Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Έξι και να τους καίνε

Σε μάχη σώμα με σώμα εξελίσσεται ο αγώνας για την προεδρία των ΗΠΑ ανάμεσα στον Τραμπ και τον Μπάιντεν. Με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να διεκδικεί την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος προηγείται στο σύνολο των δημοσκοπήσεων με διαφορά τουλάχιστον 7 ποσοστιαίων μονάδων, η μάχη φαίνεται να κλείνει υπέρ του Μπάιντεν.

Ωστόσο το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου δεν θα κριθεί από το σύνολο της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων αλλά από τις 6 αμφιλεγόμενες πολιτείες οι οποίες και διαθέτουν ικανό αριθμό εκλεκτόρων

ώστε να ανατρέψουν τελευταία στιγμή όλα τα προγνωστικά, φέρνοντας για μία ακόμη φορά τον Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. Κυρίαρχη πολιτεία ανάμεσα σε εκείνες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα της προεδρίας των ΗΠΑ αναδεικνύεται η Φλόριντα. Με 29 εκλέκτορες στις προηγούμενες εκλογές του 2016 ο Τραμπ διατήρησε την πρωτοκαθεδρία του έναντι της Κλίντον, κάτι που φαίνεται να είναι δύσκολος στόχος δεδομένου ότι έχουν αλλάξει τα δημογραφικά στοιχεία από το ‘16 έως και σήμερα και με τον 45ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να έχει ήδη δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μείζων όμως είναι και ο ρόλος της Πενσιλβάνια η οποία είναι και ο τελευταίος σταθμός της εκστρατείας των δύο υποψηφίων προέδρων καθώς δεν αποτελεί μία πολιτεία με ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση, κάτι που κάνει και τις δύο πλευρές να θέλουν να διεκδικήσουν τους εκλέκτορές της. Η Πενσιλβάνια αποτελεί στόχο τόσο του Μπάιντεν όσο και του Τραμπ. Ο αριθμός των εκλεκτόρων είναι αρκετά μεγάλος προκειμένου να δώσει τη νίκη σε έναν από τους δύο υποψηφίους, δεδομένου ότι προκειμένου να εκλεγεί ένας πρόεδρος θα πρέπει να διαθέτει την πλειοψηφία των εκλεκτόρων, δηλαδή 270 από τους 538.

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί το Τέξας το οποίο αν και παραδοσιακά είναι πολιτεία των Ρεπουμπλικανών απειλείται από την έντονη συμμετοχή νέων ψηφοφόρων καθώς επίσης και μαύρων οι οποίοι κλίνουν υπέρ των Δημοκρατικών. Μέχρι σήμερα έχουν ψηφίσει ήδη περίπου 9,5 εκατ. ψηφοφόροι, νούμερο το οποίο ξεπερνάει κατά πολύ τα δεδομένα του 2016 όταν συνολικά στην πολιτεία ψήφισαν 8,9 εκατ. ψηφοφόροι.

Εικόνα για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης δεν αναμένεται να υπάρξει αμέσως το βράδυ της Τρίτης. Ο λόγος είναι ότι αν και ένας μεγάλος αριθμός των επιστολικών ψήφων θα έχει καταμετρηθεί σε αρκετές πολιτείες της Αμερικής, ωστόσο εφόσον η αναμέτρηση είναι τόσο στενή ανάμεσα στους δυο υποψηφίους η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν θα γίνει παρά μόνο όταν ολοκληρωθεί καταμέτρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολική ψήφος είναι ένα χαρακτηριστικό που ευνοεί περισσότερο τους Δημοκρατικούς καθώς υπάρχει η παρότρυνση προς όλους, ακόμη και σε εκείνους που την προηγούμενη τετραετία δεν ψήφισαν, να πάνε και να ψηφίσουν, ενώ αντίθετα οι Ρεπουμπλικανοί στηρίζουν τις δυνάμεις τους στην αυτοπρόσωπη ψήφο την ημέρα των εκλογών.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ήδη προσφύγει σε πολλές πολιτείες κατά της ψήφου τύπου ντράιβ θρου, ειδικά στην περιοχή του Τέξας όπου πλέον βρίσκονται υπό αμφισβήτηση περίπου 120.000 ψήφοι σε μία περιοχή που τείνει υπέρ των Δημοκρατικών. Ο πρόεδρος Τραμπ ισχυρίστηκε ωστόσο ότι θα κηρύξει τον εαυτό του νικητή των εκλογών εφόσον η καταμέτρηση δείξει πως πλησιάζει στον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων, ακόμη και αν αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί με βάση τα τελικά αποτελέσματα της αναμέτρησης.

Οι εκλογές αυτές ωστόσο λαμβάνουν έναν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα και πρόκειται για μία κοινωνική αναμέτρηση η οποία αναδεικνύεται από τις διαφορές που υπάρχουν στις κοινωνικές τάξεις και τις κοινωνικές ανισότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2016 η συμμετοχή των Αφροαμερικανών στις εκλογές υπήρξε από ελάχιστη έως και ανύπαρκτη, αντίθετα στις εκλογές αυτές παρουσιάζεται μεγάλη συμμετοχή της αφροαμερικανικής κοινότητας, κάτι το οποίο δεν ευνοεί ιδιαίτερα τους Ρεπουμπλικανούς μετά και τα επεισόδια που προκάλεσε η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αμερικανούς αστυνομικούς.

Ιδιαίτερα τα τελευταία 24ωρα επικρατεί ένας πυρετός προετοιμασιών από τους καταστηματάρχες προκειμένου να οχυρώσουν τα καταστήματά τους μετά και από υποδείξεις τόσο των τοπικών εμπορικών συλλόγων αλλά και της πολιτείας, καθώς υπάρχουν φόβοι για κοινωνική αναταραχή αλλά και για αναμενόμενες συγκρούσεις οι οποίες φορτίζονται περισσότερο από τη στάση των δύο υποψηφίων και περισσότερο του προέδρου Τραμπ. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι καταστηματάρχες οι οποίοι είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το ρίσκο και να αφήσουν τα καταστήματά τους ανοχύρωτα απέναντι στα πιθανά επεισόδια και τους διαδηλωτές, με αιτιολογία τα ανύπαρκτα έσοδα των τελευταίων μηνών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Του Γιάννη Μούτσου από Τα Νέα

Keywords
Τυχαία Θέματα