουργηθεί ένας Οργανισμός Περιφερειακής Συνεργασίας για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμπερίληψη όλων των κρατών της περιοχής και φυσικά της Τουρκίας (το υπάρχον Gas Forum δεν ανταποκρίνεται στον σκοπό αυτόν, ούτε μπορεί να ανταποκριθεί). Φυσικά η σύσταση του Οργανισμού αυτού προϋποθέτει και την προηγούμενη επίλυση του κυπριακού προβλήματος ώστε να αρθούν οι τουρκικές αναρρήσεις για τη συμμετοχή της ταυτόχρονα με αυτή της Κύπρου. Αλλά και αυτό δεν είναι ανέφικτο.
Αλλη μακροχρόνια στρατηγική για την «τουρκική πρόκληση» δεν υπάρχει (παράλληλα βέβαια με την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης ως μέσου στήριξης αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης).
Ο κ. Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης είναι ομότιμος καθηγητής, πρώην πρεσβευτής – σύμβουλος του ΥΠΕΞ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ. Από τις εκδόσεις Θεμέλιο κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο «Επιτεύγματα και Στρατηγικά Λάθη της Εξωτερικής Πολιτικής της Μεταπολίτευσης».
Aπό το Βήμα της Κυριακής
Το άρθρο Οι στρατηγικές επιλογές απέναντι στην Τουρκία εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απίστευτη δήλωση Μπαλάσκα για τα τηλέφωνα των αστυνομικών
- Το φρούτο που αν το τρως κάθε μέρα, καταπολεμά το άγχος
- Προσοχή: Αν έχεις στα χέρια σου αυτό το 50ευρω πρέπει να ενημερώσεις αμέσως την αστυνομία
- Η μη τήρηση του lockdown φάνηκε και ...στις καταθέσεις
- Κώστας Δόξας: Χαμός στο προφίλ του στα social media – «Εύκολα δείχνεις δαρμένη, έχω δει πολλά μακιγιάζ» λέει φίλη του
- Το Καβούρι έγινε Μπαλί-Εικόνες που προκαλούν δέος-Η άμπωτη «εξαφάνισε» τη θάλασσα και το θέαμα είναι μοναδικό
- Απέσυραν την αστυνομική προστασία του Γιώργου Τράγκα
- Lockdown : Κλειδώνει η ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου
- Lockdown : «Κλειδώνει» η ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου – Το 13032 και ο χρονικός περιορισμός
- Η νέα εικόνα του Αλέξη Τσίπρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις tomanifesto
- Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ενισχύσεις 7,3 δισ. ευρώ
- Οι στρατηγικές επιλογές απέναντι στην Τουρκία
- Μάριο Ντράγκι, ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών
- Ένα ιδεολογικό απολίθωμα
- Μάριος Τσάκας: Η ΔΕΔΑ φέρνει το φυσικό αέριο σε όλη την Ελλάδα
- Κώστας Τσιάρας: Η πολιτεία δεν μπορεί να αποκλίνει από το νόμο
- Συνέντευξη Μέγκαν-Χάρι: Σε αναμμένα κάρβουνα το παλάτι
- Δέκα ρεκόρ που… απειλούνται μέσα στο 2021
- Τελευταία Νέα tomanifesto
- Οι στρατηγικές επιλογές απέναντι στην Τουρκία
- Κώστας Τσιάρας: Η πολιτεία δεν μπορεί να αποκλίνει από το νόμο
- Μάριος Τσάκας: Η ΔΕΔΑ φέρνει το φυσικό αέριο σε όλη την Ελλάδα
- Δέκα ρεκόρ που… απειλούνται μέσα στο 2021
- Συνέντευξη Μέγκαν-Χάρι: Σε αναμμένα κάρβουνα το παλάτι
- Μάριο Ντράγκι, ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών
- Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ενισχύσεις 7,3 δισ. ευρώ
- Ένα ιδεολογικό απολίθωμα
- Κορωνοϊός: Διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ για τα συστατικά των εμβολίων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επιθέσεις στην Αττική τη νύχτα – Πάνω από 300 επιθέσεις για Κουφοντίνα το τελευταίο διάστημα
- Σχεδόν 19.000 κρούσματα κορονοϊού στην Ινδία το τελευταίο 24ωρο
- Κοροναϊός – Γκάγκα : Στα νοσοκομεία 20άρηδες, ακόμη και ολόκληρες οικογένειες
- Παραγουάη-κορωνοϊός: Παραιτήσεις όλων των υπουργών ζητεί ο πρόεδρος μετά τις αιματηρές κινητοποιήσεις για τον χειρισμό της πανδημίας
- Γερμανία-Κορωνοϊός: Τρόφιμοι οίκων ευγηρίας είναι οι μισοί από τα θύματα του φονικού ιού
- Μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα δείχνουν οι ειδικοί, τι ισχύει σήμερα
- Λάρισα: Συνεχίζεται η προμήθεια τροχόσπιτων για του σεισμόπληκτους της περιοχής
- Σεισμός στην Ελασσόνα: «Αγώνας» για να στεγαστούν οι κάτοικοι – Διαρκείς μετασεισμοί
- Πάφος: Δεν έβαλε χειρόφρενο και κατέληξε με το όχημά του στη θάλασσα