Η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στο επίκεντρο των συναντήσεων του υφυπ. Πολιτισμού στη Βενετία

Νέα συμφωνία διάρκειας εννέα χρόνων με τον Δήμο της Βενετίας, που θα επιτρέψει να δρομολογηθούν και οι αναγκαίες επισκευές στο Ελληνικό Περίπτερο της Μπιενάλε Βενετίας συμφώνησε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Μπιενάλε, Roberto Cicutto, αλλά και με την αντιδήμαρχο Βενετίας, Paola Mar.

Επίσης, ο κ. Γιατρομανωλάκης κατά την επίσημη επίσκεψή

του αυτές τις μέρες στη Βενετία με αφορμή τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου στην Μπιενάλε, συμφώνησε με τη δημοτική αρχή της Βενετίας τον από κοινού σχεδιασμό μίας πολιτιστικής και τουριστικής διαδρομής που θα αποκαλύπτει τα ελληνικά στοιχεία της πόλης, με αφορμή και το 24ο Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών Σπουδών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στη Βενετία.

Ακόμα, ο υφυπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ca’Foscari της Βενετίας, με τις οποίες συζήτησε την ανάπτυξη ενός προγράμματος συστηματικής προβολής του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και ειδικά των ελληνικών γραμμάτων, δεδομένου ότι το Πανεπιστήμιο διαθέτει πρόγραμμα διδασκαλίας Νέων Ελληνικών, αλλά και προγράμματα Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Φιλολογίας, Αρχαιολογίας και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, καθώς και εκτενή εκδοτική δραστηριότητα.

Κατά την παραμονή του στην Βενετία, ο υφυπουργός επισκέφτηκε το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και τη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου, το Μουσείο Εικόνων και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στο ιστορικό Campo dei Greci. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου, καθηγητή Βασίλη Κουκουσά, με τον οποίο συζήτησε τις προοπτικές αλλά και τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο φορέας, καθώς και τους τρόπους ενίσχυσης της εξωστρέφειάς του, και ειδικά του Μουσείου Εικόνων το οποίο διαθέτει μία εξαιρετικά σημαντική και πολύτιμη συλλογή. Συναντήθηκε επίσης με τον Δημήτρη Ζαφειρόπουλο, πρόεδρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βενετίας, της αρχαιότερης κοινότητας της διασποράς στον δυτικό κόσμο, από τον οποίο ενημερώθηκε για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινότητα. Επιπλέον, στη Λειτουργία της Ανάστασης, ο υφυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει και με τον Μητροπολίτη Ιταλίας Πολύκαρπο για τις απαιτούμενες επισκευές στον ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων.

Τέλος, ο κ. Γιατρομανωλάκης συναντήθηκε στη Βενετία με την γενική γραμματέα της Europa Nostra, Sneška Quaedvlieg-Mihailović, με τον εκτελεστικό διευθυντή του Michelangelo Foundation for Creativity & Craftmanship, Alberto Cavalli και με την γενική γραμματέα του Human Safety Net, Emma Ursich. H Europa Nostra είναι μία πανευρωπαϊκή ομοσπονδία μη-κυβερνητικών οργανώσεων από 47 χώρες για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Το Michelangelo Foundation είναι ένας διεθνής μη-κυβερνητικός οργανισμός με στόχο την ανάδειξη και διατήρηση της χειροτεχνικής δημιουργίας και τη σύνδεσή της με τον κόσμο του σύγχρονου design, ενώ διοργανώνει στη Βενετία και την έκθεση χειροτεχνίας Homo Faber στην οποία συμμετέχουν και Έλληνες δημιουργοί. Το Human Safety Net αποτελεί ένα δίκτυο που υποστηρίζει ευάλωτες οικογένειες με παιδιά ηλικίας 0-6 ετών και ενσωματώνει πρόσφυγες στις χώρες υποδοχής τους μέσω της εργασίας και της επιχειρηματικότητας.

Στις συναντήσεις του ο υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης συνοδευόταν από τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στη Βενετία, Bruno Bernardi.

The post Η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στο επίκεντρο των συναντήσεων του υφυπ. Πολιτισμού στη Βενετία appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα