Το μυστικό της διαχείρισης κρίσεων

«Γραμμένη στα κινεζικά η λέξη «κρίση» αποτελείται από δύο χαρακτήρες: ο ένας αντιπροσωπεύει τον κίνδυνο και ο άλλος την ευκαιρία» (J. F. Kennedy). Θα μου πείτε ότι τα διάφορα τσιτάτα είναι μια συνήθως εντυπωσιακή καταφυγή, αλλά μακριά από τη σκληρή πραγματικότητα. Είναι αλήθεια πως όταν έλθει η κρίση, η επίκληση σοφιστειών δεν βοηθά στην αντιμετώπισή της, διότι ο καθένας μπορεί να ηγηθεί όταν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο αλλά μόνο ο καλύτερος όταν το σχέδιο αρχίσει να καταρρέει.

του Θοδωρή Ρουσόπουλου

Το ερώτημα που μου ετέθη από «ΤΑ ΝΕΑ» είχε να κάνει με τη διαχείριση κρίσεων και

την επικοινωνία. Κάπου εκεί θολώνουν τα πράγματα αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που αφελώς πιστεύουν ότι η διαχείριση είναι μια καθαρά επικοινωνιακή υπόθεση και ακόμη χειρότερα πως η επικοινωνία είναι η συγκάλυψη της πραγματικότητας. Ούτε το ένα ούτε το άλλο φυσικά ισχύουν.

Χρόνια υποστηρίζω πως η επικοινωνία και η πολιτική είναι σαν τις ράγες του τρένου. Παράλληλες και αλληλοεξαρτώμενες για να κυλήσουν πάνω τους τα βαγόνια. Η θεοποίηση της επικοινωνίας οδήγησε σε λάθος συμπεράσματα τους πολίτες και κυρίως τους πολιτικούς. Κάποιοι πίστεψαν πως αρκούν οι ωραίες φωτογραφίες στο Instagram ή κάποιες κορώνες αντιπολίτευσης στο Twitter πασπαλισμένες με αρκετή δόση λαϊκισμού.

Ομως κάποτε οι λέξεις αποσύρονται. Το αποτέλεσμα της πραγματικής πολιτικής διαχείρισης επηρεάζει τις ζωές μας. Στη ζυγαριά θα μπουν αλήθειες και ψέματα. Μέθοδος και αποτελεσματικότητα. Το μυστικό στη διαχείριση κρίσεων δεν σχετίζεται με τις εναλλακτικές καλό – κακό αλλά με την αποφυγή του κακού να γίνει χειρότερο. Ετσι ερμηνεύεται πολύ απλά γιατί ενώ έχουν υπάρξει μεγάλες κρίσεις με απώλειες ζωών και περιουσιών, οι πολιτικοί που τις διαχειρίστηκαν σωστά, κέρδισαν. Διότι έδρασαν με σχέδιο – ευέλικτο στις διαρκείς εναλλαγές που είναι σύμφυτες με τις εν εξελίξει κρίσεις – με διαρκή ενημέρωση των πολιτών και ενσυναίσθηση.

Στην πανδημία και το πώς τη διαχειρίστηκε η κυβέρνηση, απάντηση δίνει η σύγκριση με τους άλλους και η αποφυγή του χειρότερου. Η προ μηνών ρήση του καθηγητή Τσιόδρα πως εάν δεν είχε υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση θα είχαμε υπερδιπλάσιους νεκρούς τα λέει όλα.

Η αποτελεσματικότητα, η ταχύτητα λήψης αποφάσεων, η αύξηση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού καθώς και των κλινών ΜΕΘ, τα 36,5 δισ. ευρώ που δόθηκαν σε έναν χρόνο στην αγορά, είναι στοιχεία αληθή. Για σκεφτείτε να μην είχαν γίνει αυτά; Τότε θα μιλούσαμε όχι για κρίση στην επικοινωνία αλλά για πολιτικό τσουνάμι ολκής. ΓΓ αυτό και οι κατήγοροί μας δεν βλέπουν να περνά ο λόγος τους. Διότι η κοινή γνώμη κατάλαβε.

Οι διαχειριστές της επικοινωνίας κάθε κυβέρνησης είναι καταδικασμένοι να ακούνε κριτική. Το έζησα από πρώτο χέρι επί οκτώμισι χρόνια ως ο μακροβιότερος εκπρόσωπος αντιπολίτευσης και κυβέρνησης μαζί. Το αποτέλεσμα όμως είναι που θα θυμούνται όλοι στο τέλος. Κι αυτό σε δικαιώνει.

Ο Θοδωρής Poυσόπουλος είναι Βουλευτής ΝΔ Β1 Αθηνών. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα Νέα

Το άρθρο Το μυστικό της διαχείρισης κρίσεων εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Το μυστικό της διαχείρισης κρίσεων,