ΕΕ: Η ενεργειακή κρίση και η πανδημία επιταχύνουν τη μετάβαση των χωρών-μελών στην πράσινη ενέργεια

Οι περισσότερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενίσχυσαν τα σχέδιά τους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 2020, γεγονός το οποίο τις θέτει σε πορεία μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων αυτή την δεκαετία, ενώ η ενεργειακή κρίση και η κρίση της COVID-19 έδωσαν ώθηση μάλλον, παρά εκτροχίασαν την μετάβασή τους στην πράσινη ενέργεια, δήλωσαν σήμερα ερευνητές.

Τα αυξανόμενα κόστη ενέργειας και τα σοκ στην προμήθειά της που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησαν κάποιες χώρες στην καύση περισσότερου άνθρακα και σε

αγορές μη ρωσικού φυσικού αερίου, εγείροντας φόβους ότι αυτό θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ανάλυση των πολιτικών των χωρών της ΕΕ για το κλίμα δείχνει ότι μακροπρόθεσμα θα συμβεί το αντίθετο.

Από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, οι 17 ενίσχυσαν τα σχέδιά τους για την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 2020, σύμφωνα με τις δεξαμενές σκέψης Ember και Centre for Research and Clean Air.

Αν επιτευχθεί αυτό, τα πιο πρόσφατα σχέδια των χωρών θα οδηγήσουν στην παραγωγή του 63% του ηλεκτρικού ρεύματος της ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το 2030, με το ποσοστό αυτό να έχει αυξηθεί από το 55% που υπολογιζόταν βάσει των πολιτικών τους το 2019, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αυτό συνεπάγεται μείωση στην στηριζόμενη στα ορυκτά καύσιμα παραγωγή ενέργειας στην ΕΕ σε 595 τεραβατώρες (TWh) το 2030 από 1.069 τεραβατώρες το 2021.

“Η Ευρώπη δεν επιστρέφει στον άνθρακα ή στο φυσικό αέριο για να εξασφαλίσει ασφάλεια, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Οι χώρες επιταχύνουν (την πορεία προς) τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”, σημείωσε ο ανώτερος αναλυτής της Ember Παβέλ Τσίζακ.

Η Γερμανία και η Ολλανδία αύξησαν και οι δύο τους στόχους τους για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φέτος, καθώς επίσης χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία, αύξησαν τους δικούς τους από το 2020. Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Σλοβενία κι άλλες όρισαν ημερομηνίες εξόδου από τη χρήση άνθρακα και η Γαλλία προσέφερε επιδοτήσεις για τη θέρμανση κατοικιών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επιπλέον, σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα σχέδια της ίδιας της ΕΕ, τα οποία αποκαλύφθηκαν τον περασμένο μήνα, για την αύξηση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας για την απεξάρτηση των χωρών από τα ρωσικά καύσιμα.

Ωστόσο, άλλοι αναλυτές έχουν σημειώσει ότι τα σχέδια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να επιδιώξουν νέα προγράμματα για το φυσικό αέριο θα μπορούσαν να υπονομεύσουν αυτές τις προσπάθειες για πράσινη ενέργεια και ότι πολλά κράτη δεν έχουν δώσει προτεραιότητα στις πράσινες επενδύσεις στις δαπάνες τους μετά την πανδημία της COVID-19.

“Η ανάκαμψη είναι αρκετά ανακόλουθη στον κόσμο”, δήλωσε ο Μπράιαν Ο’Κάλαχαν, επικεφαλής ερευνητής στο Economic Recovery Project του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επισημαίνοντας ότι η Αυστραλία, η Κίνα και η Ινδία έχουν σχετικά μικρά μερίδια δαπανών για την πράσινη ανάκαμψη από την πανδημία της COVID-19.

The post ΕΕ: Η ενεργειακή κρίση και η πανδημία επιταχύνουν τη μετάβαση των χωρών-μελών στην πράσινη ενέργεια appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα