Συσκευή σε μέγεθος νυχιού ανιχνεύει τον κορωνοϊό σε λίγα λεπτά

Μια νέα συσκευή σε μέγεθος νυχιού ανιχνεύει ιούς και βακτήρια, μεταξύ των οποίων και τον κορονοϊό σε λίγα λεπτά και έχει κόστος μόνο μισό ευρώ. Ανάμεσα στην ομάδα που δημιούργησε την νέα, αυτή, συσκευή βρίσκεται και ένας Έλληνας, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις έξι».

Επιστήμονες στη Βρετανία (από το Imperial

College), μεταξύ των οποίων και ο Μιχαήλ Κασιμάτης, δημιούργησαν ένα τσιπάκι με βιοαισθητήρα, που αποτελεί τη μικρογραφία ενός εργαστηρίου και με το οποίο είναι δυνατό να γίνει ένα «μίνι» μοριακό τεστ PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης) για ανίχνευση, μεταξύ άλλων, του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Τα μοριακά τεστ απαιτούν μεγάλη εργαστηριακή υποδομή, έτσι τα αποτελέσματα να χρειάζονται μία έως δύο μέρες για να βγουν. Η καινοτομία της νέας βρετανικής συσκευής (lab-on-a-chip) είναι ότι, παρά το μικρό μέγεθός της, μπορεί να εκτελέσει μια «μινιατούρα» του μοριακού ελέγχου PCR και να βγάλει αποτέλεσμα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

«Ο στόχος είναι να μπορεί κανείς να κάνει αυτό το τεστ σπίτι του, όχι μια φορά το μήνα, αλλά σχεδόν κάθε μέρα. Παίρνεις ένα δείγμα από το σάλιο σου και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στο σπίτι, ακριβώς όπως χρησιμοποιούνται τα τεστ για το ζάχαρο», υπογράμμισε ο ερευνητής.

Tο νέο τσιπάκι-εργαστήριο με την ονομασία TriSilix, είναι φτιαγμένο από πυρίτιο, το ίδιο υλικό με αυτό που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά τσιπ (επεξεργαστές) των υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων κ.α.

Ο Μιχαήλ Κασιμάτης είναι ερευνητής στο τμήμα βιο-μηχανικής του Imperial College και έχει περάσει και ο ίδιος κορωνοϊό. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην ομάδα δημιουργίας του μικροτσιπ είναι χημικοί, πυρηνικοί φυσικοί, μηχανικοί, κομπιουτεράδες αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός ως ειδικότητα.

«Φτιάξαμε το πιο μικρό μηχάνημα ανίχνευσης μεταδοτικών νόσων. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε και οπουδήποτε θα μπορεί να ανιχνεύσει μεταδοτικές νόσους όπως ο κορωνοϊός. Όχι μόνο τον  κορωνοϊό αλλά και πολλές άλλες νόσους για ανθρώπους, ζώα και φυτά» δήλωσε ο κ. Κασιμάτης.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ξεκίνησαν την κατασκευή αυτού του τσιπ πριν 2,5 χρόνια για την ανίχνευση ενός δολοφονικού βακτηρίου στο στομάχι των αγελάδων που σκότωνε τα κοπάδια τόσο ύπουλα όσο ο κορωνοϊός. Και στην πορεία το προσάρσμοσαν για την ανίχνευση του κορωνοϊού.

Τους λείπουν μόνο 300.000 για να μπουν σε φάση παραγωγής και όπως δήλωσε ο 29χρονος ερευνητής «εμείς ολοκληρώσαμε τη πρώτη δημοσίευση πάνω σε αυτό πριν από ένα με δύο μήνες και δεν έχουμε έρθει ακόμα σε επαφή με την κυβέρνηση, διάφορες εταιρίες έχουν έρθει σε επαφή με εμάς».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα