Ενεργειακή κρίση, οικονομία και η επαναλαμβανόμενη τραγωδία των Βρυξελλών – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης
Η κρίση στην Ουκρανία, εξελίσσεται σε μια παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Οι επιπτώσεις γίνονται κάθε ημέρα που περνά όλο και πιο δυσμενείς, για την Ουκρανία που καταστρέφεται ως χώρα, το λαό της που αποδεκατίζεται από τις εγκληματικές πράξεις της Μόσχας, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά, η οποία όλο και περισσότερο βυθίζεται σε μια οικονομική κρίση που προκαλεί βαρύ κόστος για τους ευρωπαίους πολίτες. Και για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ξεκάθαρα η ανικανότητα των Βρυξελλών, να προβλέψουν, να σχεδιάσουν και να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή κρίση, η οποία πλήττει ευθέως την
Του Δημήτρη Γ. Απόκη *
Η προειδοποιητική κίνηση του Πούτιν να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου, με αφορμή την απαίτησή του για πληρωμή σε ρούβλια, σε Πολωνία και Βουλγαρία, αποδεικνύει, ότι η Ευρώπη ενδέχεται να οδεύσει προς μια ξαφνική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, ένα σενάριο που θα προκαλούσε διακοπές παροχής ενέργειας, υψηλότερο πληθωρισμό και βαθιά ύφεση. Με την προσφορά να είναι ήδη σφιχτή, δεν θα χρειαστεί πολύ περισσότερο για να οδηγηθούν οι ενεργειακές αγορές σε σοκ.
Το ισοζύγιο φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι εύθραυστο και βρίσκεται πολύ κοντά σε μια πλήρη διάλυση, παρά τις ανούσιες και κενές περιεχομένου δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ότι η Ευρώπη περίμενε την κίνηση του Πούτιν και είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο.
Οι ανακοινώσεις της Eurostat για τα επίπεδα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και την ΕΕ γενικά, αποδεικνύουν ότι η κρίση στην Ουκρανία επηρεάζει την οικονομική παραγωγή σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η Ευρώπη βασίζεται στο ρωσικό φυσικό αέριο για το ένα πέμπτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και μια μικρή διαταραχή θα μπορούσε γρήγορα να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου, είναι σήμερα μόλις στο 32% της χωρητικότητας, σε σύγκριση με το στόχο του τουλάχιστον 80% που απαιτείται για να διατηρηθούν τα σπίτια θερμαινόμενα και τα εργοστάσια σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τη γνωστή τακτική τους, οι Βρυξέλλες έχουν προσφέρει αόριστες κατευθυντήριες γραμμές σε μια προσπάθεια να αντισταθούν στη Ρωσία για την παράνομη και εγκληματική εισβολή της στην Ουκρανία, διατηρώντας παράλληλα τις ροές φυσικού αερίου. Την Παρασκευή, η Μόσχα αποσαφήνισε τους κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι πελάτες υποχρεούνται να πληρώνουν, αμβλύνοντας ελαφρώς τους όρους, αφήνοντας ωστόσο αμφιβολίες για το ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας στη μετατροπή ευρώ σε ρούβλια.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες αύριο Δευτέρα για έκτακτη συνεδρίαση, όπου θα συζητήσουν επιλογές για διατήρηση του ενεργειακού εφοδιασμού και τις επιπτώσεις από την κίνηση της κρατικής Gazprom PJSC να διακόψει την παροχή αερίου σε Πολωνία και τη Βουλγαρία. Είναι βέβαιο ότι στη συζήτηση θα υπάρξει αντιπαράθεση, η οποία κινδυνεύει να δημιουργήσει διαιρέσεις μεταξύ των μεγάλων εισαγωγέων αερίου, όπως η Γερμανία και εκείνων που είναι λιγότερο εκτεθειμένοι, όπως η Γαλλία.
Εάν ο Πούτιν προχωρήσει σε περαιτέρω διακοπή της ροής καυσίμων που είναι κρίσιμα για τις διαδικασίες χημικών ουσιών και την τροφοδοσία εργοστασίων, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα εφαρμόσουν γρήγορα μηχανισμούς ελεγχόμενης κατανομής ενέργειας. Η πλήρης διακοπή των προμηθειών σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα οδηγήσει σε μείωση της βιομηχανικής ζήτησης κατά 10%, σύμφωνα με σοβαρές αναλύσεις.
Ακόμη και χωρίς μια τέτοιου μεγέθους ενεργειακή κρίση, η οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε ασταθές έδαφος. Η ευρωζώνη αναπτύχθηκε βραδύτερα από το αναμενόμενο κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο, αντανακλώντας τη συρρίκνωση στην Ιταλία, τη στασιμότητα στη Γαλλία και την αδύναμη ανάπτυξη στην Ισπανία. Ενώ η Γερμανία απέφυγε οριακά την ύφεση.
Στην περίπτωση που η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου διαρκέσει περισσότερο από μερικούς μήνες, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές για την Ευρώπη. Οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου, θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό της ευρωζώνης (7,5% τον Απρίλιο), ο οποίος προβλέπεται ήδη να είναι σε αυξημένα επίπεδα 7% αυτό το έτος.
Ο ρόλος της Γερμανίας…
Η Γερμανία είναι η χώρα κλειδί για τις εξελίξεις που θα προκύψουν στην Ευρώπη, ως επακόλουθο της ουκρανικής κρίσης και την συνεχιζόμενα αυξανόμενης έντασης της Δύσης με τη Ρωσία.
Το 2018, το Βερολίνο αντιμετώπισε μια τεράστια έλλειψη φυσικού αερίου και τα μαθήματα από εκείνη την κρίση είναι απογοητευτικά. Νοσοκομεία, γηροκομεία και φυλακές αναγκάστηκαν να κλείσουν. Εταιρείες έκλεισαν. Τα ζώα σε κτηνοτροφικές μονάδες αφέθηκαν να πεθάνουν. Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας εξαφανίστηκαν και επιβλήθηκε δελτίο για τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της άσκησης διαχείρισης κρίσεων.
Στα τέλη Μαΐου, η Γερμανία θα αντιμετωπίσει το ίδιο δίλημμα που αντιμετώπισαν η Πολωνία και η Βουλγαρία πριν από λίγες ημέρες. Θα πρέπει να πληρώσει για ρωσικό αέριο με τους όρους του Πούτιν, παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις ή να δει το Κρεμλίνο να κλείνει τις κάνουλες του αερίου. Το να μιλάς σκληρά έναντι της Ρωσίας ακούγεται ωραίο πολιτικά στην παρούσα ατμόσφαιρα, αλλά η πραγματικότητα την ίδια στιγμή, είναι ανείπωτη οικονομική ζημιά για τη Γερμανία. Ας είμαστε ειλικρινείς, η ύφεση θα είναι βάναυση για τη Γερμανία, αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα. Διαβάζοντας τα μαθήματα του 2018, η θέση του Καγκελάριου Όλαφ Σόλτς είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Στρατηγική χειραφέτηση της Ευρώπης…
Πολλοί βιάστηκαν με το που ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, να μιλήσουν για ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ενότητας και στρατηγική χειραφέτηση της ΕΕ. Δυστυχώς για αυτούς, που μόνο κακό κάνουν στην οποιαδήποτε προοπτική μια πραγματικά ενωμένης και στρατηγικά ενισχυμένης Ευρώπης, τα γεγονότα όχι μόνο τους διαψεύδουν, αλλά ενέχουν ένα κίνδυνο, οι επιπτώσεις που θα προκληθούν από την παράνομη και εγκληματική εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, όχι μόνο να μην ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ενότητα, αλλά να προκαλέσουν την αρχή του ξηλώματος του πουλόβερ της ενωμένης Ευρώπης.
Με αιχμή του δόρατος την ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και επιδεινώνεται ραγδαία, τις με βάση το εθνικό συμφέρον αυστηρά, κινήσεις κρατών μελών της ΕΕ, όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Γερμανία, και αρκετοί άλλοι, και την πλήρη υποταγή των Βρυξελλών στις στρατηγικές επιταγές της Ουάσιγκτον και στην μετάβαση από την ρωσική ενεργειακή εξάρτηση, στην εξάρτηση από το πανάκριβο αμερικανικό LNG, μόνο για στρατηγική χειραφέτηση της ενωμένης Ευρώπης δεν μπορεί να μιλάει κανείς.
Ο μύθος φτάνει στο τέλος του. Το βαρύτατο πλήγμα στην καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών, φέρνει την προοπτική της γενικευμένης κοινωνικής έκρηξης προ των πυλών. Εάν άμεσα δεν υπάρξει αλλαγή πορείας και ανάσχεση της πορείας παρακμής στην οποία έχει περιέλθει η Δύση ευρύτερα και η Ευρώπη ειδικότερα, τότε η θύελλα που έρχεται θα σαρώσει τα πάντα και πριν από όλα το σαθρό οικοδόμημα των Βρυξελλών και μαζί του τα σημερινά πολιτικά συστήματα. Όποιοι το αντιληφθούν αυτό στον ελάχιστο χρόνο που απομένει, θα προσφέρουν υπηρεσία στη χώρα τους, στο λαό τους, και στην ιδέα της πραγματικά ενωμένης Ευρώπης.
*Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα Αμερικανικής Πολιτικής. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και του The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον, μέλος του The International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου, και υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.
The post Ενεργειακή κρίση, οικονομία και η επαναλαμβανόμενη τραγωδία των Βρυξελλών – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πώς βρίσκω τον ΕΝΦΙΑ 2022 με Taxisnet - Εκτύπωση χωρίς λογιστή
- Απόστολος Λύτρας: Υπάρχουν κενά και τρομερά λάθη στην υπόθεση της Πάτρας
- Περίεργα παιχνίδια στο Άγιο Όρος
- Ο Σιδέρης Ισιδωρόπουλος σκοτώθηκε επειδή κολλούσε αφίσες: Οι αστυνομικοί τον άφησαν να πεθάνει στο οδόστρωμα
- Ιωάννα Παλιοσπύρου: Ερωτευμένη ξανά! Ποιος είναι ο σύντροφός της
- Επαγγέλματα του μέλλοντος: Γιατί είναι περιζήτητοι οι Full – Stack Engineer και Javascript Developer
- Η Gazprom bank απέρριψε πληρωμή σε ευρώ από την Gazprom Germany
- Κοροναϊός - Ελλάδα: Από αύριο τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας - Τι αλλάζει αναλυτικά
- MyTeka: Πώς θα δείτε τα ένσημα σε κινητό και υπολογιστή
- Μέτρα τέλος: Χωρίς πιστοποιητικά και rapid μέχρι το φθινόπωρο - Τι ισχύει για μάσκες, ταξίδια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- Τελευταία Νέα The President
- Ενεργειακή κρίση, οικονομία και η επαναλαμβανόμενη τραγωδία των Βρυξελλών – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης
- Ουκρανία: Επιθέσεις σε Οδησσό και Χερσώνα – Συνεχής ενημέρωση
- Η Ρωσία αναφέρει ότι έπληξε 17 ουκρανικές εγκαταστάσεις
- Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ εμφανίστηκε με τη σημαία της Ουκρανίας στην πρώτη συναυλία του για το 2022
- Γερμανία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αφαιρέσει προνόμια από τον πρώην καγκελάριο Γκ.Σρέντερ
- Ουκρανία: Νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία
- Αναστολή δρομολογίων από την Aegean Speed Lines
- Δυο συλλήψεις για απόπειρα φθοράς των γραφείων της Ν.Δ. στη Γλυφάδα
- Βρετανία: Παραιτήθηκε ο βουλευτής των Συντηρητικών Νιλ Πάρις
- Ν.Ανδρουλάκης: Όχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα, πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πόλεμος στην Ουκρανία: «Κάθε Ρώσος στρατιώτης μπορεί ακόμα να σώσει τη ζωή του» λέει ο Ζελένσκι
- Μάντσεστερ Σίτι: «Δένει» τον Γκουαρδιόλα με «χρυσό» συμβόλαιο
- Τηλεόραση: Με Super League, Αντετοκούνμπο και Σάκκαρη οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας - Πού, πότε και τι θα δείτε
- Σαν σήμερα: Η 1η Μαΐου στην Iστορία - Οι εργατικοί αγώνες και οι εκτελεσμένοι της Καισαριανής
- Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο Τώρα Ό,τι Συμβαίνει
- Σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός – Πότε έρχεται νέα αύξηση
- Στην Ελλάδα 130 νέα θωρακισμένα M1117 -Θα ενισχύσουν Έβρο και τα νησιά
- 8+1 δυνατά βιβλία λογοτεχνίας για το Μάιο -Τι θα διαβάσουμε στα πρώτα μας μπάνια
- “Σήκωσαν” 9.000 ευρώ από λογαριασμό επιχειρηματία – Νέα ηλεκτρονική απάτη
- Εκκένωση στο χαλυβουργείο της Μαριούπολης