Ενδυναμώνοντας την θέση των γυναικών στην εποχή μετά την πανδημία – Γράφει η Φάνη Πάλλη Πετραλιά

Ένα άρθρο, σήμερα, για το ποια θα ήταν η ενδυνάμωση για τις γυναίκες μετά την πανδημία δεν μπορεί παρά να είναι ένα κείμενο γεμάτο ερωτηματικά.
Κανείς δεν ξέρει πως θα είναι ο κόσμος μετά την πανδημία, γιατί δε γνωρίζουμε ούτε πότε θα τελειώσει, ούτε όταν τελειώσει τι θα αφήσει πίσω της. Θα είναι ο πλανήτης ίδιος όπως πριν? Και θα συνεχίσει όπως ήταν και πριν?

Ή η πανδημία θα αφήσει έναν πλανήτη με καταστραμμένες οικονομίες, με ανέργους και φτωχούς ανθρώπους, χιλιάδες πολίτες με ψυχολογικά προβλήματα και κατάθλιψη, από τον περιορισμό της ελευθερίας τους και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,

την απομόνωση και την έλλειψη προσωπικής επαφής, που έφεραν τα σκληρά μέτρα και τα δεκάδες lockdown?
Ποιες σκέψεις και λύσεις, λοιπόν, για υποθετικά προβλήματα και μια υποθετική κοινωνία, που κανείς, μα κανείς δεν ξέρει πως θα είναι…

Της Φάνης – Πάλλη Πετραλιά*

Στη φετινή ημέρα της γυναίκας, που πέρασε, σε όλες τις διαδικτυακές συζητήσεις η αναφορά ήταν στο θέμα της πανδημίας και ποια θα ήταν η θέση της γυναίκας μετά.
Ο 20ος αιώνας ήταν ο αιώνας που σφράγισε τη θέση της γυναίκας σε όλο τον κόσμο. Την ισότητα ανδρών και γυναικών, η μεγάλη κατάκτηση, αποτέλεσμα των αγώνων των γυναικών και των γυναικείων οργανώσεων που άνοιξαν κλειστούς δρόμους και δημιούργησαν λεωφόρους. Την ίση αμοιβή για ίση εργασία. Τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεων αποφάσεων και τα κέντρα εξουσίας, έδωσαν την ώθηση, στη γυναικεία εκπαίδευση, το οικογενειακό δίκαιο, την επαγγελματική καταξίωση των γυναικών και μείωσαν την ανισότητα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες.
Ήταν τα χρόνια εκείνα που νόμοι ψηφίστηκαν και πολλοί εφαρμόστηκαν στη πράξη και άλλοι όχι.

Γιατί η πολυπόθητη ισότητα δεν είναι νόμοι και χαρτιά, αλλά η καθημερινή πράξη στη κοινωνία.

Η μετά την πανδημία εποχή είναι η εποχή που πρέπει οι κατακτήσεις του 20ου αιώνα να επιβιώσουν, να θωρακιστούν, να διατηρηθούν και να κατοχυρωθούν με νύχια και με δόντια, με αγώνες και κόπο και να καταλάβουμε, οι γυναίκες, ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να μας ενώσει όλες, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, ηπείρου..
ΔΕΝ πρέπει, κάποια στιγμή να ξεχωρίζουμε τη θέση της γυναίκας στη προ covid εποχή και στη μετά covid εποχή.
Σήμερα οι γυναίκες, σε όλο τον κόσμο, αποτελούν το 76% των νοσηλευτών που βρίσκεται στη πρώτη γραμμή του covid και είναι εκείνες που έδωσαν την μεγάλη μάχη απέναντι σε έναν άγνωστο εχθρό.
Έρευνες αναφέρουν ότι, σε κάθε πανδημία του παρελθόντος οι γυναίκες ήταν τα πρώτα οικονομικά θύματα στη περίοδο μετά τη πανδημία.
Ήταν και είναι ακόμη οι πρώτες που πλήττονται από την ανεργία, είναι οι πρώτες που χάνουν τη δουλειά τους.

Για κάθε χρόνο, όταν μειώνεται η διαφορά – gap ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες και δεν υπάρχει ισορροπία η παγκόσμια οικονομία χάνει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Άρα, καταλήγει μία έρευνα, είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός, τώρα, για τη μετά πανδημία εποχή γιατί η παγκόσμια κοινότητα δεν μπορεί να αντέξει, να περιμένει μέχρι να έρθει η ανάκαμψη.
Η πανδημία, που πλήττει εδώ και ένα χρόνο όλο τον κόσμο και κυρίως τις χώρες της δύσης, έχει επιφέρει ριζικές αλλαγές στις οικονομικές, κοινωνικές και θεσμικές δομές όλων των κοινωνιών και γενικότερα στη καθημερινή ζωή των ανθρώπων και φυσικά τη ζωή των γυναικών που όπως ήδη ανέφερα πέρασαν όλο τον 20ο αιώνα αγωνιζόμενες, παγκόσμια, εναντίον πολλών, αιώνιων, τοπικών προκαταλήψεων και με στόχο να δώσουν νόημα στην ισότητα, κατακτώντας τη προσωπική, οικονομική, κοινωνική, νομική και πολιτική ισότητα.

ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΚΡΙΚΟΣ, σε αυτή την αλυσίδα των κατακτήσεων δεν πρέπει να σπάσει σε αυτές τις δύσκολες ώρες της πανδημίας.

Η τηλεργασία, οι διαδικτυακές συναντήσεις, κερδίζουν συνεχώς έδαφος στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.
Μάλιστα αποδείχτηκε ότι οι γυναίκες αύξησαν κατά 35% τις ικανότητές τους και τις γνώσεις τους για τα smart phone, τις νέες τεχνολογίες και τις νέες πλατφόρμες.
Αυτό θεωρείται από πολλούς ως θετική, νέα, κατάκτηση για τις γυναίκες – αλλά μήπως είναι ο δρόμος που θα τις οδηγήσει πίσω στο σπίτι?
Άλλωστε γνωρίζουμε ότι, το ποσοστό των γυναικών – και πριν την πανδημία – στη μερική απασχόληση ήταν διπλάσιο των ανδρών.
Οι γυναίκες είναι εκείνες που πλήττονται πάντα πρώτες από την ανεργία. Και τώρα στην πανδημία ήταν οι πρώτες που απολύθηκαν, αλλά και εκείνες που επωμίστηκαν πιο έντονα τις επιπτώσεις του covid19.
Πολλές είναι οι γυναίκες στη χώρα μας που αναγκάστηκαν οι ίδιες να σταματήσουν την εργασία τους, ιδίως οι μητέρες. Με τα σχολεία να κλείνουν και να ανοίγουν σε όλες τις χώρες και με την τηλεκπαίδευση από τα νηπιαγωγεία μέχρι και τα πανεπιστήμια, η γυναίκα, η μητέρα είναι εκείνη που πρέπει να βάλει σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό της, την εργασία της και να γίνει δάσκαλος για τα παιδιά της και ψυχολόγος για να αντιμετωπίσει τα παιδιά που μοιραία, μακριά από το σχολείο, τους φίλους, το παιχνίδι, τους συμμαθητές τους, γίνονται πιο επιθετικά, πιο εκνευρισμένα.
Δεν είναι τυχαίο που στην έκθεση MAC KINZIE που έγινε πριν το τρίτο κύμα της πανδημίας, η μία στις τρείς γυναίκες σκέπτονταν να μη γυρίσουν στην εργασία τους γιατί θα ήταν αδύνατον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.
Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων γυναικών σε θέσεις ευθύνης δεν θέλουν να επιστρέψουν σε αυτές τις θέσεις αλλά σε χαμηλότερες, γιατί οι δυσκολίες και οι υποχρεώσεις μέσα στην οικογένεια έχουν αυξηθεί μέσα στην πανδημία.
Ένα ιδιαίτερο θέμα, πολύ δύσκολο, στο οποίο οι γυναίκες είναι πάντα πρωταγωνίστριες, είναι η ενδοοικογενειακή βία, ένα φαινόμενο που στην πανδημία παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση.
Το UNITED Nations Population Fund εκτιμά ότι, πλέον 31 εκατομμύρια περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, κυρίως μεταξύ ανδρών και γυναικών, κατεγράφησαν τους πρώτους 6 μήνες της πανδημίας.
Αυτό που πρέπει όμως εμείς να κάνουμε και που θα είναι η νέα κατάκτηση μας είναι να κάνουμε την πανδημία ευκαιρία. Είναι στο χέρι μας!
Ξέρω ότι είναι πολύ αισιόδοξο.
Αλλά έχουμε συνηθίσει σε αγώνες.
Το κυριότερο, όμως, είναι να βρούμε και να υιοθετήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνονται τις νέες καινοτόμες, θεσμικές, κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους που σίγουρα θα επικρατήσουν μετά την πανδημία
πχ: 1ον για παράδειγμα η τηλεμάθηση, η τηλε-εργασία, η τηλεπώληση, το τηλεμπόριο, η τηλε-μόρφωση, όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες οι περισσότερες από τις οποίες θα συνεχιστούν και θα αναπτυχθούν με το πρόσημο τηλε (μπροστά).
2ον η γυναίκα, πιστεύω, έχει πολύ περισσότερες φυσικές ικανότητες που συνδέουν στη νέα αυτή εποχή που έρχεται, γι’ αυτό και πιστεύω πως αν εγκαίρως και με επιμέλεια επισημάνουμε τους τομείς ανάπτυξης και καταβάλλουμε τις κατάλληλες προσπάθειες όχι μόνο μπορούμε να διακριθούμε αλλά και να πρωτοπορήσουμε στη νέα εποχή.
3ον η οργάνωση και η διδασκαλία των μαθητών με τις νέες γνώσεις.
4ον τομείς όπως σχεδόν όλες οι υπηρεσίες που θα οργανωθούν και θα αναπτυχθούν σε καινούργιες βάσεις και με νέες προοπτικές πχ οι διευθύνσεις γύρω από τη πράσινη ενέργεια, τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.
Είναι τομείς που απαιτούν περισσότερη επιμονή, λεπτομερή οργάνωση, παρακολούθηση, γρήγορο management και που αποτελούν φυσικές ιδιότητες που στις γυναίκες είναι πιο ανεπτυγμένες από τους άνδρες.
Κλείνοντας, πιστεύω ότι το πρώτο που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες, μετά τη πανδημία, είτε μεμονωμένα, είτε μέσω των γυναικείων οργανώσεων, είναι να διαφυλάξουν και να κατοχυρώσουν τα κεκτημένα όλων αυτών των αγώνων. Λόγω των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που σίγουρα θα έχει η πανδημία στον κόσμο, ήδη ακούγεται και γράφεται σαν πρόταση ότι οι γυναίκες «πρέπει να γυρίσουν σπίτι» ως λύση για την ανεργία.
Έχοντας αγωνιστεί πάνω από 40 χρόνια για την ισότητα των δύο φύλων τόσο στη Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, θέλω να κάνω έκκληση στις νέες γυναίκες να δουν την πανδημία ως ευκαιρία.
Την ισότητα αγωνιζόμενες την πήγαμε μέχρι ένα σημείο. Τώρα είναι ευκαιρία να κατακτηθεί πραγματικά στον νέο κόσμο που έρχεται.
Οι γυναίκες πρέπει να είναι alert. Να μη περιμένουν το τέλος αλλά να ξέρουν ότι η λύση είναι το παρόν.

*Η Φάνη – Πάλλη Πετραλιά είναι πρώην Υπουργός

The post Ενδυναμώνοντας την θέση των γυναικών στην εποχή μετά την πανδημία – Γράφει η Φάνη Πάλλη Πετραλιά appeared first on The President.

Keywords
εποχη, η καθημερινή, συμμετοχή, gap, smart, phone, νέα, σχολεια, mac, fund, τηλε, βασεις, βιωσιμότητα, λύση, ελλαδα, president, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, κοινωνια, ημερα της γυναικας, χωρες, γυναικα, δουλεια, εργασια, θεμα, καθημερινη, καταθλιψη, μητερα, νυχια, οικονομια, ωθηση, mac, smart, αγωνες, αυξηση, αρθρο, αιωνας, ανεργια, βιωσιμότητα, βρισκεται, γινει, γινονται, δασκαλος, δημοσιο, δοντια, δρομος, εγινε, εδαφος, ευκαιρια, υπαρχει, εκθεση, εκπαιδευση, ελλειψη, ενεργεια, ερευνα, ερχεται, ευρωπη, ζωη, η καθημερινή, υπηρεσιες, ιση, ισορροπια, κυμα, κειμενο, λύση, μακρια, μεμονωμενα, μερικη απασχοληση, μηνες, μοιρα, νοημα, νομοι, νομικη, παντα, οικογενεια, παιδια, πλατφορμες, πρασινη, προβληματα, σιγουρα, συμμετοχή, σκεψεις, σχολειο, φυσικα, χερι, ψυχολογικα, ωρες, αγνωστο, αλυσιδα, phone, fund, gap, γνωσεις, χωρα, ιδιαιτερο, παιχνιδι, president, ψυχολογος, τηλε, θελω να, θεσεις
Τυχαία Θέματα