Βλάσης: Η Τουρκία υποσκάπτει κάθε προσπάθεια συνεννόησης

Με κινήσεις εκβιασμού και με την «διπλωματία των κανονιοφόρων», η Τουρκία υποσκάπτει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και ειρηνικής διευθέτησης, σημειώνει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό Κώστας Βλάσης, σε συνέντευξή του στο in.gr.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κρίση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα, ενώ “η Τουρκία αναπτύσσει μία επεκτατική πολιτική, η οποία

βασίζεται σε παράνομες ενέργειες που την καθιστούν παράγοντα αποσταθεροποίησης”.

Αναφερόμενος στους ομογενείς τονίζει ότι “κινητοποιούνται με δική τους πρωτοβουλία, αποδεικνύοντας το υψηλό εθνικό τους φρόνημα και υπενθυμίζοντάς μας ότι μέσα τους χτυπά δυνατά η ελληνική καρδιά”, ενώ υπογραμμίζει και το σημαντικό ρόλος των ομογενειακών ΜΜΕ στην παρούσα συγκυρία.

“Όλοι μαζί, ενωμένοι, γίνονται άτυπα η φωνή μας στα πέρατα του κόσμου”, επισημαίνει και προσθέτει πως το υπουργείο Εξωτερικών έχει λάβει πρωτοβουλίες, ώστε “οι δίκαιες θέσεις της χώρας να εκπέμπονται με τον κατάλληλο συντονισμένο τρόπο προς τις ξένες κυβερνήσεις, σε διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, οργανισμούς και ακαδημαϊκούς χώρους” και να αντικρούονται “επικοινωνιακά οι αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργούνται για την Ελλάδα από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων”.

Αναφερόμενος στην ψήφο των αποδήμων, όπως λέει αυτό θα είναι μια πραγματικότητα από τις επόμενες εθνικές εκλογές, αποκαθιστώντας έτσι “μια διαχρονική αδικία για τους Έλληνες πολίτες που διαβιούν στο εξωτερικό και δεν μπορούσαν να ασκήσουν το ύψιστο αυτό δημοκρατικό δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους”.

Σχετικά με τον ακριβή αριθμό των ομογενών που θα ψηφίσουν, “αυτός θα φανεί από την εγγραφή τους στην σχετική πλατφόρμα, ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είμαι αισιόδοξος ως προς το ύψος της συμμετοχής, λόγω των προϋποθέσεων που έθεσαν η αντιπολίτευση και λοιπά κόμματα στη Βουλή”.

Προσθέτει ότι “ο νόμος σε μεγάλο βαθμό δεν ικανοποιεί τους ομογενείς, αλλά ούτε και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, η οποία ήταν αντίθετη στο να τεθούν όρια και περιορισμοί στη ψήφο των αποδήμων”, όμως εξηγεί πως χρειαζόταν αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων στην Βουλή για να γίνει νόμος του κράτους και “να γίνει το πρώτο βήμα”.

Προτρέπει δε τους “συμπατριώτες μας να αξιοποιήσουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία, που τους δίνεται, για πρώτη φορά και να εγγραφούν μαζικά στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους”.

Ο κ. Βλάσης σημειώνει πως η πανδημία δημιούργησε αντικειμενικές δυσκολίες στις προσπάθειες της κυβέρνησης να φέρει πιο κοντά την πατρίδα με τους ομογενείς σε όλο τον κόσμο, ωστόσο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις Πρεσβείες και τα Προξενεία μας σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς.

“Το χαρτοφυλάκιο του αποδήμου ελληνισμού κρύβει από πίσω του μια δεύτερη Ελλάδα”, σημειώνει. “Υπό τον συντονισμό μου, έχουμε προχωρήσει σε μία καθολική αναβάθμιση των Αρχών μας, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των προξενικών υπηρεσιών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες”.

Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει προχωρήσει η ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ προξενικών αρχών, ειδικού ληξιαρχείου και δήμων. Ήδη λειτουργεί πιλοτικά σε επτά προξενικές αρχές η υπηρεσία “MyConsulLive” και η υπηρεσία “εικονικού βοηθού”, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, ο οποίος δίνει επί 24ώρου βάσεως πληροφορίες για σειρά προξενικών θεμάτων

Στον τομέα της ελληνικής γλώσσας και της διατήρησης της πολιτιστικής παράδοσης και ταυτότητας, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και τις έδρες ελληνικών σπουδών, κατά την διάρκεια της πανδημίας στηρίχθηκε η ελληνομάθεια με όλα τα διαθέσιμα μέσα, όπως για παράδειγμα η ψηφιακή πλατφόρμα εκμάθησης “staellinika”.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι στην Ελλάδα, από την έναρξη της πανδημίας, η πρωτόγνωρη κρίση αντιμετωπίστηκε “έχοντας ως αρχή την πρόληψη. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται 23η μεταξύ των 27 ευρωπαίων εταίρων της σε αριθμό θυμάτων”.

“Ωστόσο, αυτό δεν μας παρηγορεί. Τα θύματα της πανδημίας είναι άνθρωποι, όχι αριθμοί. Είναι συνάνθρωποί μας, που έχασαν τη μάχη”, αναφέρει, αλλά δηλώνει “αισιόδοξος ότι θα έχουμε σύντομα απτά αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς”.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για το υγειονομικό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο κ. Βλάσης επισημαίναι ότι στόχο έχει τη “διευκόλυνση και εξασφάλιση της ελευθερίας των πολιτών να μετακινηθούν όσο γίνεται περισσότερο και κυρίως με ασφάλεια για τους ίδιους, λαμβανομένων υπόψη και των συνθηκών που η πανδημία έχει δημιουργήσει”.

Τονίζει ακόμη ότι “η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που έχουν ως στόχο την αποφυγή εκτροπής της δημοσιονομικής κατάστασης”.

“Σε ό,τι αφορά στα μνημόνια, αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Και σε αυτό επιτρέψτε μου να είμαι κατηγορηματικός”, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. “Η ΕΕ ενέκρινε, μάλιστα, πριν λίγες μέρες ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο μόνο για το 2021 η χώρα μας προβλέπεται να απορροφήσει 5,5 δισ. ευρώ”.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών επισημαίνει ότι “ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σαφώς δηλώσει ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι κυβέρνηση τετραετίας και πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2023”.

Το άρθρο Βλάσης: Η Τουρκία υποσκάπτει κάθε προσπάθεια συνεννόησης εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα