Α.Τσίπρας: Η κυβέρνηση διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις και τώρα ρίχνει την ευθύνη της ανεργίας στους ανέργους

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για «αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες επιλογές» τόσο κατά των εργαζομένων όσο και κατά των ανέργων εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους την Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΑΕΔ.

«Αφού διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις με τον νόμο Χατζηδάκη,

που στην ουσία καταργεί το 8ωρο και απελευθερώνει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τώρα έρχεται να διαμορφώσει ένα πλαίσιο που ρίχνει την ευθύνη στον άνεργο για την ανεργία», ανέφερε ο κ. Τσίπρας κατά την εισήγησή του στη συνάντηση με τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ, μιλώντας για «ιδεοληπτική εμμονή με νεοφιλελεύθερες επιλογές που δεν έχουν “περπατήσει” ούτε καν σε συνθήκες κανονικότητας, ανάπτυξης και ευημερίας».

«Τώρα βρισκόμαστε σε συνθήκες κρίσης και αυτές οι ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές είναι επικίνδυνες», σημείωσε κάνοντας λόγο για «τη χειρότερη κυβέρνηση στο χειρότερο timing» και παραλληλίζοντας τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση στα εργασιακά με τις επιλογές της και στην ενέργεια: «Τις ιδεοληπτικές της εμμονές πληρώνουμε με την ακρίβεια, με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης».

«Η κυβέρνηση προωθεί την υποχρεωτικότητα της κατάρτισης έναντι του δικαιώματος στην εργασία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να συμπεράνει πως «έτσι υποβαθμίζει τον ΟΑΕΔ».

«Εμείς δεν υποστηρίζουμε τα αιτήματά σας μόνο από μία θεωρητική σκοπιά, δηλαδή την πάγια άποψή μας για το δικαίωμα στην εργασία. Πρέπει να αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία γιατί και η κατάρτιση είναι ένα εργαλείο που πρέπει να αξιοποιηθεί» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, «τιμωρία» την πρόβλεψη διαγραφής ανέργων από τα μητρώα του Οργανισμού.

«Όλα αυτά, λοιπόν, συντείνουν στο αρχικό μου συμπέρασμα ότι εδώ έχουμε μία κυβέρνηση με πολύ άγριες διαθέσεις απέναντι στον κόσμο της εργασίας, την κοινωνία», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως αυτό συντελείται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να έχουμε μία προσπάθεια του κράτους «να μπορέσει να συγκρατήσει αυτήν την τρομακτική όξυνση των ανισοτήτων και βεβαίως τις αναταράξεις που θα έχουμε από τις επιπτώσεις και του πολέμου αλλά και της αύξησης του πληθωρισμού στον κόσμο της εργασίας».

«Για αυτό θα χρειαστεί και οι εργαζόμενοι να δείξουν μέσα από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους ότι αυτές οι νεοφιλελεύθερες επιλογές είναι απαρχαιωμένες και επικίνδυνες», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον κόσμο της εργασίας «να δώσουμε τη μάχη προκειμένου να αναστραφεί η πορεία διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και να προστατευθεί η εργασία».

Για νομοσχέδιο που «βάλλει κατά της κοινωνίας» και «έρχεται να στοχοποιήσει τους ανέργους» έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΑΕΔ, Γιώργος Μακράκης.

«Έρχεται αυτό το νομοσχέδιο να βάλλει κατά της κοινωνίας. Να στοχοποιήσει τους ανέργους. Να διαγράψει, να απομακρύνει τους ανέργους για δύο χρόνια από τον ΟΑΕΔ. Να τους απαγορεύσει τη συμμετοχή τους σε επιδόματα ανεργίας, σε παροχές, σε κάθε είδους ενημέρωση από μία δημόσια υπηρεσία. Είναι τραγικό», είπε ο κ. Μακράκης, σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «το κράτος απομακρύνεται από κάθε είδους κοινωνική στήριξη». «Θέλει να ξεφορτωθεί από πάνω του τους ανέργους, να τους μεταβιβάσει την ευθύνη της ανεργίας, να λειτουργεί αυτόνομα και ανεξέλεγκτα», ανέφερε για να τονίσει πως «το νομοσχέδιο αυτό αλλάζει και τη διοικητική δομή του ΟΑΕΔ, όπου δημιουργεί κυβερνητική πλειοψηφία στο ΔΣ», κάτι που, όπως εκτίμησε, θα έχει ως αποτέλεσμα ότι «θα εξειδικεύονται πάντα δυσμενώς όλες οι αποφάσεις, σε βάρος των ανέργων και της κοινωνίας».

Στη συνέχεια, ο κ. Μακράκης επεσήμανε πως το εν λόγω νομοσχέδιο «δεν δίνει τίποτα στους ανέργους», «δεν τους δίνει μία στήριξη παραπάνω, μία διεύρυνση του επιδόματος ανεργίας, μία αύξηση του επιδόματος σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, να διευρύνει τα κριτήρια παροχής του επιδόματος». «Το μόνο που εισαγάγει είναι κατάρτιση, κατάρτιση, κατάρτιση», υπογράμμισε και σχολίασε πως παρ’ όλο που «η κατάρτιση αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο», «δεν μπορεί να είναι το κύριο εργαλείο απασχόλησης».

«Η κατάρτιση δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας, πολλές φορές, μάλιστα, τις υπονομεύει από την υπερκατάρτιση. Εγκλωβίζει τον άνεργο σε μια διαδικασία διαρκούς κατάρτισης μ’ ένα μικρό επίδομα. Για τον έχει εκεί να τον καταρτίζει και να τον επανακαταρτίζει χωρίς να τον οδηγεί ποτέ σε θέση εργασίας», εξήγησε.

Εξάλλου, έθεσε το ζήτημα της μείωσης των εισφορών προς τον ΟΑΕΔ, τονίζοντας ότι έτσι μειώνονται «οι πόροι του Οργανισμού» και άρα οι «δυνατότητες του Οργανισμού να παρεμβαίνει στους ανέργους».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΑΕΔ αναφέρθηκε στην μετονομασία του οργανισμού σε ΔΥΠΑ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «υποβιβασμό» σε υπηρεσία. «Αυτή η διοίκηση έχει διαθέσει πολλά χρήματα για τη διαφήμιση του ΟΑΕΔ, την αναβάθμιση του λογοτύπου του ΟΑΕΔ, για τα κοινωνικά δίκτυα του ΟΑΕΔ, και τώρα το αλλάζει σε ΔΥΠΑ χωρίς εμφανή σκοπό», κατέληξε ο κ. Μακράκης.

The post Α.Τσίπρας: Η κυβέρνηση διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις και τώρα ρίχνει την ευθύνη της ανεργίας στους ανέργους appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα