Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι-Μείωση ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Την επιδημιολογική κατάσταση, που παραμένει ιδιαίτερα επιβαρυμένη, εκτιμά σε συνεδρίασή της η Eπιτροπή  Εμπειρογνωμόνων, με την παράταση των υφιστάμενων μέτρων να θεωρείται δεδομένη.  Χθες Πέμπτη είχαμε νέο αρνητικό ρεκόρ με τους διασωληνωμένους που ξεπέρασαν τους 700.

Στη σημερινή ενημέρωση θα δοθούν διευκρινίσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, σχετικά με τα self τεστ, που αναμένεται από τις αρχές Απριλίου

να διατίθενται δωρεάν, για τους πολίτες, στα φαρμακεία. Υπενθυμίζεται ότι τα 4 τεστ το μήνα που θα παρέχονται σε κάθε Έλληνα πολίτη με την επίδειξη του ΑΜΚΑ θα είναι απολύτως δωρεάν.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, σειρά μέτρων για το «άνοιγμα» του τουρισμού με ασφάλεια, κάτι που επιβάλλει το τρίτο και πιο ανθεκτικό, όπως όλα δείχνουν, κύμα της πανδημίας, εισηγούνται το τελευταίο διάστημα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αλλά και ειδικοί επιστήμονες

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης εκτίμησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει αύξηση των διασωληνωμένων, σημειώνοντας ότι ένα ποσοστό 4-5% των νοσηλευομένων θα χρειαστεί να μπουν σε ΜΕΘ, ενώ πρόσθεσε ότι τη μεθεπόμενη θα υπάρξει σταδιακή μείωση. Όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου ο κ. Πλατανησιώτης τόνισε ότι όσο προχωράνε οι εμβολιασμοί τόσο προχωράμε προς την κανονικότητα, ωστόσο -είπε- είναι πολύ νωρίς για τις αρχές Απριλίου, ίσως τη μεθεπόμενη.

Παράλληλα επεσήμανε ότι τίθενται πολλά υγειονομικά και επιδημιολογικά ερωτήματα καθώς ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί ψυχολογικά και χαλαρώνει τα μέτρα. “Ήρθε η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων”, είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και σημείωσε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και στην παραγωγική κοινότητα κατά προτεραιότητα, γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα του τουρισμού, που θεωρείται η βαριά μας βιομηχανία, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί οι εργαζόμενοι του κλάδου. “Δεν μπορούμε να μιλάμε για covid-free νησιά, covid-free ξενοδοχεία και να μην έχουν εμβολιαστεί οι εργαζόμενοι”, είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου μιλώντας στην ΕΡΤ απέφυγε να δώσει κάποια ημερομηνία για το άνοιγμα της κοινωνίας και της αγοράς λέγοντας πως είναι παρακινδυνευμένο αφού η πανδημία πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο.

Μείωση ιικού φορτίου

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε, σχετικά με τα λύματα στην Αττική, πως «τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν μια μείωση 27%, η οποία όμως θα πρέπει να συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα».  Ο καθηγητής εξήγησε πως χρειάζεται να αναλυθούν τα δείγματα και την ερχόμενη Δευτέρα για να παρατηρηθεί αν αυτή η μείωση θα είναι επιτέλους τάση. Τόνισε, δε, πως στο τέλος αυτή της εβδομάδας θα γνωρίζουμε πώς πήγε η εβδομάδα και αν υπάρχει τάση μείωσης. Παραμένει, παρόλα αυτά, υψηλό το φορτίο στην Αττική.

Ο καθηγητής υποστήριξες πως θα χρειαστούμε όλο τον Απρίλιο για να «κατέβει» το κύμα.

Αισιόδοξος ότι μετά τις 20 Απριλίου τα δύο τρίτα της χώρας θα είναι «κίτρινα» ή «πράσινα» στον επιδημιολογικό χάρτη, εμφανίστηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Εξήγησε ότι τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν «μονότονα σχεδόν» ότι μετά τις 15 Απριλίου η μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων θα είναι σαφής, μπορεί και κάτω από 2.000.

Το άρθρο Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι-Μείωση ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα