Γ.Ιωάννου: Οι επικείμενες εξελίξεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας

Για τους βασικούς στόχους του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ ΑΕ) το 2021 και καθ οδόν προς το 2022 μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος του φορέα, Γεώργιος Ιωάννου, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι το φαινόμενο του ράλι στις τιμές των ρύπων είναι «σίγουρα κάτι παροδικό, γιατί θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις». Ο κ. Ιωάννου, διευθύνων σύμβουλος και της Εταιρείας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EnExClear), αναφέρθηκε ακόμα στην «όχι άμεση μεν, αλλά ουσιαστική» στήριξη που παρέχει το ΕΧΕ

σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην αγορά, ώστε να διευκολυνθεί η υποκατάσταση μέρους της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, ενόψει του σταδιακού «παροπλισμού» των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έως το 2023.

Αναλυτικότερα, ενόψει της ομιλίας του στο 5ο South East Europe Energy Forum, που πραγματοποιείται υβριδικά στη Θεσσαλονίκη στις 10 Σεπτεμβρίου κι ερωτηθείς για τους στόχους του 2021, ο κ. Ιωάννου επισήμανε: «Πολύ βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη της πλατφόρμας εμπορίας φυσικού αερίου, που προχωρά πάρα πολύ γρήγορα και με πολύ σταθερά βήματα (…) Ως ΕΧΕ θα λειτουργούμε αυτό το βάθρο εμπορίας, παρέχοντας την υποδομή για τη διαπραγμάτευση και την εκκαθάριση. Αυτό θα διευρύνει τη spot αγορά που λειτουργεί σε ad hoc βάση αυτή τη χρονική στιγμή (…) Δεύτερος στόχος, που θα υλοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είναι η λειτουργία των συμπληρωματικών περιφερειακών ενδο-ημερήσιων δημοπρασιών,  oι οποίες θα αυξήσουν τη ρευστότητα και το εύρος των συναλλαγών στην ενδοημερήσια αγορά με σημαντικό όφελος για τους συμμετέχοντες, ενώ προσβλέπουμε μέσα στο 2022 να πάμε σε επίπεδο συνεχούς διαπραγμάτευσης, ώστε τα πράγματα να διορθώνονται πολύ γρήγορα και να υπάρχουν περισσότερες συναλλαγές. ‘Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο για το 2021 είναι ότι μέχρι το τέλος του Οκτώβρη θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη λειτουργία του υβριδικού μοντέλου για την ενσωμάτωση της Κρήτης στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης και εκκαθάρισης συναλλαγών της αγοράς επόμενης ημέρας και της ενδοημερήσιας αγοράς (…) Μέσα στο 2021 θα δούμε επίσης πολύ πιο έντονες σχέσεις (στον ενεργειακό τομέα) ανάμεσα σε όλες τις χώρες, θα δούμε πρωτοβουλίες να προχωράνε στο πλαίσιο του SeaGas, πιθανότατα θα δούμε συνεργασίες σε επίπεδο συναλλαγών και εκκαθάρισης και, βέβαια, έχουν ανακοινώσεις, όχι για το 2022, αλλά για μέσα στα επόμενα χρόνια, για (ενεργειακές) συνδέσεις, είτε αυτές αφορούν (συνδέσεις για) υδρογονάνθρακες από Θεσσαλονίκη προς Σκόπια είτε για άλλους αγωγούς είτε για διασυνδέσεις σε επίπεδο ηλεκτρισμού και αύξηση capacity, γενικά συμβαίνουν πολλά κι αυτό είναι το σημαντικό για την Ελλάδα, που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο αυτών των εξελίξεων».

Ο κ.Ιωάννου χαρακτήρισε ακόμα ως χροιά- ορόσημο το 2020, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκειά του ολοκληρώθηκαν όλοι οι απαραίτητοι μετασχηματισμοί της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, «που περίμεναν πάρα πολλά χρόνια», ώστε η Ελλάδα να γίνει κομμάτι του ευρωπαϊκού μοντέλου-στόχου (target model). Η Ελλάδα, πρόσθεσε, αποτελεί ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη: «Βρισκόμαστε στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ευρώπης και είμαστε η ουσιαστική ενεργειακή πύλη, που ενώνει την Ανατολή και τη Δύση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ΤΑP (Διαδριατικό Αγωγό) και ταυτόχρονα είμαστε είσοδος από τον Νότο στα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ συμμετέχουμε και σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες όπως το SeaGaz, που έρχεται να δώσει έμφαση στη διάσταση της γεωγραφικής μας θέσης. Ο ρόλος μας ως ΕΧΕ είναι καθοριστικός, γιατί προωθούμε τη διασυνδεσιμότητα στην αγορά ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόσο από την Ανατολή προς τη Δύση, όσο και από τον Νότο προς τον Βορρά. Χάρη στα εγχώρια και διασυνοριακά δίκτυα, η αγορά γίνεται πραγματικά διασυνδεδεμένη. Περισσότερες διασυνοριακές συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ΕΧΕ και αυτό οδηγεί σε αύξηση της ρευστότητας στην αγορά και σε τόνωση του ανταγωνισμού (…) Ένας βασικός παράγοντας είναι οι επενδύσεις. Η ενέργεια είναι τομέας που προσελκύει και θα συνεχίσει να προσελκύει πολλές επενδύσεις, γιατί βρισκόμαστε σε στάδιο μετάβασης, λόγω της απεξάρτησης από τον άνθρακα και της κλιματικής ουδετερότητας, που έρχεται βάσει εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών στόχων. Στο ΕΧΕ υπάρχουν όλα τα μέσα διαπραγμάτευσης για την αγορά και την εκκαθάριση, δημιουργώντας δείκτες και οικονομικά σήματα, που κατευθύνουν την αγορά. Χάρη σε αυτούς τους δείκτες, οι επενδυτές μπορούν να λαμβάνουν ουσιαστικές και τεκμηριωμένες πληροφορίες για αποφάσεις, ανεξαρτήτως αν επενδύουν στην παραγωγή, τη μεταφορά ή την προμήθεια ενέργειας».

Ως προς τη στήριξη των παραγωγών ΑΠΕ ενόψει της απολιγνιτοποίησης, ο κ. Ιωάννου, αφού περιέγραψε τους δύο τρόπους με τους οποίους οι παραγωγοί ΑΠΕ εκπροσωπούνται και συμμετέχουν στην αγορά και μίλησε για το πώς ωφελούνται από το ΕΧΕ και την περαιτέρω ανάπτυξη της ενδοημερήσιας αγοράς, τόνισε: «Το μέλλον κι αυτό που θα φέρει τη βασική τομή στην όλη εξέλιξη των ΑΠΕ είναι η αποθήκευση ενέργειας, γιατί η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές είναι μεταβαλλόμενη και αβέβαιη, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον αέρα και τον ήλιο, όμως αν μπορέσουμε να συνδυάσουμε την παραγωγή με την αποθήκευση, τότε αυτό σημαίνει ότι δημιουργούμε πιο smooth (ήπια) καμπύλη και μπορούμε να είμαστε πιο αξιόπιστος, καλός παίκτης μέσα την αγορά. Η αποθήκευση προχωρά, συμμετέχουμε σε όλες τις επιτροπές που δημιουργούν πλάνα και κανονισμούς (για την αποθήκευση ενέργειας) και ευελπιστούμε ότι και η τεχνολογία θα προχωρήσει κι άλλο, ώστε οι ΑΠΕ να έχουν πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο (στην τροφοδοσία της αγοράς με ενέργεια) σε όλο το διάστημα κάθε μέρας. Η ενδοημερήσια αγορά και η μετεξέλιξη της, καθώς και η αποθήκευση, θεωρώ πως θα δώσουν έναν πολύ πιο δυνατό ρόλο στις ΑΠΕ (διεθνώς) φεύγουμε από τους λιγνίτες κι αυτό έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο ράλι στις τιμές των ρύπων, που σίγουρα θα είναι κάτι παροδικό, γιατί θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις, που θα οδηγήσουν σε καλύτερη κατεύθυνση όλα τα πράγματα».

Το Southeast Europe Energy Forum διοργανώνουν το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας, σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα και τη στρατηγική υποστήριξη του Atlantic Council και του U.S. Chamber of Commerce.

The post Γ.Ιωάννου: Οι επικείμενες εξελίξεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα