Πέτσας: Ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας μόλις περάσουμε τον υγειονομικό σκόπελο

Για τις καταγγελίες για το γηροκομείο στα Χανιά, για την πορεία της πανδημίας και το Πάσχα, για την καθολική άρση των μέτρων έως τις 15 Μαΐου, για την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας μίλησε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στο Mega

Συγκεκριμένα:

Για τις καταγγελίες για το γηροκομείο στα Χανιά

 Είμαστε σε

συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας και έχει αποσταλεί μία επιστολή από την Παρασκευή, με την οποία αναζητούνται όλα τα σχετικά στοιχεία. Πράγματι, το πλαίσιο και οι κανόνες λειτουργίας των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων τίθενται από το Υπουργείο Εργασίας και την εποπτεία την ασκεί η Περιφέρεια. Οι εκτεταμένοι έλεγχοι, στους οποίους αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης, αφορούσαν την περίοδο του κορονοϊού για τις συνθήκες τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Περιμένουμε την ανταπόκριση όλων των συναρμόδιων στην επιστολή του Υπουργείου Εργασίας και θα δούμε πώς θα κινηθούμε και εμείς, από την πλευρά μας, στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό, πάντως, που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι το γεγονός ότι η υπόθεση διερευνάται ταυτόχρονα και στο δικαστικό επίπεδο. Είναι μία συγκλονιστική υπόθεση που, εκτός των άλλων, δείχνει και μία τρομερή αποξένωση, που πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

Για την πορεία της πανδημίας και το Πάσχα

Είναι μία δύσκολη περίοδος αυτή που ζήσαμε τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες. Νομίζω, όμως, ότι πλησιάζουμε προς το τέλος αυτής της δύσκολης διαδρομής, μέσα από την οποία σφυρηλατήθηκε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και στους θεσμούς της Πολιτείας και αυτό είναι κάτι, πάνω στο οποίο μπορούμε να συνεχίζουμε να χτίζουμε.

Δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τα μέτρα ή τους ελέγχους, όταν είμαστε στο τέλος της διαδρομής. Ας κάνουμε, λοιπόν, λίγη υπομονή ακόμα. Καταλαβαίνω ότι όλοι θα θέλαμε να πάμε σε αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς ή στο χωριό μας, αλλά είμαι σίγουρος ότι όλοι μας μπορούμε να επιδείξουμε την υπομονή που απαιτείται, να μείνουμε εδώ και να μην εφευρίσκουμε απίθανες δικαιολογίες, προκειμένου να φύγουμε από την Αθήνα ή τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Για την καθολική άρση των μέτρων έως τις 15 Μαΐου

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει είναι η άναρχη συνάθροιση, είτε σε εξωτερικούς χώρους, είτε πολύ περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους τώρα που η εστίαση ήταν κλειστή. Εκτιμώ ότι, από τις 3 Μαΐου και μετά, θα δούμε μία αποσυμφόρηση των φαινομένων που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα, καθώς είναι προτιμότερο να λειτουργεί κάποιος με κανόνες παρά να προσπαθεί να αποφεύγει τους κανόνες, να φτιάχνει δικούς του και εν τέλει να παραβιάζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πιστεύω ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη, ενώ όσον αφορά στο θέμα του ωραρίου, εκτιμώ ότι θα προσαρμοστούν τόσο οι πελάτες, όσο και οι καταστηματάρχες και ότι δεν θα έχουμε αχρείαστα πρόστιμα.

Από τις 3 Μαΐου και μετά, όταν και θα ανοίξει η εστίαση, και από τις 10 Μαΐου και μετά, όταν θα αυξηθούν οι κοινωνικές δραστηριότητες με το άνοιγμα των σχολείων και τη μείωση του ποσοστού της τηλεργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες, έχει μεγάλη σημασία να θυμηθούμε ξανά πώς τα καταφέραμε την ίδια περίοδο πέρυσι. Και αναφέρομαι στην τήρηση των μέτρων από όλους μας, στην τήρηση δηλαδή των αποστάσεων, στο τακτικό πλύσιμο των χεριών και στη σωστή χρήση της μάσκας. Όλα αυτά έχουν πολύ μεγάλη σημασία για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Ναι, θα κυκλοφορούμε περισσότερο, ναι, θα κυκλοφορούμε για περισσότερη ώρα, ναι, θα είναι πολύ περισσότερες οι δραστηριότητες που θα «απελευθερωθούν», αλλά τα μέτρα προστασίας πρέπει να μας συνοδεύουν για αρκετό καιρό ακόμα. Ας μην το ξεχνάμε αυτό.

Για την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας

Από την παρουσίαση του Υπουργού Οικονομικών στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, θα ήθελα να αναφερθώ μόνο σε δύο ενότητες και σε τέσσερις αριθμούς. Το πρώτο είναι η στήριξη που δώσαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα στην πραγματική οικονομία. Πρόκειται για 39 δισ. ευρώ από το κρατικό ταμείο, δηλαδή από το ταμείο όλων των φορολογουμένων προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Και αυτό το κάναμε πράξη, γιατί καταφέραμε να αντλήσουμε 22 δισ. ευρώ από τις αγορές, από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για ασύλληπτα νούμερα όσον αφορά στην πραγματική οικονομία.

Παράλληλα, όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα, από τον Ιούνιο του 2019 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021, είχαμε 25,7 δισ. ευρώ επιστροφή στις ιδιωτικές καταθέσεις, ένα επίσης τεράστιο νούμερο, ενώ ταυτόχρονα τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν κατά 28 δισ. ευρώ από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα άλλο τραπεζικό τοπίο και μιλάμε για μία άλλη πραγματική οικονομία, έτοιμη να μπορέσει να έχει μία ταχεία ανάκαμψη μόλις ξεπεράσουμε αυτόν τον υγειονομικό σκόπελο. Και, πραγματικά, αυτό είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας για ένα πολύ καλύτερο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Εάν, στο υγειονομικό σκέλος, όλοι κάνουμε αυτήν την προσπάθεια που χρειάζεται σε αυτό το τελευταίο μίλι που έμεινε, τα πράγματα θα είναι σύντομα πολύ καλύτερα.

Το άρθρο Πέτσας: Ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας μόλις περάσουμε τον υγειονομικό σκόπελο εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα