Ειρωνεία και έρωτας στην πεζογραφία του Βασίλη Αλεξάκη
Γραμμένα στα γαλλικά και ξαναγραμμένα ή μεταφρασμένα στα ελληνικά, τα βιβλία του Βασίλη Αλεξάκη κινούνται μεταξύ Ελλάδας, Ευρώπης και Αφρικής, διακρίνονται για το ευγενικό, αν και κάποτε καυστικό τους χιούμορ και στρέφονται γύρω από τρεις θεματικούς άξονες: τα πάθη του έρωτα, τη λατρεία της γλώσσας και τη διάσπαρτη κοινωνική καθημερινότητα.
Στους άξονες αυτούς παρεισδύει πάντοτε ένα έντονα αυτοβιογραφικό στοιχείο, που μετατρέπει τον συγγραφέα και τις διάφορες φάσεις της ζωής του σε πρωταγωνιστικούς παράγοντες της δράσης: από την παιδική ηλικία στην Ελλάδα και τη δισυπόστατη ελληνογαλλική ταυτότητα μέχρι τα τερτίπια του συγγραφικού επαγγέλματος και τη σχέση με τη μητέρα. Η ελληνική βιβλιογραφία του Αλεξάκη χωρίζεται επίσης σε τρεις κατηγορίες.
Πεζά και διηγήματα: Η σκιά του Λεωνίδα (1984), Ο μπαμπάς (1997) και Το μυστικό του κίτρινου τάπητα (2000).
Μυθιστορήματα: Έλεγχος ταυτότητας (1986), Το κεφάλι της γάτας (1988), Τάλγκο (1993), Πριν (1994), Η μητρική γλώσσα (1995), Η καρδιά της Μαργαρίτας (1999), Οι ξένες λέξεις (2003), Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα (2005), Τα κορίτσια του Σίτυ Μπουμ-Μπουμ (2007), μ. Χ. (2007), Η πρώτη λέξη (2011) και Το κλαρινέτο (2016). Προσωπική αφήγηση: Παρίσι-Αθήνα (1993). Ο έρωτας στην πεζογραφία του Αλεξάκη μπορεί να είναι πολλά ταυτοχρόνως πράγματα: αγάπη, ζήλεια, απιστία και ανεκπλήρωτο όνειρο, βαθύς συναισθηματικός δεσμός και σκληρός χωρισμός με οξύ πόνο, αλλά και χαρά υψηλής πτήσης και ανεξέλεγκτο πάθος. Και μπορεί ο έρωτας να είναι επιπροσθέτως αλέγρος και ταξιδιάρης, αλλά και να αναμετριέται κάθε τόσο με το άγχος του θανάτου ή να επιστρέφει (προκειμένου να βρει ένα σταθερό αντίβαρο) στις λυτρωτικές μνήμες των παιδικών χρόνων.
Χρησιμοποιώντας πρωτοπρόσωπη κατά κανόνα αφήγηση, και υιοθετώντας φανερά κινηματογραφικούς ρυθμούς (δεν είναι τυχαίο ότι το Τάλγκο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1984, με τίτλο Ξαφνικός έρωτας, από τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο), ο Αλεξάκης θα βάλει δίπλα στις περιπέτειες του έρωτα και την άλλη μεγάλη του έγνοια, τη γλώσσα. Σε ένα πρώτο επίπεδο τον απασχολεί η ελληνική γλώσσα στη σχέση της με τα γαλλικά, τη γλώσσα η οποία τον διαμόρφωσε ως συγγραφέα. Τον απασχολεί, όμως, και η γλώσσα σε γενικότερο φάσμα: από τη λειτουργία της ως αυτοδύναμου γραμματικού, συντακτικού και φωνολογικού συνόλου μέχρι τις ειδικές μορφές που παίρνει μέσα στα εκφραστικά συστήματα του έρωτα, της τέχνης, της πολιτικής εξουσίας και της καθημερινής συμβίωσης. Η γλώσσα, ωστόσο, απασχολεί τον Αλξάκη κι αλλιώς: όταν αναζητεί τις υπαρξιακές της ρίζες, όταν προσπαθεί να ικανοποιήσει την ανάγκη της για μυθοπλασία ή όταν επιστρέφει στις πρωτογενείς της βάσεις.
Η κοινωνική σκόπευση του Αλεξάκη μοιάζει ορισμένες φορές πολύ συμπαγής και εστιασμένη, όπως όταν ανατέμνει, μονίμως σε ιλαρούς τόνους, τις ισχυρές ταξικές αντιθέσεις της σύγχρονης Ευρώπης ή όταν τα βάζει με την προσήλωση της Ελλάδας στον βυζαντινισμό και την ορθοδοξία, ως τυπικός γάλλος κοσμικός ή ως αντικληρικαλικός υπερασπιστής του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, αλλά οι καθημερινές του εικόνες υποδεικνύουν, είτε για την Ελλάδα μιλάμε είτε για τη Γαλλία, μια κοινωνία που κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ανάμεσα στο τίποτε και στο μόλις και κάτι. Το καθημερινό και το ασήμαντο θέλουν να υποδείξουν εν προκειμένω έναν παράταιρο κοινωνικό βηματισμό, που αποκαλύπτει τον παραλογισμό της ατομικής ύπαρξης ενόσω αγωνίζεται να εξοικειωθεί με το μεγαλοπρεπές κενό της.
Όσο για το χιούμορ του, ο Αλεξάκης αστειεύεται χωρίς να παρωδεί και αποκαθηλώνει χωρίς να εμπαίζει. Η ειρωνεία του δεν είναι ούτε η ειρωνεία της ηθικής της σάτιρας ούτε η γεμάτη αυτοπεποίθηση ειρωνεία του σαρκασμού και του αυτοσαρκασμού. Μακριά από ευφυολογήματα και ναρκισσιστικές ατάκες, το κωμικό θα αποκτήσει στον Αλεξάκη και μια σαφώς καταθλιπτική όψη, όπου η επίγνωση της ματαιότητας των πραγμάτων θα συναντηθεί με την ήττα που θα υποστεί η λογική από την παραδοξότητα. Παρόλα αυτά, τα πρόσωπα του Αλεξάκη θα μείνουν μακριά από το οποιοδήποτε δράμα και θα πορευτούν ως ήρωες μιας εκ συστάσεως ελαττωματικής πραγματικότητας χωρίς να αποβάλουν ούτε μία στιγμή ο ευφρόσυνο πνεύμα τους.
The post Ειρωνεία και έρωτας στην πεζογραφία του Βασίλη Αλεξάκη appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μακελειό στη Νέα Σμύρνη: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες - Πατέρας έφαγε σφαίρες για τον γιο του
- Εμβολιασμός: Ποιοι πολίτες παίρνουν «σειρά» μετά τους ηλικίας 85 και άνω
- Η Άννα Μαρία Ψυχαράκη μας ξεναγεί στο δικηγορικό της γραφείο και είναι απίθανο!
- Σε αυστηρό lockdown η Βοιωτία από τα ξημερώματα της Τρίτης
- Έδωσε το IBAN και τον χρέωσαν – Το πάθημα ενός καταναλωτή
- Έναρξη διερευνητικών με την Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου
- Στον κόσμο της η Μελάνια, μα η Ιβάνκα συγκράτησε τον Τραμπ
- Ράδιο Αρβύλα στο OPEN: Με I will survive για Μητσοτάκη η πρεμιέρα του Αντώνη Κανάκη
- Κρίση στα Κατεχόμενα: Καταρρέει η κυβέρνηση Τατάρ
- Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές με την Τουρκία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- Τελευταία Νέα The President
- Σκληρό lockdown, με απόφαση Ν.Χαρδαλιά, στη Βοιωτία
- Έρευνα της EY: Η πανδημία έπληξε τις εφοδιαστικές αλυσίδες παγκοσμίως
- Η Γη γυρίζει πιο γρήγορα από ό,τι εδώ και 50 χρόνια
- Είναι πορώδη τα όρια μεταξύ λαϊκισμού και αυταρχισμού
- Οι κατοικίες της Holiday Residences στο Aphrodite Hills Resort επιλογή της Homes & Villas από την Marriott International
- A.Mέρκελ: “Προβληματικός” ο αποκλεισμός του Ντόναλντ Τραμπ από το Twitter
- Live η ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού
- Ποιες κατηγορίες δεξιοτήτων έχουν ζήτηση εν μέσω πανδημίας
- Ξεκινά σήμερα η διανομή των εμβολίων της Moderna στην Ευρώπη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Νέα παραλλαγή του ιού εντοπίστηκε στην Ιαπωνία - Φέρει 12 μεταλλάξεις
- Οι «Ράδιο Αρβύλα» επέστρεψαν: Επική έναρξη με «I Will Survάω» για τον Αντώνη Κανάκη και την παρέα του [βίντεο]
- Ο Τζο Μπάιντεν έκανε και τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού
- Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο πιο επιδραστικός και γνωστός ψάλτης, Χαρίλαος Ταλιαδώρος
- Κατατέθηκε η πρόταση μομφής για Τραμπ - Κατηγορείται για υποκίνηση ανταρσίας
- ΤΕΕ: Ξεκίνησε η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων
- Ξεκίνησε η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων
- Η γκρίνια του Πρώτου Κόσμου
- Τα 8 πιο θρυλικά μπουφάν στην ιστορία του κινηματογράφου