Πισσαρίδης: «Να διαγραφούν χρέη των κρατών-μελών»

Τη διαγραφή χρεών των κρατών-μελών της ΕΕ προς την ΕΚΤ προκειμένου να εξελιχθεί απρόσκοπτα η πορεία ανάκαμψης της ευρωπαϊκής και των εθνικών οικονομιών μετά την κατανίκηση της πανδημίας πρότεινε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης. Σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσαν η ισπανική εφημερίδα «Εl Pais» και η Mobile World Capital,

ο κύπριος νομπελίστας Οικονομίας συντάχθηκε με την άποψη που εξέφρασε ο γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί, που επίσης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, για διαγραφή χρεών που διακρατεί η Ευρωτράπεζα. Αναφερόμενος, μάλιστα, στο ελληνικό χρέος, που ήδη αγγίζει το 200% του ΑΕΠ, είπε χαρακτηριστικά: «Ως Ελληνας πρέπει να είμαι υπέρ της διαγραφής χρέους».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Καψύλη για το Βήμα της Κυριακής, ο κ. Πισσαρίδης αποτίμησε θετικά τη στάση της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για τη στήριξη των οικονομιών κατά την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Και υιοθέτησε μια πιο «προχωρημένη» και ριζοσπασπκή λύση στο μείζον ζήτημα των χρεών της πανδημίας από εκείνη προς την οποία προσανατολίζεται η ΕΚΤ, δηλαδή από την αποπληρωμή των χρεών σε βάθος 30ετίας ή και 50επας προκειμένου να μην εξελιχθεί το πρόλβημα σε βρόχο για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ο κύπριος καθηγητής φάνηκε να συντάσσεται με την άποψη που είχαν διατυπώσει γραπτώς σε κείμενο-μανιφέστο για τη μετά COVID εποχή 100 οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και ο Πικετί. «Οφείλουμε στον εαυτό μας 25% του χρέους μας και για να αποπληρωθούμε αυτό το ποσό θα πρέπει να το βρούμε από άλλου. Είτε δανειζόμενοι εκ νέου για να καλύψουμε το χρέος αντί να δανειζόμαστε για να επενδύσουμε, είτε αυξάνοντας τους φόρους και μειώνοντας τις δαπάνες» σημείωναν στο κείμενό τους οι «100».

Ταμείο για τους— ευέλικτους

Το δεύτερο θέμα της τηλεδιάσκεψης της «Εl Pais» ήταν η απασχόληση μετά την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης και ο τρόπος που θα επιδράσει η πανδημία στο εργασιακό και επιχειρηματικό μοντέλο του μέλλοντος. «Σε περιόδους αβεβαιότητας είναι πιο ευέλικτο για τις επιχειρήσεις να απασχολούν ελεύθερους επαγγελματίες και εξωτερικούς συνεργάτες, παρά να προσλαμβάνουν εργαζομένους πλήρους απασχόλησης» σημείωσε ο κ. Πισσαρίδης.

Εξυπακούεται ότι το μοντέλο αυτό πλήττει καίρια τις κοινωνικές πτυχές της απασχόλησης. Ετσι ο κύπριος οικονομολόγος πρότεινε ως αντιστάθμισμα να προχωρήσουν οι κυβερνήσεις στη δημιουργία ενός Ταμείου, το οποίο θα μπορούν οι εργαζόμενοι να χρησιμοποιούν για αναρρωπκές άδειες, για άδειες διακοπών και για άλλες ανάγκες που δεν θα καλύπτουν οι εργοδότες.

Φέρνοντας ως παράδειγμα το επάγγελμα των διανομέων φαγητού, ο κ. Πισσαρίδης είπε πως το Ταμείο θα συγκεντρώνει χρήματα από τις ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούν για τις παραδόσεις τους οι διανομείς. «Πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει. Είναι ένας καλός τρόπος και να διατηρηθεί η ευελιξία και να υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται για τις κοινωνικές πτυχές της εργασίας» είπε ο καθηγητής της London School of Economics και του Πανεπιστημίου της Κύπρου.

Το άρθρο Πισσαρίδης: «Να διαγραφούν χρέη των κρατών-μελών» εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα