Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα Rafale

Στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων εισάγεται αύριο με την κοινοβουλευτική διαδικασία του «επείγοντος» το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας για την απόκτηση των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας» κατατέθηκε πριν λίγο στην Βουλή και σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι σχετικές συμβάσεις απόκτησης των 6

καινούργιων και των 12 μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Την προμήθεια των νέων όπλων που θα φέρουν καθώς και την υποστήριξή τους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής, η συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει αύριο το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της ίδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα επεξεργαστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας για την απόκτηση των Rafale θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη 15 Ιανουαρίου.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας» περιλαμβάνει πέντε άρθρα. Τα κυριότερα εξ αυτών, περιλαμβάνουν το σχέδιο σύμβασης προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale», το σχέδιο σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης των μαχητικών καθώς και τη σύμβαση προμήθειας και εν συνεχεία υποστήριξης εξοπλισμού (όπλων) των γαλλικών αεροσκαφών.

Η σύμβαση αφορά στην απόκτηση συνολικά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Έξι εξ αυτών θα είναι καινούργια ενώ 12 μεταχειρισμένα. Το κόστος ανέρχεται σε 2,32 δισ. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται 1,92 δισ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα αεροσκάφη και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα που φέρουν.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής θα διαρκέσει δυο ημέρες. Ακολούθως, οι συμβάσεις θα περάσουν στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου. Το «παρών» στην Ολομέλεια θα δώσουν ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) Γεώργιος Μπλιούμης.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ψήφισης της σύμβασης καθώς το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα αναμένεται στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί για τις οριστικές υπογραφές της συμφωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα