Προανακριτική: Αγωνία για τον «κολλητό» Παππά στον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών ενός πρώην υπουργού του – πριν από τον Νίκο Παππά για την υπόθεση του Χρήστου Καλογρίτσα και της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών υπήρξε ο Δημήτρης Παπαγγελλόπουλος και η υπόθεση Novartis.

Οσοι τότε σχολίαζαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε

αντιδράσει όσο έντονα περίμεναν, αυτή τη φορά θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια πολύ πιο ηχηρή αντίδραση. Όπως σημειώνει η Μυρτώ Λιαλιούτη στα Νέα, και μόνο τα πρόσωπα που ανέλαβαν να συμμετάσχουν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή συνεδρίαση είναι ενδεικτικά: ο Παύλος Πολάκης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν φημίζονται για την ψυχραιμία τους. Ο δεύτερος, μάλιστα, θα συμμετάσχει παρά τις φημολογούμενες κακές σχέσεις που διατηρεί με τον Παππά. Ο Παππάς, άλλωστε, δεν είναι ένα απλό συνεργαζόμενο πρόσωπό, όπως υπήρξε ο Παπαγγελόπουλος, αλλά ένας εκ της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που για πολύ καιρό θεωρούταν ένας εκ των εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα.

Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη σημερινή συζήτηση φάνηκε στη χθεσινή ομιλία του Τσίπρα. κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας: «Αυτή η κυβέρνηση έχει το θράσος να εγκαλεί διαρκώς τον ΣΥΡΙΖΑ για υποθέσεις σκανδάλων. Και να στήνει τώρα δεύτερο Ειδικό Δικαστήριο για υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς στοιχεία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας εμφανώς αιχμές για πολιτική ρεβάνς εκ μέρους της ΝΔ. Παράλληλα με την κριτική που άσκησε στη διαχείριση της πανδημίας, ο Τσίπρας ζήτησε από τα στελέχη του «μεγάλη προσοχή στις δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις μας», καθώς «καραδοκούν να πιαστούν από κάθε μας λέξη» – μια φράση που θα μπορούσε να θεωρηθεί αναφορά στις πρόσφατες διαφοροποιήσεις για την ψήφο στην αξιοποίηση του Ελληνικού.

Ο Τσίπρας ήξερε προφαντός τι θα συναντήσει μπροστά του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης: σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Χρήστος Σπίρτζης κατηγόρησαν ευθέως τους βουλευτές που απείχαν από την ψηφοφορία για το Ελληνικό, με τον πρώτο μάλιστα να σχολιάζει πως «κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν το κόμμα να μείνει στο 20%, να μην ξανακερδίσει εκλογές για να υπάρξουν εσωκομματικές εξελίξεις». Το γάντι σήκωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας πως «είναι ντροπή τα όσα ακούγονται» και κάνοντας λόγο για «κυνήγι μαγισσών». Από την πλευρά του, ο Νίκος Φίλης, ένας εξ αυτών που διαφοροποιήθηκε, άφησε τις δικές του αιχμές προς την πλευρά της ηγεσίας για τον τρόπο λήψης αποφάσεων, τονίζοντας πως η απόφαση για «ναι» στο Ελληνικό δεν ήταν απόφαση κάποιου συγκεκριμένου οργάνου – «είναι ο πρωινό καφές πολιτικό όργανο;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μπροστά στη σημερινή συνεδρίαση, πάντως, οι διαφορές αναπόφευκτα θα μπουν σε παύση, τουλάχιστον μέχρι το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, που, αν δεν αλλάξει κάτι λόγω της κοινοβουλευτικής συζήτησης για την πανδημία, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Στόχος, άλλωστε, είναι σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα να φανεί (ακόμα κι αν δεν είναι) υποστηρικτική στον Παππά, στηρίζοντας κατ’ επέκταση και τις επιλογές του κόμματος στη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας.

Καθώς δεν έχουν προκύψει οι αντίστοιχες ενδείξεις, από την πλευρά της η ΝΔ δεν βάζει επισήμως στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα – κι αυτό παρότι στα κοινά στοιχεία της υπόθεσης Παππά και της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου εκτιμούν πως αποτυπώνεται η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ «να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας». Ακριβώς για να μη δώσουν αφορμή να ανοίξει ζήτημα «διώξεων» και απαντώντας στις κατηγορίες περί ρεβάνς, από την κυβέρνηση προχωρούν πολύ προσεκτικά. Παράλληλα, υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά αναμένεται να ψηφίσει και το Κίνημα Αλλαγής, ρίχνοντας «πάγο» στα σενάρια συμπόρευσης των δύο κομμάτων.

Το άρθρο Προανακριτική: Αγωνία για τον «κολλητό» Παππά στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα