Γραφείο Προϋπολογισμού: Σημαντική μείωση για εκκρεμείς συντάξεις και ανεργία
Σημαντική μείωση καταγράφουν οι εκκρεμείς συντάξεις το 2ο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το αντίστοιχο 3μηνο του 2020, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεως ανέρχεται σε 130.510 έναντι 176.445 στο τέλος του 2ου τριμήνου πέρυσι.
Στα βασικά σημεία της Έκθεσης, εκτός των άλλων, σημειώνεται η σημαντική πτώση της ανεργίας κατά σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας το 3ο τρίμηνο του 2021 εμφανίζονται
Παράλληλα ο επικεφαλής του Γραφείου, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, στέλνει και ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι πριν ληφθούν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα θα πρέπει να παρακολουθήσει κάποιος με ιδιαίτερη προσοχή την πορεία της οικονομίας και αυτό, γιατί, όπως σημειώνεται, πολλά θετικά στοιχεία έχουν και συγκυριακό χαρακτήρα.
Αναλυτικά στην έκθεση αναφέρεται:
«Η ελληνική οικονομία κατέγραψε υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης 16,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους (έναντι 14,3% στην Ευρωζώνη) επιστρέφοντας ουσιαστικά στο επίπεδο του 2019. Συγκρίνοντας και τα υπόλοιπα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη με το 2019, διαπιστώνουμε ότι η ανεργία έχει μειωθεί, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει διευρυνθεί. Αξίζει, επίσης, να τονιστεί ότι ο επιτυχής δανεισμός του δημοσίου από τις διεθνείς αγορές συνεχίστηκε και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ αναβαθμίστηκε και η πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Η ανεργία τον μήνα Ιούλιο, σε εποχικά διορθωμένους όρους, ήταν στο 14,2%, δηλαδή τρεις μονάδες κάτω από τον Ιούλιο του 2019. Αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, κυρίως αν ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότερες αναστολές εργασίας είχαν ήδη αποσυρθεί στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, από την άλλη, παραμένει υψηλό κατά το δεύτερο τρίμηνο (7,5 δις) και έχει διευρυνθεί από το ήδη αυξημένο επίπεδο που είχε καταγράψει το 2020 (7,1 δις) σε σχέση με το 2019 (4,1 δις). Τέλος, ο πληθωρισμός έχει περάσει σε θετικό έδαφος από τον Ιούνιο φτάνοντας το 1,2% τον Αύγουστο. Η αυξητική τάση που παρουσιάζει διεθνώς δεν είναι ακόμα σαφές αν θα περιοριστεί στη βραχυχρόνια περίοδο ή θα υπάρξει διάρκεια. Στην πρώτη περίπτωση – και εφόσον δεν αναπροσαρμοστούν ανάλογα τα εισοδήματα – θα υπάρξει μια μείωση της αγοραστικής δύναμης που θα πλήξει περισσότερο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Στη δεύτερη περίπτωση, η μείωση της αγοραστικής δύναμης θα επιδεινωθεί και επιπρόσθετα θα αυξηθεί η πιθανότητα μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ – χάρη στην οποία το ελληνικό δημόσιο αντιμετωπίζει ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια δανεισμού.
Η πορεία των βραχυχρόνιων δεικτών οικονομικής δραστηριότητας και προσδοκιών υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και το γ’ τρίμηνο του 2021. Η σχετικά γρήγορη επαναφορά της ελληνικής οικονομίας δεν θα πρέπει να λειτουργήσει καθησυχαστικά καθώς στηρίζεται σε έκτακτους παράγοντες που δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα, όπως η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) της ΕΚΤ. Η επαναλειτουργία των περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων, από την πλευρά της προσφοράς, σε συνδυασμό με τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, από την πλευρά της ζήτησης, λειτούργησαν συμπληρωματικά προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης του ρυθμού μεγέθυνσης. Ωστόσο, αφενός οι αποταμιεύσεις είναι πεπερασμένες, αφετέρου η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα αναστραφεί με την λήξη των έκτακτων μέτρων. Επιπρόσθετα, ο κίνδυνος μιας αναζωπύρωσης της πανδημίας δεν έχει εκλείψει οριστικά. Με αυτά τα δεδομένα, τονίζουμε την ανάγκη παρακολούθησης των βασικών μεγεθών πριν τη λήψη αποφάσεων συνέχισης της επεκτατικής οικονομικής πολιτικής με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.
Τα δημόσια οικονομικά δείχνουν διεύρυνση του πρωτογενούς ελλείμματος στο πρώτο 7-μηνο του έτους, από τα 7,5 δις περίπου πέρυσι σε πάνω από 10,5 δις φέτος, αντανακλώντας την επιβάρυνση των έκτακτων δημοσιονομικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Η εξέλιξη μέχρι το τέλος του έτους είναι αβέβαιη καθώς, από τη μια πλευρά, λήγουν σταδιακά τα έκτακτα μέτρα ενώ, από την άλλη, προστίθενται οι νέες παρεμβάσεις, ύψους περίπου 1,1 δις, που δεν περιλαμβάνονταν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Με τα σημερινά δεδομένα δεν αναμένεται σημαντική απόκλιση από τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου (πρωτογενές έλλειμμα 12,3 δις ή 7,2% του ΑΕΠ). Σημειώνεται ακόμα ότι ενδεχόμενη απόκλιση του ελλείμματος σε ονομαστικούς όρους, πιθανότατα θα αντισταθμιστεί σαν ποσοστό του ΑΕΠ εξαιτίας της ταχύτερης του αναμενόμενου οικονομικής μεγέθυνσης.
Οι σημαντικότερες αβεβαιότητες είναι μεσοπρόθεσμες και αφορούν τα έτη από το 2022 και μετά. Οι αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με το έκτακτο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων και η αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας θα καθορίσουν το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η ελληνική οικονομία και ειδικότερα η δημοσιονομική πολιτική. Η στάση της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του πληθωρισμού, όπως αναφέραμε παραπάνω. Σημειώνουμε ωστόσο ότι το PEPP έχει ημερομηνία λήξης, τον Μάρτιο του 2022, και μένει να διευκρινιστούν τα επόμενα βήματα. Το Σύμφωνο Σταθερότητας – που βρίσκεται σε αναστολή μέχρι το τέλος του 2022 – αποτελεί ήδη αντικείμενο συζήτησης. Όπως υποστηρίξαμε στη γνώμη που καταθέσαμε σχετικά με την αναθεώρησή του, οι κανόνες πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση της απλούστευσης και της μεγαλύτερης ευελιξίας ώστε να λαμβάνουν υπόψη τις ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζει κάθε κράτος-μέλος. Επιμένουμε, ωστόσο, ότι ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες, η χώρα πρέπει να σχεδιάσει τη διαδικασία επαναφοράς στη δημοσιονομική ισορροπία προκειμένου να απορροφήσει μεσοπρόθεσμα τους κραδασμούς που προκάλεσε η πανδημία, χωρίς να επιβραδύνει την ανάκαμψη της οικονομίας. Για το λόγο αυτό, απαιτείται η γρήγορη απορρόφηση και αποδοτική αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Τομείς όπου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι ανωτέρω πόροι περιλαμβάνουν τις επενδύσεις στη μακροπρόθεσμη ενίσχυση της δημόσιας υγείας (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας), τις επενδύσεις βελτίωσης του περιβάλλοντος και καταπολέμησης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής (‘πράσινες’ επενδύσεις), τις επενδύσεις σε εφαρμογές ψηφιακού μετασχηματισμού, τις επενδύσεις στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, και σε επενδύσεις ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».
The post Γραφείο Προϋπολογισμού: Σημαντική μείωση για εκκρεμείς συντάξεις και ανεργία appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως Πλεύρης και Γκάγκα, υπό τη σκιά νέου lockdown
- Κατοικίδια: Τι προβλέπει ο νόμος για σκύλους και γάτες στην πολυκατοικία
- Γιώργος Λιάγκας για The Voice: «Θα αισθανόμουν πολύ άβολα αν ήμουν ο Ρουβάς»
- Ξέχασαν δίχρονο κορίτσι μέσα σε σχολικό στη Βούλα για ώρες – Το βρήκε περαστικός να κλαίει
- Επιστρέφει τον Δεκέμβριο το κλασικό «Survivor» - τα 5 ονόματα έκπληξη
- Απίστευτο περιστατικό στη Βάρκιζα: Ξέχασαν 2χρονο κορίτσι μέσα στο σχολικό για 4 ώρες
- Ο ηθοποιός Γιώργος Παράσχος καταγγέλλει: Πασίγνωστοι καλλιτέχνες κυκλοφορούν με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού
- Θεσσαλονίκη: 11χρονος χτύπησε το κεφάλι του σε μπασκέτα σχολείου
- Αυτά είναι τα πέντε πιο σαρκαστικά ζώδια
- Rafale: Το πρώτο βίντεο με τα υπερσύγχρονα μαχητικά στα ελληνικά χρώματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- Ν.Ηλιόπουλος: Απόλυτα εφικτή η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ
- Μ.Ντράγκι: Οι κλιματικές αλλαγές χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση, όπως ο κορωνοϊός
- Γαλλία: Πρέπει να γίνουμε περισσότερο κυρίαρχοι, περισσότερο ικανοί να υπερασπισθούμε τα συμφέροντά μας
- Γραφείο Προϋπολογισμού: Σημαντική μείωση για εκκρεμείς συντάξεις και ανεργία
- ΟΟΣΑ: Προβλέπει ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας 5,7% φέτος και 4,5% το 2022
- Τελευταία Νέα The President
- Γραφείο Προϋπολογισμού: Σημαντική μείωση για εκκρεμείς συντάξεις και ανεργία
- Γαλλία: Πρέπει να γίνουμε περισσότερο κυρίαρχοι, περισσότερο ικανοί να υπερασπισθούμε τα συμφέροντά μας
- Μ.Ντράγκι: Οι κλιματικές αλλαγές χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση, όπως ο κορωνοϊός
- Ν.Ηλιόπουλος: Απόλυτα εφικτή η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ
- ΟΟΣΑ: Προβλέπει ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας 5,7% φέτος και 4,5% το 2022
- Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τα επόμενα βήματα στα ελληνοτουρκικά
- Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η Μόσχα βρίσκεται πίσω από την δολοφονία Λιτβινένκο
- Η Εθνική Μπάσκετ επιστρέφει για επίσημο αγώνα στη Θεσσαλονίκη ύστερα από 34 χρόνια
- Στην Αθήνα ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ε.Ιμάμογλου – Συνάντηση με τον Κ.Μπακογιάννη
- Χρ.Σταϊκούρας: Θα υπάρχει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για τη μεσαία τάξη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γρήγορα και νόστιμα φαλάφελ σε αραβική πίτα
- Deutsche Welle – The “myths” of Merkel and Greece
- Μελέτη ΟΕΕ: Πώς τεχνητή νοημοσύνη και blockchain οδηγούν σε αύξηση των θέσεων εργασίας
- Cyprus fortifies defences against Turkish Bayraktar drones with French missiles
- Αυτά είναι τα πέντε πιο σαρκαστικά ζώδια
- Θεσσαλονίκη: 11χρονος τραυματίστηκε στη διάρκεια παιχνιδιού με μάσκες στο σχολείο
- Αίγυπτος: Απεβίωσε ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης της χώρας στρατάρχης Χουσέιν Ταντάουι
- Ιταλία: Πρόβλημα οι ανεμβολίαστοι γιατροί και αστυνομικοί
- Παρί Σεν Ζερμέν: Όλα «μέλι γάλα» μεταξύ Μέσι και Ποτσετίνο (Video)
- Πέτσας: Επενδύουμε στην καινοτομία και δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας