Σάμος-Σκορδίλης: Νωρίς να πουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε. Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης, αναφορικά με την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη

1:51 το μεσημέρι ανοιχτά της Σάμου.

Ο κ.Σκορδίλης, ερωτηθείς εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, απάντησε πως «δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό». Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι νωρίς χρονικά ώστε να ειπωθεί εάν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα.

Όπως ειπώθηκε από τον κ.Σκορδίλη, «η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30χλμ νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ».

«Είναι ένας πολύ μεγάλος σεισμός στη Σάμο, 6,8, ή 6,9 Ρίχτερ. Είναι μια γνωστή περιοχή με μεγάλα ρήγματα, θα έχει μεγάλη σεισμική ακολουθία» σημειώνει την ίδια ώρα ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε πως θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί και μάλιστα κάποιοι θα είναι πολύ ισχυροί, ακόμα και της τάξεως των 6 Ρίχτερ.

Μάλιστα, υποστήριξε πως ενδέχεται να είναι και πιο καταστροφικοί από τον αρχικό σεισμό.

«Θα έχει μία μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, μετασεισμούς οι οποίοι θα διαρκέσουν μήνες, αλλά σε μεγάλη ένταση το επόμενο 48ωρο και σίγουρα την επόμενη εβδομάδα, επειδή ένα κομμάτι του ρήγματος προσεγγίζει τις δυτικές ακτές της Σάμου, υπάρχει περίπτωση κάποιοι μετασεισμοί να γίνουν πιο κοντά στο νησί και αν και μικρότερου μεγέθους να έχουν επίσης μεγάλες επιπτώσεις. Μετασεισμοί της τάξης του 6 πολύ εύκολα μπορούν να γίνουν με έναν τόσο ισχυρό σεισμό», είπε ο κ. Παπαζάχος και τόνισε ότι όποιο σπίτι δίνει δείγμα για ζημιά δεν θα πρέπει να κατοικηθεί.

«Οποιοδήποτε κτίσμα έχει κάποια ζημιά δεν πρέπει να κατοικηθεί και να ελεγχθεί από μηχανικούς», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα