DIGITAL EUROPE: Η Ελλάδα παράδειγμα για τις χώρες της Ε.Ε.

Την Ελλάδα ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής στην προώθηση των δικτύων 5G και ενίσχυσης των νεοφυών επιχειρήσεων σε συνεργασία με τον δημόσιο τομέα ανέδειξε στην τοποθέτησή του ο Ray Pinto, διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού στη DIGITALEUROPE, του φορέα των ευρωπαϊκών τεχνολογικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Pinto στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ως γεωπολιτική πρόκληση για την Ευρώπη» που διοργάνωσε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στο Ινστιτούτο

Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Wilfried Martens Centre for European Studies ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσουν τον παράδειγμα της Ελλάδας, ενώ υπογράμμισε τη σημασία διασύνδεσης των δημοσίων φορέων με ευρυζωνικά δίκτυα.

«Ανεξάρτητα από το πόσο αναπτύσσεται η τεχνολογία στην Ευρώπη αν δεν υπάρχει το απαραίτητο δίκτυο για να αξιοποιηθούν αυτά τα επιτεύγματα θα είναι σαν να έχουμε σύγχρονα τρένα χωρίς σιδηροδρομικές γραμμές» είπε και εκτίμησε ότι η επίτευξη υψηλών ταχυτήτων ίντερνετ σε όλη την Ευρώπη θα αλλάξει πλήρως την εικόνα της ευρωπαϊκής κοινωνίας και οικονομίας.

Τόνισε μάλιστα ότι η ΕΕ οφείλει να επιταχύνει τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων και υλοποίησης των πολιτικών ψηφιακού μετασχηματισμού, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στη μεγάλη ταχύτητα των διεθνών προκλήσεων και να μπορέσει να σταθεί απέναντι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό των ψηφιακών υπερδυνάμεων.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος που συμμετείχε στη συζήτηση, επεσήμανε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του παγκόσμιου συστήματος δημιουργώντας νέα δεδομένα και σε γεωπολιτικό επίπεδο, στα οποία η Ευρώπη καλείται όχι μόνο να προσαρμοστεί αλλά και να τα συνδιαμορφώσει. Παράλληλα, τόνισε ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία στο επίπεδο της κυβερνοασφάλειας είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική προστασία των ευρωπαϊκών ψηφιακών υποδομών και περιεχομένου από τις διαδικτυακές επιθέσεις.

Ο κ. Χριστόπουλος παρουσίασε τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού, ξεκινώντας από τη συγκέντρωση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου μια διοικητική μονάδα να σχεδιάζει και να υλοποιεί τις απαραίτητες πολιτικές συντονίζοντας όλα τα ψηφιακά ζητήματα του ελληνικού δημοσίου. Αναφέρθηκε εκτενώς στη δημιουργία της διαδικτυακής πύλης gov.gr που σήμερα παρέχει περισσότερες από 700 ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προώθησε με πολύ γρήγορους ρυθμούς τη δημοπράτηση του 5G, εν μέσω της πανδημίας, ενώ συνέστησε το ταμείο «Φαιστός» για τη χρηματοδότηση και ανάπτυξη του απαραίτητου οικοσυστήματος, με την ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων που καινοτομούν στον τομέα του 5G.

Η λειτουργία του Ταμείου συνδυάζεται, στο πλαίσιο της στρατηγικής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τα δίκτυα 5ης γενιάς, με τη διάθεση των συχνοτήτων σε ερευνητικά κέντρα και startups που καινοτομούν με όχημα το 5G. Αυτές οι δύο παρεμβάσεις, μαζί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που κατά 20% θα κατευθυνθούν προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα δώσουν ώθηση στη δημιουργία αξίας από τα νέα δίκτυα τα οποία μπορούν να γίνουν επιταχυντής της ανάπτυξης της χώρας.

Τη χαμηλή ταχύτητα ευρωπαϊκής αντίδρασης στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις σχολίασε ο Γερμανός εισηγητής Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για θέματα ψηφιακής πολιτικής και τεχνητής νοημοσύνης, Axel Voss, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στον δεδομένο κατακερματισμό που υπάρχει στην Ένωση. Ωστόσο τόνισε πως πρόκειται για έναν αγώνα επιβίωσης της Ευρώπης γι’ αυτό και χρειάζεται να υπάρξει μια αλλαγή νοοτροπίας, να εξασφαλισθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση που θα μπορέσει να κάνει ηγέτιδα δύναμη την ΕΕ στο ψηφιακό πεδίο. Στο ίδιο πλαίσιο ανάδειξε τη σημασία προώθησης της κοινής ψηφιακής αγοράς, την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση των ψηφιακών επιχειρήσεων, ενώ χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης που παρουσίασε ο κ. Χριστόπουλος λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει ψηφιακή κινητοποίηση και σε εθνικό επίπεδο, φυσικά υπό τον κοινό ευρωπαϊκό συντονισμό.

Οι συμμετέχοντες εστίασαν ιδιαίτερα στην ηθική διάσταση της τεχνητής νοημοσύνης και στην «ανάγκη προβολής των ευρωπαϊκών αξιών σε αυτό τον τεχνολογικό τομέα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο συντονιστής της συζήτησης Παναγιώτης Κακολύρης, επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο κ. Voss τόνισε την ανάγκη διασφάλισης διαφάνειας και εποπτείας στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης καθώς «ακόμα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματα και τις κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της ανάπτυξης εμπιστοσύνης των πολιτών προς την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς απαιτείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο με ισχυρές δικλείδες που θα διασφαλίζουν την ασφαλή αλληλεπίδραση των ανθρώπων με την τεχνολογία. Ο κ. Pinto έφερε ως παράδειγμα το ηλεκτρονικό εμπόριο, όπου χρειάστηκαν κάποια χρόνια για να δημιουργηθεί το περιβάλλον ασφάλειας που θα καθησύχαζε τους χρήστες. «Χρειάζεται να εκπαιδευτούν οι πολίτες στη χρήση και τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη προσαρμόζεται περισσότερο στον χρήστη διευκολύνοντάς τον».

Ο Γ.Γ. κ. Χριστόπουλος επισήμανε ότι ο ρόλος του κράτους είναι σημαντικός στην εξασφάλιση αυτής της απαραίτητης εμπιστοσύνης παρακολουθώντας και ρυθμίζοντας, όπου χρειάζεται, το περιβάλλον και εξασφαλίζοντας την ισορροπία μεταξύ της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η συζήτηση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του net@work, του φόρουμ των think tanks του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διοργανώνει το WMCES στις 25 και 26 Νοεμβρίου, με θέμα τη γεωπολιτική προοπτική της Ευρώπης.

The post DIGITAL EUROPE: Η Ελλάδα παράδειγμα για τις χώρες της Ε.Ε. appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα